Тихо и срамежливо дете в детската градина- изолация

• 1 721
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Дръжте си децата до 7 клас у вас... Ходенето в "джунглата" калява характера и помага на детето да придобива социални умения.

# 16
Повечето деца в тази възраст,са палави и шумни. Нямам представа, защо някой майки(явно за собствено успокоение) на по-кротки и срамежливи деца,ги определят като по-интелигентни и възпитани. В моя опит нещата не седят точно така,дори познавам две много спокойни и добри дечица,които в последствие в училище се нуждаеха от соп. Такаче,най-добре да де определяме,кое дете колко е умно и възпитано,а другите видиш ли пълни олигофренчета...

# 17
Не е от изолацията. До характер е.
Синът ми беше същия, а е посещавал ясла от двегодишен.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:22 от teta75

# 18
Моето и без да е свито и срамежливо, също го заварвам да си се занимава само понякога. Случвало се е и да ми каже, че само си строи някакви неща в градината с конструктора. Ако не го знам, че е общителен и не остава без другарчета, чак бих го съжалила като ми каже така.
Но детето на авторката си е интровертно. Такива деца никак не държат непременно да контактуват. Имахме като деца едно такова момче в класа. Много пъти съм се опитвала да му привлека вниманието. Даже веднъж, признавам си, от желание да видя някаква реакция, го фраснах с един учебник. Ами не. Самият той не искаше да е с останалите. Човек, макар и малък, има ли желание, намира начин.

# 19
Такива деца, гледани в саксия, после ги вкарват в частни училища/ по-широка саксия/, / нищо против замисъла на системата, но Монтесори е един такъв краен пример/ , докато ги доведат до невъзможност да се справят с джунглата, както някой по-горе я нарече.

Ми, не, не сте перфектните родители, само защото натъртваш , че имате възможности.
Перфектно е да подготвиш детето си за живота.

# 20
"Купуването" на внимание и отношение с лакомства и играчки, според мен би било отказано и от страна на госпожите в детската градина. Просто би могло съвсем възпитано да се поговори с тях, да бъдат попитани как се социализира детето и да бъдат помолени за съдействие, като им се обясни, че за него това е нова, непозната среда.
Понякога наистина децата могат да бъдат враждебни към новодошлите. Вероятно и заради това, че получават повече внимание от госпожите. Един вид ревност.

# 21
Детето може просто да е интроверт. Което си е до темперамент и човек се ражда с това. Но....! За мен голямата грешка е, че това дете не е ходило на градина. Именно там децата се научават как за комуникират помежду си, как да остояват себе си, изобщо как да се впишат в това "мини общество".
Хубаво е, че е вежлив, доста от децата също са. Това, че са буйни, играят, бутат се или подобно, не означава, че в друга ситуация няма да благодарят, да помогнат на приятел, да услужат с нещо, да споделят храна.
И, да, децата в детската градина играят, тичат, бутат се, сдърпват се, дори се удрят, но после се сдобряват и пак са приятели. И, да, това не ги прави гаменчета, както се опитваш да ги представиш..... Това ги подготвя занапред, където ще им се наложи да се справят с доста повече неща и ситуации.

В крайна сметка времето не се връща назад, затова гледайте какво може да се направи оттук натам. Излизате ли в парк или градинка, където да общува с други деца? Колкото и да ви се струва излишно, това е от голяма важност и после за училище, където проблемите от градината се пренасят в подобни и по-големи.

Децата не са тези, които трябва да приобщят детето ти. Той е този, който трябва да се "пребори" за внимание и приятелство. Не е лесно, ама и в живота не е.

Като съвет: Говорете с учителите какво конкретно можете да предприемете по въпроса. Като вариант е за празник за РД да се поканят децата, с които най-много иска да се сприятели.

# 22
Моята дъщеря беше в подобна ситуация в ДГ. Много отсъстваше , защото боледува от какво ли не ( както 90% от децата ) ... Дори и да завържеше приятелство , когато отсъства по две седмици/месец, децата я забравяха ! Съответно когато беше там , никой не искаше да играе с нея , освен буйните и агресивните деца , с които пък никой друг не общуваше . Моята е по- свито и срамежливо дете , но това само в ДГ и пред непознати. Говорих с госпожите да опитат да приобщят моята към някоя групичка , но не ми влязоха в положение. За тях беше по- лесно да оставят децата да играят с каквото искат и с който искат, без да им създават общи игри които да сближат децата. Сега в училище е съвсем различно, играят всички деца, един екип са ! Но това отново зависи и от учителите !
Грешката ви е , че сте държали детето далеч от негови връстници, за едно дете е важно да говори и общува , без да се налага да гледа нагоре !
Съвет и от мен - Говорете с госпожите , обяснете положението , защото те може и да не са забелязали ( като нашите ) , нека опитат да социализират детето ! Ако им измислят екипни и отборни игри , така ще може да намери приятелче , дори и едно да е ! Успех ! 🍀

Общи условия

Активация на акаунт