Тихо и срамежливо дете в детската градина- изолация

• 1 719
  • 22
  •   1
Отговори
Този пъут случаят е различен, не е буен, не се бие, предпочита да общува с момичета, най вече да е сам.

Синът ми е на 5,5г и за първи път е в държавна детска градина, почасово, 23 деца са , с 1 учителка. Досега беше с частна бавачка, у дома, сам с нея се обучаваше и тя се занимаваше с него. Той е много послушен, тих и срамежлив. Учим го да отстоява себе си, но без да вика и крещи както повечето, да е внимателен, любезен, да се извини. За съжаление в нашето общество такива типажи не са на почит, нито сред големите нито сред малките. Въобще не може да се интегрира в детската градина, играе си сам, ние го насърчваме да бъде активен да отиде при децата сам, да им предложим да играят заедно, но те са му казали НЕ. Което според мен не го тревожи особено, , а по скоро че не е успял да изпълни нашата заръка да играе с другите деца.

Когато го взехме днес от детската, бяха навън, момчетата се бутаха по пързалката за малко да паднат , едно доста едро буташе другите в ребрата, учителката нищо не реагираше, друго на 3-4 метра си събуваше  анцуга , момиченцата се кикотеха и целуваха една друга по устата, моят син събираше есенни листа за букет. После застана до учителката тя не го видя, той по никакъв начин не оповести присъствието си, просто стоеше и чакаше с букет за да й го подари. После ме видя и се затече към мен. Стана ми толкова тъжно. Ясно ми стана че не се вписва сред виковете, лудешките гонения.
И излиза че тихите срамежливите са аутсайдери, изолират ги.
"Как мина днес, слънчице? Игра ли си с някое детенце" - дежурният въпрос в колата на път за вкъщи
"Играх си сам, строях си с конструктора." (подтекста явно пак е бил изолиран).

Да настоявам ли с учителката или директорката да го интегрира ,мога да ги накарам, но не искам да е насилствено? Или да правя  опити в  насока да спечелим децата с лакомства, играчки -разполагаме с възможности и мога да направим парти на децата, да ги  "ухажваме" , но аз не искам да ги купуваме, да играят с него, защото може да получат нещо от него, а защото искат наистина.

Ще се радвам да ми пише някой с подобна история.
Благодаря

# 1
Други приятелчета, извън градината има ли? Ако има, не бих се притеснявала дали там ще се интегрира, а и нали ще заминавате за чужбина?

# 2
Според мен сте възпитавали чудесно до момента и имате прекрасно дете, което рано или късно ще намери своята среда.
Моето дете също беше кротко дете в детската градина, неконфликтно и повечето си мислеха, че е срамежливо, но истината е, че просто не му беше интересно. Каквото ги учеха, то вече си го знаеше и му беше скучно.
Ако имате варианти използвайте ги и намерете частна градина ,където са по-малко деца и се работи с всеки индивидуално.
Ако не е вариант, помислете дали да не го издърпате 1 група напред - при един набор по-големи деца.
Иначе яслата и училището за джунгла - там по-интелигентни и възпитани деца може да имат трудности, защото трудно намират себеподобни и там доминират най-невъзпитаните и буйни деца. Но после в живота става в 99,99% в случаите точно обратното.
Въобще не се притеснявайте, поддържайте контакти с ваши приятелки с деца, излизайте с тях, имайте контакти и извън градината - много е полезно за децата. Не свеждайте всичките контакти на детето ви до тези в градината само.

# 3
Прекрасно е, че го възпитавате в учтивост.
Но проблемът не идва оттам, нито от срамежливостта. Идва от социалната изолация, в която се е намирал досега. Бил е сам с частна бавачка, и няма представа как да се държи сред 23 деца. Ще му отнеме врене, но ще свикне. Аз бих говорила с учителката, че не е свикнал да бъде в такава обстановка и бих я попитала какво да променя за да го улесня, и учтиво бих я помолила дали тя може да помогне по някакъв начин с адаптацията му.

# 4
Според мен поговорете с учителката. Добре е детето да свикне да общува и да се справя със социалните ситуации. Малко по малко, не става въпрос за насилствено харесване, а по-скоро да се помогне на детето да намери начин. Разбира се, ако това е вашето желание.

Имам един въпрос - в чужбина ли ще ходите или ще се интегрирате в градината. Да не се хабим твърде.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 22:46 от brumm

# 5
Детето ви е било с бавачка вместо с връстници дълго време.
Много ясно, че не знае как да се държи с връстниците си.
Дайте му време и не очаквайте чудеса - бавачката едно е дала, ама друго е взела.
Може и чак в училище да се интегрира.

# 6
Не правите услуга на детето с това наблягане колко е изключителен и как обществото отхвърля най-прекрасните и възпитаните. Последното не е и вярно.

Всяко дете на тази възраст, което тепърва трябва да се учи как да се  вписва сред себеподобни, среща същите трудности. Другото е, че децата се учат и с пример.
Говорете с учителките, ако трябва потърсете друг вид външна помощ, но бъдете готови и да поработите и върху себе си и вашите възприятия. След градина пробвайте да се социализирате семейно на близката площадка с другите деца и родители. Такива прозаични дейности.

# 7
Синът ни беше така, когато тръгна на градина (но тръгна на около 2 годинки). След 6-7 месеца се поотпусна и вече си има приятели, с които дивеят в градината. Както и други написаха, досега е бил изолиран и не е имал такъв тип контакт, какъвто е в градината, затова и не знае как да реагира. Особено като е по-голям, може да му отнеме и повечко време.

# 8
На децата трябва да се дава възможност да се учат, както от положителния, така и от отрицателния си опит. И това от най - ранна детска възраст. Така развиват умения с които да оцеляват и да се справят с различни обстоятелства.
Намирам позицията ви спрямо детето за свръхпротективна. Дайте му възможност да натрупа социален опит.
Защо ходи само почасово? Дори не знаех за такава опция в държавните градини.

# 9
Перфектни родители сте! Оставете нещата така. Аз цялллл един живот си (бих го сложила в кавички, но е истина, и няма.). Купувам си любов, да тя струва пари. НЕ съм щастлива, това ме депресира, иска ми се да си имах 1 човек, маркар и 1. Ама, да си ме "обича" истински, или да сме "приятели"

..

# 10
От колко време ходи на градина детето? Ако е от началото на тази учебна година, т.е. от месец, е още твърде рано да се правят заключения, че не се социализира, при положение че пет години и половина не е било в среда с много деца и не се е сблъсквало с различни характери и ситуации. Дайте му време, ще свикне. А има вероятност и просто да му е такъв натюрелът, да е по-свит и необщителен, има и такива хора. Все пак смятам, че има голяма вероятност с времето да се поотпусне и поразчупи.

Иначе имам братовчедка с такова дете, точно на същата възраст е, даже докато те четях, се чудех дали не пише тя Grinning Само че те не са имали детегледачка, просто малкия имаше възможност да си го гледа тя, защото има и по-малко дете, та майката си беше вкъщи така или иначе. Детето ходи на психолог, има подобрение, свиква, вече се социализира малко по-добре, но едва ли ще бъде от хората с големи приятелски компании и едва ли ще е в центъра на хорското внимание; добре ще е (и вярваме), че ще има тесен приятелски кръг, но и това е достатъчно, не е нужно около всеки човек да има тълпа от обкръжаващи го.

Само не съм съгласна с това, че другите деца изолират твоето. Доколкото аз разбирам от написаното, то самО се изолира. И не можем да вменяваме на толкова малки деца задължението да проявяват инициатива и да приобщават едно такова дете. Те още нямат зрелостта, осъзнатостта и изградения морал да си поставят това нещо за цел, те си действат първично и естествено, което е напълно нормално за възрастта им. Различна би била ситуацията, ако синът ти се опитва да се сближи с тях, но те го отблъскват или пък проявяват агресия към него.
Та търпение си трябва, това е. И евентуално работа със специалист, ако това толкова ви тревожи.

Иначе и моят син винаги е бил възпитан, но си има приятелчета от ранна възраст, просто се сдушваше със себеподобни. Така че даден проблем не е задължително да идва само от външни фактори, а може и от вътрешни да е.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 17:05 от Мила Атова

# 11
Тихите и срамежливите наистина винаги са били аутсайдери. Аз самата съм си самодостатъчна и нямам нужда от контакти с други хора. Имам приятели, на които държа, и не изпитвам никаква нужда от нови контакти. Като дете обаче не бях така. Умението да се социализираш е едно от най-важните в живота, колкото и да не ми се иска да го призная и за себе си. Няма щастлив самотен човек, независимо колко умен и възпитан е. Ние търсим социума и имаме нужда от него.
Хубаво е, че е попаднал в среда с деца сега, а не директно в училище, където отхвърлянето щеше да носи още повече последствия. Не променяйте нищо (по повод съвета да търсите някакво друго място) , детето трябва да се запознае и с тази част от живота, защото занапред никой няма да го пази от грубите и невъзпитани хора, никой няма да му ходатайства да бъде приет в група и да вае среда по някакви Ваши представи за живота.

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 17:49 от Enter Sandman

# 12
А възможно ли е на детето така да му добре? Не му вменявайте вашите притеснения, нека не се чувства длъжно пред вас да се бута в другите деца, за да изпълни очакванията ви. Може пък да не иска, да не ги харесва. След градина също може да се социализира, а може да попадне и на по-възпитани деца, с които да му е приятно.
Моята дъщеря също е срамежлива, но съм забелязала, че някои деца харесва, а от други страни. Ние също не бихме се сприятелявали с невъзпитани възрастни.

# 13
Другите деца са описани като банда малки гаменчета. Едва ли са такива Simple Smile Истината, че и детската градина, и училището са една джунгла, в която детето трябва успешно да оцелее. Дайте му време, ще си намери приятелчета.
Късно сте го пуснали на градина - това са съвсем нормални последствия. Време му е да влезе в релаността. Стига сте треперили ежедневно къде е застанал, кой как го бил погледнал. Той ще се справи. Ако няма дирекнто насилие към детето ви, аз проблем не виждам.
Едното ми дете беше тихо и срамежливо. Когато я записах на градина също късно - на 4 години, тя не проговори на нито едно дете и на нито една учителка 2 месеца....! Учителките ми се караха защо крия, че детето не говори, та с 300 зора я накарах да им каже 2 изречения да видят, че може. Групата беше само момченца, и тя и още 1 момиченце. Какво е ставало не знам, не се е оплаквала от насилие или нещо такова. Учителките ми се виждаха много свестни и любезни. Но след 2 месеца детето ми каза: "Ако искаш да говоря, премести ме от тази градина". Повярвах й, преместих я - на новото място нямаше пробпеми! Явно като са били повече момченца е по-шумно, бяха я дърпали веднъж за плитките и т.н. - нещо не й е харесвало. Та понякога е въпрос и на място и обстановка, но детето само ще подскаже, ако нещо силно го тревожи или иска промяна.
Успех Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 11:34 от Bеа_2022

# 14
Тя, майката, пусна две теми, които си противоречат, и изчезна, та не знам колко има смисъл да продължаваме да й даваме съвети.

Общи условия

Активация на акаунт