НАБОР 2006 - Студенти - 1

• 44 701
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Да и в ПУ има изброени специалности, за които при висока оценка на ДЗИ студента получава стипендия първи семестър. Нашата специалност не е от тези.

# 706
Не откривам спецалностите за СУ, т.е. откривам само приоритетни такива

# 707
  • Пловдив
Да, дъщеря ми подаде още преди 2-3 седмици на място в АСП в Студентски град. Каза, че е подала и за отопление. При подаването са й погледнали документите, не са имали забележки и са ги приели.
На уверението трябва ли задължително  да пише нещо различно от редовна форма и държавна поръчка?
Гледа ли се доход за месеци назад, не за отопление, а за другата помощ?

Бях й казала в уверението да пише за редовна форма и че не взима стипендия. Вече какво са й написали не зная Simple Smile
Тя  не е имала доходи, така че навсякъде е отбелязала това в квадратчетата в заявлението

# 708
  • у дома...
Не откривам спецалностите за СУ, т.е. откривам само приоритетни такива
Логично е точно приоритетните да са субсидирани със стипендии още от първи семестър.

# 709
Ходила е за декларация дъщеря ми, директно са им бутнали и такава за отопление....Но имало много хора, не са успели днес

# 710
Не, приоритетните са отделно от тези с дзи. В сайта на су има списъците и на приоритетните и на тези с дзи. Приоритетните са от втори семестър. Вижте пмс 90/2000 кои са с дзи, защото някои от тях не се учат в су и съответно те не са изброени в пълнота там.

# 711
# 712
Добре де, то за повечето специалности се кандидатстваше с ДЗИ, нещо не схващам логиката, още повече, че някъде в страниците на СУ си пишеше, че първия семестър нямат право на стипендии. Реално месечната помощ е по- висока от стипендията, тъй че....трябва да се избере едното от двете

# 713
Не разбирам какво не схващате, честно. Какво като се е кандидатствало с дзи? В сайта на су пише, че не може да се взима стипендия за УСПЕХ първи семестър, която е друга и с друга стойност. Стипендията с дзи си има минимални стойности на дзи за съответната учебна година. Примерно за дзи мат е 5,84, а са приети деца с по-ниско дзи. Помощта не е за всички, има си специалности задочно. Има и деца с доход, които също не взимат тая помощ. Просто тук пишем възможностите, пък всеки си преценява на кои критерии отговаря и от какво би се възползвал.

# 714
На уверението от СУ на дъщеря ми си е пишело, че няма право на стипендия първия семестър.

Доколкото разбирам, само тези от направление Педагогика имат право

# 715
Ми защото явно няма право. Не е специалност педагогика или педагогика на обучението по... и няма право. Какво има да не се разбира?

# 716
На уверението от СУ на дъщеря ми си е пишело, че няма право на стипендия първия семестър.

На уверението на сина е пишело, че до края на годината няма да получава стипендия и че след Нова година трябва пак да подаде за месечна помощ заявление с ново уверение.
В този ред на мисли искам да попитам тези, които знаят как става подновяването месец за месец.
Говори се, че всеки месец трябва да се ходи в АСП и да се декларира, че няма промяна.
Извади си електронен подпис и се регистрира в ССЕВ.
Ще може ли по този начин без да ходи на място.

# 717
  • у дома...

На уверението на сина е пишело, че до края на годината няма да получава стипендия и че след Нова година трябва пак да подаде за месечна помощ заявление с ново уверение.
В този ред на мисли искам да попитам тези, които знаят как става подновяването месец за месец.
Говори се, че всеки месец трябва да се ходи в АСП и да се декларира, че няма промяна.
Извади си електронен подпис и се регистрира в ССЕВ.
Ще може ли по този начин без да ходи на място.
Да, би трябвало да няма прблем. Просто изпраща декларацията или уверението към съответната ДСП, ккъм която е подал искането и от която е издадена заповедта.

# 718
  • София
Няма "трябва". Има законова възможност, проучваме опциите да я ползваме.
Ако не- дайте да си говорим за градинарство.
Точно.
Те са сигурно 5-6 специалности, които отговарят на условията, сред тях са медицинските. И точно пък за тях да се зловиди някому, не знам, наистина.
Кандидатстваме, имаме право и това е. Най-много да ни откажат заради някоя подробност. Но чак пък да не го правим, защото някой не е съгласен. Малко прекалено ми се струва.
Плащаме данъци, осигуровки, изрядни сме към държавата, децата ни учат в престижни специалности, за които с много труд са се преборили. Някак … не бива точно на тези студенти и семействата им да се вменява вина.
Борете се да махнат тази помощ щом ви дразни. 🤷
Аз не бих застанала зад такава кауза, но.. хора разни.

# 719
Аз пък точно това четох някъде, че когато е сигурно, както при тях, че няма да имат доход не ходят, само при промяна в обстоятелствата. Нищо не са им казали днес, типично отношение на държавни чиновнички- груби, троснати, отегчени. Нека им, да влизат в истинския живот с всичките му екстри, настроения, разхождания по инстанции....Но ако разберете повече, пишете тук, както и как ще разберат одобрени ли са, кога се превеждат тия помощи...то така ще стане ясно дали са или не всъщност

Общи условия

Активация на акаунт