Работа в чужбина и общинско жилище

• 319
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте 🍀
Разведена. От няколко години обитавам общинско жилище с дъщеря ми ( пълнолетна вече).
Тъй като съм  вече и с ТЕЛК , засега, не мога да намеря работа в България.
Имам оферта да отида в чужбина на работа, но ме притеснява това, да не би да направят проблеми, тъй като в края на всяка година се подава декларация с данни от НАП.
Не знам дали ще се вземат под внимание доходите ми от въпросната държава и дали ще се виждат реално? В смисъл, ако не ги обявя , дали от НАП имат достъп до моите данни, където и да било по света 🙂
Благодаря, предварително, дано съм успяла да обясня ясно🍀

# 1
Не ви съветвам да подавате декларация с невярно съдържание.
Ако заминавате на сезонна работа, платете наема предварително.

# 2
Ако в момента нямаш доходи, а в чужбина имаш, декларираш тук доходите и си платиш данъците, все пак ще си повече на печалба, отколкото, ако изобщо нямаш доходи.
Най-добре се обърни към счетоводител (очевидно срещу заплащане за консултацията), дай му конкретните данни - какви са ти сега приходите и разходите, какви се очаква да бъдат и той ще ти сметне колко ще ти остане при реално деклариране в годишната декларация. А също и, дали ще отговаряш на изискванията за общинското жилище.
Няма как да се каже теоретично, трябва да се сметне конкретно с числа.

# 3
При наличие на издаден валиден ТЕЛК сте длъжни първо да уведомите НОИ за местоработата си - докато сте в чужблина нямате право на социалните помощи, но все пак имате право на инвалидната си пенсия. Съветвам ви да го направите, защото ако се установи нарушението , ще връщате пари със задна дата.
Относно социалното жилище  - то се предоставя на хора, които отговарят за уседналост и нямат собствено жилище. Изисква се постоянно живее в жилището на човека, на който е предоставено тоест вие.
Също така трябва да отговаряте на изискването за социална уязвимост - ниски доходи.
В този случай работа в чужбина нарушава тези условия и имат право да ви принудят да напуснете жилището, ако работите в чужбина и да го предоставят на чакащи за такова жилище.

Общи условия

Активация на акаунт