Детска стая за две деца

• 333
  • 11
  •   3
Отговори
Здравейте! Предстои ни да обзаведем детската стая. Стаята е около 13 кв.м. с прави стени, но две от тях имат ограничения - към едната се отварят вратите на стаята и на терасата, а към другата е парното, което ще гледаме да не закриваме. Обитателите ще бъдат две деца с 2 години разлика. Планът е първоначално да се нанесе голямото дете, а когато бебето стане на 2 години, да отиде при сестра си. В момента там се намира офиса на мъжа ми, който ще пренесем в хола. Това означава, че с двете деца предстои вече да прекарваме по-голямата част от деня си в детската стая, вместо в по-широкия хол. Оказва се, че обзавеждането е свързано с много премисляния и чуденки. Ще споделя с вас това, което вече сме решили и какво още ни остава. Моля за съвети, както и да споделите вашия опит. Ще сме благодарни и на снимки. Simple Smile

Легло - Спряхме се на легло тип сандвич. Сякаш огледахме какво се предлага на пазара и ни харесаха двата варианта, при които издърпващото се легло не е директно на земята. Това са Slakt от Икеа https://www.ikea.bg/products/slakt-leglo-s-dopalnitelen-modul-za … ranenie/89227731/ и това легло на турски производител https://www.cilek.bg/products/leglo-studio-white-90x200. Минус на икейското е, че матраците идват доста тънки. Минус на турското е, че леглото идва малко по-високо. Притеснява ме и второто дете да не се чувства зле по някакъв начин от това, че е на по-ниското легло. Какъв е вашият опит с този тип легла?

Гардероб - Това се оказва особено трудна задача. Не мога да намеря симетричен гардероб с повечко рафтчета и същевременно да не е дълъг 2 метра. Не мисля, че ни трябва повече от 1,50м. Представям си трикрилен с две крила с рафтчета и едно със закачалка. Повечето производители наблягат на лостовете за закачалки. Планираме гардероба да ги откара до юношество, живот и здраве. Ще разгледаме какво може да се сглоби с модулните системи на Икеа. Откъде са вашите гардероби и с каква конфигурация са? Стигат ли на децата ви?

Съхранение на играчки - Струва ми се, че тук изборът опира до обикновени кутии, шкафче с прозорчета, в които да се слагат кутии/контейнери и пейка за съхранение. Пейката сякаш отпада за нас. Доволни ли сте от този тип мебел: https://www.ikea.bg/products/trofast-komb-artikuli-za-sahranenie … 4x91-sm/79612568/ ? Колко отделения и контейнери са достатъчни за вас? Имаме много плюшени играчки (все подаръци), не знам какво да ги правя. В момента са в кош за играчки. Другите играчки също не са малко, но сякаш са все още в рамките на разумното.

Библиотека - Имаме много детски книжки. Моята идея е да вземем от тези ниските библиотеки, където книжките се подреждат като списания, защото са доста тънки и с твърде различни размери, а когато децата пораснат, да сменим с истински рафтове, подходящи за книги.

Скрин с чекмеджета - Полезен ли е такъв за детската стая, при наличие на гардероб?

Благодаря, ако сте ме изчели дотук! Ако имате предложения и за други мебели, моля да ги споделите. Simple Smile

# 1
Аз да се изкажа за леглото. Ще искат ли децата да спя на него? И колко време ще им е ок. Замисълът на такива легла е долното да се ползва инцидентно.
Защо не, на два етажа?

Скрина на мен ми е удобен , защото позволява детето да си отвори и само да си избере дрехите.

Имам кушетката хемнес на ИКЕА в стаята на детето, за да може ние да спим при него ако има нужда. Добре е измислено, удобно е. Матраците са супер. Те са ниски за да влязат в леглото все пак.

# 2
Minerva O., нямам представа на какво биха искали да спят. Детето е все още в кошара, не знам как ще понесе прехода на двуметрово легло. Не искам двуетажно легло поради ред причини - трудна смяна на чаршафите на втория етаж, по-висока температура на втория етаж, опасност от инциденти. Разбира се, инциденти могат да станат с всичко, но не ми харесва идеята да сложа стълба в стаята на деца на 4г и на 2г. От серията hemnes не ми излиза кушетка, но донякъде идеята ни за сандвича е да има място за някой от нас при нужда, още не знаем как ще протече отделянето и дали ще има нужда някой да остава там, ако каката се разболее. Не бихме сложили цяло отделно легло с такава цел, прекалено много място ще изяде. Относно матраците, ясно е защо са ниски, но 10 см е като по-дебел топ матрак. Звучи ми неудобно. При турското легло е 16 см, може би една идея по-добре все пак.

За скрина и избора на дрехи - това е интересна перспектива, благодаря!

# 3
  • София
От личен опит и аз ще почна с леглата. Този тип легла са за гости. Не за всеки ден. Издърпващото се обикновено не е особено удобно, а и децата няма да имат никаква самостоятелност едно от друго и ще си пречат, когато едното иска да спи, а другото още не си е легнало или чете книга.
Препоръчвам да търсите ъглови легла с ракла и под тях с пространство за съхранение. Така се спестява от мястото за голям гардероб. В раклата отиват завивките, а под леглото всички извънсезонни дрехи и неизползваните в момента играчки. Страхотно удобство е.
Гардероб не бих взела вече голям и общ за две деца. Отделни малки гардеробчета на всяко дете за сезонните дрехи е достатъчно, особено ако има и скрин, който за мен е страхотна вещ и събира бельо, козметика, тениски и т.н.
За играчките не виждам смисъл от цял шкаф. Идеални са сгъваемите меки кошове. В тях се прибира всичко лесно (и се изсипват за секунди Wink). Зависи и с колко играчки смятате да натрупате децата.
Библиотеката може да е тип рафтчета над скрина. Може да направите по поръчка няколко нива към самия скрин отгоре, стига да не заемете изцяло пространството с мебели и прах.
Предполагам в един момент ще вземете и бюро или бюра, та е добре да не прекалявате отсега с много мебели.

За ИКЕА не мога да кажа нищо добро и затова няма да ги коментирам

П.П. Видях какво си писала. Явно идеята е да съберете много неща, но помислете, че най-важно е децата да спят удобно, защото от това ще зависи здравето и кондицията им.
Затова гледай да са удобни и широки леглата.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 16:19 от Fever Ray

# 4
Fever Ray, от ъгловите легла за момента ни спира това, че едното няма да се ползва поне две години. Но пък може за момента да вземем едно, не е забранено. Grinning Наистина раклата под леглото събира много неща и може би обезсмиля голям гардероб. А дали има някакъв смисъл въобще от лост за закачалки в гардеробчетата?

Иначе, идеята ми е малките мебели да ги разкараме, когато няма повече нужда от тях и тогава да мислим за по-постоянните решения. Избягвам мебелите по поръчка.

# 5
В нашето семейство ситуацията е сходна - породени момичета с 2 години разлика. Няколко неща ще отбележа:
- Когато бебчето се роди, преместихме каката в самостоятелна стая - голяма грешка. От една страна се почувства отхвърлена, сама, от друга - ревност. В краяна сметка - отново спеше на нашето легло (което и до сега се случва, но вече инцидентно). А всъщност искахме поне тя да се наспива без да слуша бебето как плаче през нощта от колики, и събужданията за хранене.
- Преместихме ги самостоятелно едва когато малката стана на 3 години.
- Нашата детска стая е със сходни размери и за да имат повече пространство за игра, а и да се подготви обособено място за бъдеща ученичка направихме леглата "падащи". На едната стена - падащите легла с гардеробите, на срещуположната библиотека и бюра.

# 6
  • София
Може тогава сега едно легло, а второто по-натам. Стига да е добре преценено.
В гардероба е добре листчета поне за изгладените дрешки, но не е нужно цял голям лост с много място под него, защото детските дрешки са къси и ще остане празно място.

# 7
# 8
Нямам две деца, но да дам няколко съвета относно функционалността и удобството на някои мебели.
Подкрепям мнението за издърпващите легла, че са за гости, а не всеки ден. “Вътрешното” дете винаги прескача външното. Повечето деца, които познавам си умират да двуетажни легла. Ще спестят много място. Има такива с пързалки, има такива, на които отдолу може да се направи кът за игра и после да се добави второто легло.
Кушетката Хемнес е подходяща само ако имате достатъчно място да я разпъвате и пак децата ще спят на общо легло. Харесвам я много, но все си мисля, че част от израстването и придобиване на самостоятелност е да си имаш твое легло, да си спиш сам на него, да си го подреждаш както искаш. Иначе ще е общо легло за мен и за бебето.
В началото на децата им трябва много повече място за игра отколкото мебели. Регалите калакс на Икеа с кутии в тях за играчки мен са много удобни. Могат да се комбинират.
Винаги сме имали релса в гардероба, НО зависи от стила на обличане, от детето. Имам момиче и приготвях там дрехите на закачалки.
Съветът ми е да не обзавеждате стаята от бебе за юноша. На различни етапи детето се нуждае от различни неща. Планирайте така, че да можете да махнете някои неща и да добавите други. Аз второ легло не бих купила от сега. Нито бюро. Чак като му дойде времето. Самото отделяне на дете в стая е много важен процес от израстването. Всяка промяна - училище, бюро за училище, масичка за гримиране - все промени, които дават едно разнообразие и спомагат много за самостоятелността.

# 9
RoseVine, точно затова нашата идея е да опитаме да отделим голямото дете няколко месеца преди раждането, ще видим дали ще стане. Тази идея изглежда също добра, получило се е много прибрано. Нещо не ми излиза сайта в търсачката, дали ще може линк?

Di Soleil, абсолютно съм съгласна с всичко написано. Липсата на самостоятелност беше едно от нещата, които ме притесняваха, когато обмисляхме какво легло да вземем. Колкото повече премисляш нещата, повече вникваш в детайлите и губиш голямата картина, затова е много полезно да чуеш мнение от трети човек. Започвам да се разколебавам от сандвича. Иначе и двете ни дечица ще са момиченца, може би  поне за рокли ще е хубаво да има закачалки. Второ легло вероятно няма да взимаме отсега, за бюра не е ставало и въпрос. След като таткото се премести да работи в хола, с децата ще трябва да прекарваме целия ден в детската и спалнята и мисля, че ще полудея, ако нямам пространство. Grinning Дори се чудех дали няма да е по-удачно да вземем детско легло с ракла, вместо единично за възрастен, а да го сменим в бъдеще. Според мъжа ми единствено гардеробът е по-труден за подмяна, но ако вземем един или два по-мънички за сезонни дрехи, едва ли и това ще е драма. А когато станат тийнейджъри и имат нужда от бюра, вече ще имат мнение как искат да спят и дали ще им е удобно двуетажно легло.

# 10
Ами ти си зависи от бюджета ви, от настройката ви и от мястото най-вече. Ние започнахме с легло около 160/60, балдахин отгоре, гардеробчето беше 100 см и беше достатъчно. Детето не е така “изгубено” в огромното легло, но всеки път като лягах да чета книжка се чудех дали няма да се счупи всеки момент. После взехме по-голямо. Ние имаме основно мебели от Икеа и сме изключително доволни. Много лесно може да се комбинират. Имат легло, което “расте” с детето, но нямам лични наблюдения. На много легла може да се сложат чекмеджета отдолу, което за малка стая е голямо удобство. За книжките е хубаво да може детето само да ги стига и има едни стенни полици  за подправки BEKVÄM, от които хората си правят полици за книжки - практично и бюджетно решение, една лавица струва 4,6 евро. Изобщо Икеа е благодатна да се търсят интересни DIY проекти

# 11
  • София
Ние имахме икейско легло, което расте с детето, много несполучлива покупка. Скърцаше ужасно, заради табелите отстрани е много неудобно да се легне до детето. С кеф го разкарахме като поотрасна малкото дете и взехме двуетажно, но с долно легло 120 см. Много е удобна такава комбинация - и за гости с преспиване, и аз да легна до децата, и двамата да се гушкат ако случайно са в добри отношения.
Скрин с чекмеджета е много удобно нещо за мен, и гардеробите им наредих с по 4 чекмеджета, основно там са им ежедневните дрехи. Нашите са Платса от ИКЕА, доволна съм като цяло.

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 22:56 от Нелка*

Общи условия

Активация на акаунт