Отговори
Здравейте синът ми е роден 12.10.2021 и сега октомври има рожден ден,но си мисля дали да го дам вече на градина,според мен още не е готов за градина в момента сме в трудно положение с памперса и все още не можем да говорим изразително... имали някой в нашето положение

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 17:55 от Moderator1

# 1
Детето Ви е на възраст за задължително предучилищно образование от 15.09.2025 година, така че да, трябва да го пуснете на градина. Относно памперса говорете с персонала, относно говора - логопед. Ако има проблем подайте молба да ползва логопед в градината.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 17:55 от Mama Ru

# 2
Детето ви е на 4 г,таьи година му е задължителна до колкото знам .
За памперса няма да говоря ,вие си знаете ,че сте закъдняли много . Предвид това че знаете ,че тръгва на детска трябвало е лятото да го свалите 😐
За говоренето това не е проблем,там ще проговори .
Моя стана на 3 г преди 5 дни и го пуснах ,без памперс е ,но също не говори всичко ,въпреки това го пуснах

# 3
Пускайте детето на градина, ще си навакса и с памперса и с говора. Трябвало е още преди 1 година да го пуснете.

# 4
  • София/Севлиево
Пускайте детето на градина, ще си навакса и с памперса и с говора. Трябвало е още преди 1 година да го пуснете.
Абсолютно вярно.Моят също беше с памперс (но на 3 години,роден е на 1.10.2021) и като го пуснах на градина за 2 седмици го махна.Ако имате притеснения за говора посетете логопед,той ще ви помогне.

# 5
Ако детето има поставена някаква диагноза от аутистичния спектър, оправдаваща степента  на развитие и изоставането от нормата - надявам се работите върху тази диагноза със съответните специалисти и правите нужното.

Ако детето обаче няма диагноза - то много сте закъснели и с памперса, и с проговарянето. На градина задължително и започнете работа с логопед и ако е нужно и психолог. Нормално развиващо се здраво дете не мога да приема, че е с памперс на 4 години, нито че не говори добре и разбираемо.

# 6
Аз мога!  Позната свали памперса на синА си на 4 г и също не може да говори добре и не всичко. Моя беше на 2,6г и говори мн по-добре от въпросното дете. Обяснявам си го с лиготия,майката го глези относно памперса,а за говоренето е виновен телефона и пак майката. Не знам в случая на авторката как е ,но не ме учуди с написаното.

# 7
Ако детето има поставена някаква диагноза от аутистичния спектър, оправдаваща степента  на развитие и изоставането от нормата - надявам се работите върху тази диагноза със съответните специалисти и правите нужното.

Ако детето обаче няма диагноза - то много сте закъснели и с памперса, и с проговарянето. На градина задължително и започнете работа с логопед и ако е нужно и психолог. Нормално развиващо се здраво дете не мога да приема, че е с памперс на 4 години, нито че не говори добре и разбираемо.
Няма никаква диагноза детето ми е здраво само се инати много е инат и палав казвам му искаш ли на училище отговаря че иска но му казвам че трябва да се откажем от памперса, нее вика обяснявам му без да се ядосвам пак крещи махам памперса на зор

# 8
Не мисля че вие, бидейки родител, притежавате квалификацията да определите дали детето има "леки" затруднения в говора ("изразителност в говора" не знам как да тълкувам) , както и дали въобще му има нещо. За това си има специалисти.  Познавам прекалено много деца, на които според родителите им няма нищо. Но когато стигнат до мисълта, че може би нещо не е наред, вече доста влакове са изпуснати.  Във вашия случай конкретно, дете на 4 г с памперс не отговаря на никакви нормотичични стандарти.

# 9
Не мисля че вие, бидейки родител, притежавате квалификацията да определите дали детето има "леки" затруднения в говора ("изразителност в говора" не знам как да тълкувам) , както и дали въобще му има нещо. За това си има специалисти.  Познавам прекалено много деца, на които според родителите им няма нищо. Но когато стигнат до мисълта, че може би нещо не е наред, вече доста влакове са изпуснати.  Във вашия случай конкретно, дете на 4 г с памперс не отговаря на никакви нормотичични стандарти.
Разбирам ви но преди имаше ли специалисти НЕ как са проговорили тоя народ или рано или късно са проговорили,до памперса ще ни е трудно но ще се справим,дъщеря ми беше на 4 когато почна детска градина с памперс първата година тъй изкарахме,но при сина ми е много различно но ще свикне късно да е ще свикне   не мисля че има нужда от специалист има деца които са проговорили отлично на 5г това не е ли нормално

# 10
Изобщо не е нормално дете над 3 години да не говори добре или да е с памперс. Нормата е на 2 години децата да могат да говорят с прости изречения, а на 4 речта им да е гладка, с минимум грешки и богат речник. Късно проговорилите деца са такива, които са преодоляли някакъв проблем (физически, когнитивен или социален) и наваксали самостоятелно, не се успокоявайте с такива примери. Колкото по-рано едно изоставащо дете получи специализирана помощ, толкова по-бързо ще навакса и ще бъдат избегнати трайни последствия.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 01:02 от Tessaria

# 11
Тя няма предвид "изразителност", ами способността да се изразява. Най-вероятно иска да каже, че не говори на български, ами на турски повече. Това е почти винаги голям проблем и в градината и в училище.
За памперса обаче е трябвало това лято да има ултиматум.

# 12
Освен двуезичието и, че турският е водещ най-вероятно, щом детето се гледа в домашна среда няма къде да учи български и е възможно и на майчиния си език да не може да се изразява добре, но тук вече диагностиката е затруднена, защото специалистите са българи и не говорят турски, за да я проведат на езика на детето.
Но извън това, Зулейха, действително, това, че детето не може добре да се изразява Е симптом за проблем. И то доста голям. Може да се диагностицира сега и да започне целенасочена работа с детето, а може в първи клас да ревете, в края на втори да се чудите откъде ви е дошло на главата. Тогава вече много влакове са изпуснати.
Това, че детето е буйно и се налага да не маха памперса също е тревожен сигнал. Вече дали има психологически проблем или не може да контролира тазовите си резервоари да кажат специалистите, но Вашата задача като родители е да отхвърлите съмненията, че нещо в развитието на детето не е наред.
Знанието на всеки език е богатство и съм на мнение, че всеки трябва да знае майчиния си език, но трябва да осигурите на детето условия водещ да е езикът на страната, в която живее и учи. Това е много важно за развитието на детето, за доброто му обучение в училище и за интегрирането му в обществото, в което живее. Не чакайте на училището, защото в първи, най-късно във втори клас ще се добави и чужд език и тогава нито българския, нито английския ще научи. Не знам къде живеете, но не пускайте детето на градина, в която ще говори на майчин език и ще го разбират. Ако имате избор го пуснете в градина, в която ще е в българска езикова среда. Ако нямате тази възможност ще се наложи единият родител, който добре владее български да започне да говори с детето само на български. Изправени сте пред трудна задача. Потърсете специалисти от вашата общност - логопед, психолог, за да се провери коректно развитието на детето на този етап.
И в никакъв случай не се успокоявайте, че някой някога проговорил на 5 и нищо му няма. Такива случаи са рядкост, обикновено зад късното проговаряне се крият проблеми като дислексия, нарушения на експресивната и перцептивната реч, аутизъм, ниско IQ.
Казвам Ви го като майка с опит в това отношение, при това с дете, което е едноезично и, което беше диагностицирано чак в началото на първи клас. Идея си нямате през какво минахме и какви пари отидоха за уроци и терапии. Не всичко е преодолимо, не всичко се израства, но да кажем, че много неща могат да бъдат коригирани или компенсирани поне до някаква степен.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 10:07 от Mama Ru

# 13
Аз мога!  Позната свали памперса на синА си на 4 г и също не може да говори добре и не всичко. Моя беше на 2,6г и говори мн по-добре от въпросното дете. Обяснявам си го с лиготия,майката го глези относно памперса,а за говоренето е виновен телефона и пак майката. Не знам в случая на авторката как е ,но не ме учуди с написаното.
Това, че едно дете е махнало памперса на 4 и нищо му няма не е норма, а изключение, и в никакъв случай не е нормално! А за неговоренето категорично са виновни екраните в 99% от случаите. Тонове информация се изписа из интернет последните години и многократно се доказа колко пагубно влияят на развитието на речта екраните. Колко деца познавам, които ядат само с телефон, защото отказват иначе, режат им ноктите само пред телефон, защото не дават по друг начин, заспиват с телефон, щото не искали да спят иначе, и още и още тъжни примери мога да дам. И после реват, че на 2 години казва само "мама" и "дай", а на 4 вече проявява симптоми на абстиненция, когато му вземеш телефона. Случая на авторката може и да не е такъв, не споменава дали ползват екрани в ежедневието, но е тема над която да се замисли.
Фактор за правилния говор на 3-4-5 годишно дете е дали и доколко непознати хора го разбират, когато говори, защото все пак майката си му е свикнала и по един или друг начин му разбира всичко. Ако на 4 най-дългото му изречение е с 5 думи, от които с напъване и гадаене могат да бъдат ясно разбрани 2 от тях, то това със сигурност е проблем и детето сериозно изостава от нормите. Памперс се маха преди 3 години - това пак по норми. Неслучайно според наредбите в детските градини е забранено с памперс. Това, че си затварят очите и вземат и деца с памперси е друг въпрос и не го прави нормално.
То затова има норми - за да се дефинира "нормалността" и това което е извън нея.

# 14
Напълно съм съгласна с вас !

Общи условия

Активация на акаунт