НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 833
  • 780
  •   1
Отговори
# 135
  • sofia

Това е стаята на сина ми. Двама са в една стая. След почистване и нареждане стана супер. Тяхна отговорност е да я поддържат чиста и да не я съсипват. В Студентски град е. Разликата с някои от показаните е фрапантна.
 В какъв порядък излиза наема за тази стая с всички други допълнителни плащания?
 Всички ли в СУ плащат по 35 лв.?

# 136
Месечния наем е 110-120лв. Лятото, ако решиш да си запазиш стаята е около 200лв.
Ток и вода са включени, нямат право да внасят отоплителни тела. Нямат и кухненски бокс, но в стаята сме сложили хладилник.

# 137

Това е стаята на сина ми. Двама са в една стая. След почистване и нареждане стана супер. Тяхна отговорност е да я поддържат чиста и да не я съсипват. В Студентски град е. Разликата с някои от показаните е фрапантна.
Това в кой блок е?

# 138
Не зная номера на блока, на НСА е.

# 139
Сам ли е стая? Разумна цена, прекрасно изглежда!

# 140
Не, двама са, но пак е идеално според мен.

# 141
  • Стара Загора
Момичета, някакви отзиви за 50-ти блок? Питам за приятелско дете
Благодаря ви

# 142
  • София
Ха, Happy, подкрепям поста ти от предходната страница напълно! Две са ми най-болните теми в България - образованието и здравеопазването. Развитие в положителна посока за МЕН няма в нито една от двете. Но пак ще ми скочат тука една камара потребители да ми обясняват, че съм много важна и т.н., и т.н. Пък сега 20+ страници по темата с общежитията. Аз ще споделя нашия опит, както и моя личен от преди 20+ години:
Аз в БГ не съм живяла никога на общежитие,  тъй като заминах за Германия веднага след като завърших. Общежитие и стол съм ползвала само там. База за сравнение нямаше нито тогава, нито сега.
Наложи ми се да спя за 1 вечер в едно общежитие в Студентски град по това време, беше ужасно. По-късно ми се наложи да остана и в общежитие на ВТУ, беше още по-ужасно. Сега виждам обаче, че стаите му са наистина доста добри. Браво на ръководстовото им за вложените усилия и средства! ММ е бил на общежитие в Пловдив, бил е в казармата, та според него с всичко се преживява😂
А ето и опитът със сина ми от това лято:
Всички университети, които бяха в нашата листа за кандидатстване, бяха със задължително настаняване на студентите на общежитие в първи курс, а за някои беше задължително и втори курс. Това задължение обаче винаги върви със задължението на дадения университет да го осигури това настаняване. Всеки университет си беше подготвил по една стая за показване на посетителите, за да добият представа хората как изглежда, какво е обзавеждането, условията, размерите. Ако човек няма възможност да посети лично дадения университет, всяко общежитие си има качени снимки, 3Д клипчета, информация кога е построена самата сграда и кога последно е реновирана, цена.
През юни до определен срок ние трябваше да изброим 17 желания за общежития, като ги подредим от най-желано надолу. Направихме го и ок средата на юни публикуваха класирането и ние вече си знаехме къде ще бъде синът ми. Той ходи на ориентация за 2 дни в края на юни и ги бяха настанили в същото общежитие, в което живее и сега. В последствие пък стана ясно, че в това общежитие са настанили само първокурсници. В приземния етаж на общежитието е един от столовете, в които се хранят студентите на кампуса. В зависимост от плана на изхранване може човек да влиза на всеки час да хапва или по-рядко, ако е избрал друг тип план. За храната - за някои е лоша, за други хубава, разнообразието е огромно. Заден двор, общи пространства, всичко е изключително поддържано. Перални и сушилни на всеки етаж, ползват се с апликация на телефона, 40 пранета на семестър получават автоматично, оттам насетне може да си доплащат -$2 струват. Вижда се в апп колко свободни перални и сушилни има в момента на разположение е колко са заети съответно. Карта за ГТ на символична цена, шатъли между различните кампуси.
Организацията по самото настаняване беше повече от отлична - хора, които ни упътваха накъде, как, колко време престой за разтоварване, колко безплатен паркинг за настаняване, колички да си качим багажа.
По отношение на съквартирантите - две опции има на повечето места: 1. Можеш ти да си намериш/посочиш съквартирант в съответен апп или 2. попълваш обстоен въпросник за себе си и те те настаняват с подходящ човек. Синът ми действа с втората опция.
Ами всичко това, което написах, мили момичета, не нито 30 лв, нито 130, нито 300 лв, а много повече. Няма доходи, няма постоянни, временни адреси, няма искам - не искам, има задължение - трябва да са на общежитие всички първокурсници. Допускам, че това задължение отпада само за студентите, които наистина си живеят в самия град на университета. Признавам си, не съм се интересувала в детайли.
Аз лично съм изпитвала ужаса, който изживяват децата и родителите в Холандия например, за недостиг на общежития и квартири. Просто е кошмар! За мен не е редно да се случват така нещата.
Приятни почивни дни от мен!

# 143
  • София
Може би трябва да е както Анет и Хелене писаха. Първи курс всички на общежитие независимо от кой град си. Така ще се изгради общност до голяма степен. Нормално изглеждащо естествено - с опис на стоята и мебелите, контрол и прилична такса. Тук мисля, че това е задължително за АУБГ. От втори курс приоритетно да се настаняват децата по социални критерии и оттам нататък местата, които остават да са по успех.
Чета сега, че 1200 студенти на УНСС няма да имат общежитие. Ами не може да се осигури на всички. Особено, когато причината е ремонт.
И не знам защо пак всичко се извъртя София-провинция.

# 144
А този ремонт защо не се случи лятото? И кво пречи децата от Сф да си излязат на квартира? Много великодушно ни се напомни, като не ни харесват общежитията, че имало и квартири, нали? Ами… и за тях ги има

# 145
  • у дома...
Защото всичко зависи от това кога ще отпусне държавата парите. Обществена поръчка без осигурено финансиране е меко казано рисково начинание.

# 146
  • Благоевград
Ако някой не се е класирал за общежитие, познавам дете, което предлага мястото си, тъй като за момента ще е при прятелка на квартира.

# 147
На мен ми харесва това, което описа Хелене за подбора. Сигурно се описват навици за учене, за сън. Хич не мога да си представя да съм съквартирантка с човек, който учи през нощта . Ще полудея дя ми свети лампа, докато се опитвам да спя. Това означава да не мигна. Сигурно на други няма да им е приятно, ако съквартирантът им става в пет и почва да тропа.

# 148
Защото всичко зависи от това кога ще отпусне държавата парите. Обществена поръчка без осигурено финансиране е меко казано рисково начинание.
Да, въпросът е отново към държавата, малко да се помисли като се прави нещо. И още нещо, от всички изгледани клипчета на настанени деца общежитията на УНСС са най- хубави, и ето, те продължават с ремонтите на базите си. Защо другите университети не го правят? Въпрос на управление и желание със сигурност

# 149
  • у дома...
Да, въпрос на управление и желание за развитие на учебното заведение като цяло. На стари лаври не може да се лежи. Това го забелязвам и в средните училища. На тези, чийто директори са дейни и искащи да променят и развиват, им се получават нещата, въпреки системата. Добрата воля и желанието за промяна са двигателя.

Общи условия

Активация на акаунт