Отговори
# 15
Ако на 4 години не можеш да се наложиш над детето за махане на памперса, не знам на 14 какво ще е....

Всяко нещо трябва да се направи навреме. Махането на биберон, памперс и т.н.
Ако закъснееш, може да отиде доста по-натам и доста по-трудно.

Ако детето няма физически или психически проблеми, отдавна трябва да е без памперс. Казваш му - Махаме памперса и това е. Ще се тръшка, ще се изпуска нарочно, но ще трябва. Докога иначе с тоя памперс, че по-лесно? ....до втори клас?

# 16
Аз мога!  Позната свали памперса на синА си на 4 г и също не може да говори добре и не всичко. Моя беше на 2,6г и говори мн по-добре от въпросното дете. Обяснявам си го с лиготия,майката го глези относно памперса,а за говоренето е виновен телефона и пак майката. Не знам в случая на авторката как е ,но не ме учуди с написаното.
Това, че едно дете е махнало памперса на 4 и нищо му няма не е норма, а изключение, и в никакъв случай не е нормално! А за неговоренето категорично са виновни екраните в 99% от случаите. Тонове информация се изписа из интернет последните години и многократно се доказа колко пагубно влияят на развитието на речта екраните. Колко деца познавам, които ядат само с телефон, защото отказват иначе, режат им ноктите само пред телефон, защото не дават по друг начин, заспиват с телефон, щото не искали да спят иначе, и още и още тъжни примери мога да дам. И после реват, че на 2 години казва само "мама" и "дай", а на 4 вече проявява симптоми на абстиненция, когато му вземеш телефона. Случая на авторката може и да не е такъв, не споменава дали ползват екрани в ежедневието, но е тема над която да се замисли.
Фактор за правилния говор на 3-4-5 годишно дете е дали и доколко непознати хора го разбират, когато говори, защото все пак майката си му е свикнала и по един или друг начин му разбира всичко. Ако на 4 най-дългото му изречение е с 5 думи, от които с напъване и гадаене могат да бъдат ясно разбрани 2 от тях, то това със сигурност е проблем и детето сериозно изостава от нормите. Памперс се маха преди 3 години - това пак по норми. Неслучайно според наредбите в детските градини е забранено с памперс. Това, че си затварят очите и вземат и деца с памперси е друг въпрос и не го прави нормално.
То затова има норми - за да се дефинира "нормалността" и това което е извън нея.
Не казвам че изобщо не говори той говори иска всичко ставай да тръгваме казва хайде да лягаме говори да на турски но още не всички думи не че изобщо не говори,говори той ама още изразително не е казвам му махам памперса ще си кажеш няма.да пикаеш на гащите казвам,добре казва но след половин час гледам че се е изпикал разбирате ли най важните неща казва разбира всичко понякога за да не разбере дядо си къде отива тогава говорим на български,а за памперса ще ние трудно да вчера махнах памперса в 22 часа си легна не се изпика в сукалото или в тоалетната,но и цяла вечер не се е изпикал през.воща два пъти го вдигнах не се изпика тази сутрин гледам пак не се е изпикал,преди малко звъннах на баба му да питам и тя каза не се е изпикало но идва при мен с памперса за да му го сложа вика не иска да се изпикае нито в тоалетна нито в сукалото,незнам ще ни е трудно засега

# 17
Е това е лиготия и цялото семейство му угаждате на лиготията. Не купуваш повече памперси, казваш му, че памперсите са свършили в магазина и толкова.
Пускаш го на градина обезателно, да учи български, иначе в първи клас ще изостава от останалите деца, ще береш ядове. Другите деца ще се научат да четат и да пишат, твоето още няма да може да говори. Вярно, все някога ще завърши средно образование, но няма да има шестици, ами тройки, само заради това, че не знае добре български. Не искаш ли детето ти да е умно и да носи шестици вкъщи?
Скрит текст:
(Да ме извинят останалите мами, че се налага да ѝ го пиша на "нейния манталитет").

# 18
Не се разбира точно какво сте писали  .
За памперса ,вие нима очаквате че ще го махнете и детето няма да се изпуска ,сериозно ли ?
Махате памперса и не го връщате повече,подсещате на всеки ако щеш 10 мин дали му се пишка,ако се изпусне започваш да обясняваш ,че не се прави в гащите или на пода ,ходи се на гърне . Ама моля ви се ,това е 4 годишно дете все пак.  Разбира много добре какво казвате. Аз свалих на моя на 2,8 г ,изпусна се точно 2 пъти и всичко приключи,нима искате да ме убедите че вашето 4 г дете не разбира колкото 2 гофишно?
Сваляте и не връщате ,напишкавания ще има, но ще разбере че не се прави така.
За говоренето за мен е нормално да не говори добре щом му говорите на 2 езика . Започнете да наблягате на българския все пак живее в българия и е нужно хората да го разбират в детската. Турския така или иначе ще го научи от семейството

# 19
Това, че детето не говори добре на родния си език на тази възраст не е добре. Това е сигнал, както и, че не иска да пишка извън памперса. Явно има някакъв страх, психологически проблем или просто не намирате подход към него и ситуацията. Не е добре и твърде дълго да стиска. Намерете логопед и психолог, чийто майчин език е турския, за да преценят те има ли проблем в развитието на детето - оценката трябва да се прави на водещия език на детето. Не изпускайте следващите три години, защото в първи клас проблемите с езика ще са още по-големи - няма как да избягате от обучението на български език. Ако до тогава детето не е проговорило свободно български и няма речников запас, съответстващ на възрастта му ще се видите в чудо. А като влезе и английския съвсем ще се обърка. Така че следващите три години изчистете езика. Няма да се размине без помощта на логопед, отделно че българският език е доста сложен, с трудна граматика, ще му трябва добро ниво на владеене, за за си разбира уроците и да може да покаже знанията си. Но минете консултация с логопед и психолог, вече те ако преценят ще Ви насочат към друг специалист.

# 20
Ние сме в чужбина и тук никой не бърза с памперса, но дори и по тукашните стандарти едно здраво дете, без неврологичен проблем, трябва само да откаже памперса до четири години. Синът ми постигна това на 3 години и 4 месеца. Една сутрин стана, каза ‘пишка ми се’ и сам отиде в тоалетната, при положение че до предния ден беше с памперс непрекъснато и за всичко.

Памперсът в комбинация с говорните затруднения все пак е симптом за нещо, което не е съвсем в нормата. Така че аз бих се консултирала първо с педиатъра на детето, после с невролог и логопед. На четири години синът ми вече работеше с логопед от почти година.

Общи условия

Активация на акаунт