НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 884
  • 780
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Не разбирам логиката в това една специалност дали има или няма задочна форма. Според мен е редно да се приеме, че студента учи в редовна форма, а не в задочна и толкова. Или пак е измислено, за да може възможно най-малко студенти да се възползват от тези пари.

п.п. Успех на всички студенти, които започнаха своето обучение от началото на октомври Simple Smile
В самия текст на Правилника пише, че не трябва да има задочна форма тази специалност, а не, че студентът трябва да е в редовна.

# 541
  • у дома...
При наличието на толкова университети, то май само медицина и фармация няма задочно. И тук там някоя инженерна специалност. Все ще се намери университет, който предлага задочно, дистанционно обучение.

Моето има доходи, та така или иначе не може да се възползва от тази помощ.

# 542
Архитектура и геодезия няма задочно също..
Обаче му попадна статия как в Благоевград масово взимат такива помощи, та едва ли помощта е само за няколко специалности, които нямат ЗО

# 543
  • София
Не разбирам логиката в това една специалност дали има или няма задочна форма. Според мен е редно да се приеме, че студента учи в редовна форма, а не в задочна и толкова. Или пак е измислено, за да може възможно най-малко студенти да се възползват от тези пари.
Определено е така замислено, държавата трудно ще дава такива помощи на всички редовни студенти, няма да излезе сметката.
Да не говорим, че и тази помощ е трудно откриваема и информацията за нея не е видна в АСП. Трябва някой да те светне за нея, иначе едва ли ще намериш информация.

# 544
За съжаление деца с наследствени пенсии не могат да се възползват от тази помощ. Такова е и моето дете, с един родител, с наследствена пенсия, студентка медицина. Недообмислено е, все пак наследствена пенсия цели да поеме финансовата помощ от липсващия родител

# 545
Цитат
Определено е така замислено, държавата трудно ще дава такива помощи на всички редовни студенти, няма да излезе сметката.
Да не говорим, че и тази помощ е трудно откриваема и информацията за нея не е видна в АСП. Трябва някой да те светне за нея, иначе едва ли ще намериш информация.
Точно така стана и при мен. Аз си играх в почивните дни да намеря такава информация и излиза само това
https://sampostigam.org/darzhavna-podkrepa-za-uchenici-i-student … shti-za-studenti/
И всъщност от фб страница една госпожа ми разясни за какво става въпрос.

# 546
Да това и аз го намерих, питах и чатджипити, но и то не можа да намери заявление конкретно.

# 547
  • софия
Заявления (в пдф и в word) има на адресите на двата линка, които бяха дадени.

# 548
  • София
А за студентите в чужбина дали може да се подаде?

# 549
В АСП в града на учене ли се подава или по месторождение? Аз бях чувала нещо подобно и весе се канех да ви питам, добре че сега стана въпрос. Не мисля, че ще се възползваме, но 390 лв не са малко за деца с един родител, що за безумие пенсията им да е доход???? А тези дето им пращаме на нашите с двама родители без доход ли се водят?  Как едно нещо не обмислиха като хората и за хората

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 14:33 от R@N

# 550
  • Пловдив
Здравейте, включвам се пак с набор 05 Архитектура. Тази помощ е само за специалости, които нямат задочна форма на обучение. Всички данни в заявлението се подават за студента като самостоятелна семейна единица. Ако имат пик от НАП, всичко подавате със ССЕВ, като прикачвате заявлението и уверенията. Първоначално миналата година му бяха издали уверение, че е записан в тази спецалност, че тя няма задочна форма на обучение и че е първи курс. Друго уверение, което в УАСГ се взима от счетоводството, казва, че няма да получава стипендия до края на м. януари.
След това, втори семестър започна да получава стипендия, но доходът се гледа по месеца на получаване. Тоест издадоха му уверение, че през 02,03,04 не е получил нищо, през 05 е получил толкова, през 06 и 07 ще получи толкова. Изпратихме това уверение, и тъй като помощта е почти равна на неговата стипендия 190 лв, я спряха за 3 месеца. Сега, втори курс, изпратихме нови 2 уверения, отново че е записан, и едно че не е получавал м.08 и няма да получава до м.11 вкл. Очаквам нова заповед от социалните. Така със ССЕВ, всичко става с имейли и имаме следа. Имайте предвид, че идват на домашно посещение, да видят с кой съжителстват. Служител ще се свърже със студента по телефона. Освено това имат право и на помощ за отопление-тази година изплатиха 606 лв.
Дано съм ви била полезна!

# 551
В АСП в града на учене ли се подава или по месторождение? Аз бях чувала нещо подобно и весе сканех да ви питам, добре че сега стана въпрос. Не мисля, че ще се възползваме, но 390 лв не са малко за деца с един родител, що за безумие пенсията им да е доход???? А тези дето им пращаме на нашите с двама родители без доход ли се водят?  Как едно нещо не обмислиха като хората и за хората
Ще се подава по настоящ адрес, нали като си вземат настанителните заповеди имат 30 дневен срок да си направят адресна регистрация.
С новата адресна регистрация към съответна ДСП

# 552
  • софия
А за студентите в чужбина дали може да се подаде?
Помолила съм за информация. Когато имам, ще пиша.
Смятам да се възползвам от всички възможности. Освен задължения, които изпълняваме съвестно, имаме и права. Не са само ромите.

Наследствената пенсия да се приема за доход на детето е брутално.

# 553
  • у дома
За съжаление деца с наследствени пенсии не могат да се възползват от тази помощ. Такова е и моето дете, с един родител, с наследствена пенсия, студентка медицина. Недообмислено е, все пак наследствена пенсия цели да поеме финансовата помощ от липсващия родител
За съжаление в тази тема сме доста в тази ситуация с деца с наследствени пенсии.

# 554
След това, втори семестър започна да получава стипендия, но доходът се гледа по месеца на получаване. Тоест издадоха му уверение, че през 02,03,04 не е получил нищо, през 05 е получил толкова, през 06 и 07 ще получи толкова. Изпратихме това уверение, и тъй като помощта е почти равна на неговата стипендия 190 лв, я спряха за 3 месеца. Сега, втори курс, изпратихме нови 2 уверения, отново че е записан, и едно че не е получавал м.08 и няма да получава до м.11 вкл. Очаквам нова заповед от социалните. Така със ССЕВ, всичко става с имейли и имаме следа. Имайте предвид, че идват на домашно посещение, да видят с кой съжителстват. Служител ще се свърже със студента по телефона. Освено това имат право и на помощ за отопление-тази година изплатиха 606 лв.
Дано съм ви била полезна!
Вяра, а за тази помощ за отопление отделно ли се кандидатства или със същото заявление?

Общи условия

Активация на акаунт