Бебе и котка.. как да се спогаждаме.

• 865
  • 14
  •   1
Отговори
Още щом стъпих при гинеколога му казах. За нищо на света няма да махна котката. На 1 година вкъщи съм размъквала 2 улични и не ваксинирани котки. На 2 ядох с тях от земята (не питайте). След няколко години в апартамента имахме 14 котки. Не може нищо да ме обеди, че е проблем.

Разбира се не ми направиха изследване за антитела за токсоплазмозата (пълна глупост), а само за моментно заболяване. Да бъда честа обедена съм, че ги имам антителата. Обедена съм, че и котката няма токсоплазмоза, тъй като е при нас от трета седмица и не се храни с плъхове.
Бременноста върви добре, аз се занимавам с тоалетната й и си я мачкам съвсем редовно.
Много роднини особено от страната на мъжа ми Unamused казват да я махна. Ще се отърва от тях ама не и от котката.

Тука е питането ми чувала съм, че много котки ревнуват след появата на бебето. Наш комшия разправя, че заради ревност, котката му скочила от терасата и избягала. Чувала съм и за агресивни към бебетата, котки. Не мислим да я изолираме някъде. Все пак тя е царицата на дома. Тя е свикнала да спи при нас, особено зимата. Сега даже доста превзема леглото на бебето. През деня не ни тачи много, вечер по се сеща за нас. Предполагам няма да има проблем с това, че няма да й се обръща много внимание. Някой има ли опит в това как да я подготвим за бъдещият й мъчител. Joy

# 1
Авторке,
2 пъти четох какво си писала, за да ми стане ясно хронологията на написаното. Не че напълно ми стана, ама… И се пише “убедена”.

По въпроса - какво значи - не ми пуснаха антителата? Пускаш си ги сама, нужно ли е доктор да ти ги пуска? Хич не е шега работа бебето да се увреди необратимо от токсоплазмоза, недай си Боже, не знам защо го приемаш едва ли не с насмешка.
И не, това че си яла на земята с котки, че си имала 14 броя в апартамент или че сегашната ти е от бебе у вас не ти гарантира, че някога си преболедувала токсоплазмоза. И аз цял живот бях живяла с котки, в къща, в която имахме и такива, които не излизаха изобщо, и дворни, и приходящи, ама като забременях и се тествах - не бях с антитела. Съответно се наложи на всеки 3 месеца да се тествам наново, за да съм сигурна, че всичко е наред. Освен това тествахме и всички котки, с които бях в контакт.
А що се отнася до въпросът ти как да подготвиш котката за бебето… Олей, ама ти сериозно ли? Почвай да ѝ четеш приказки за бебета за лека нощ и да ѝ пускаш клипчета в YouTube най-добре.
Иначе - ако искаш наистина нормален отговор - отсега няма как да се предвиди как ще се спогаждат. Зависи както от самата котка, така и от бебето, така и от вас като родители и собственици.
При нас не е имало драма, аз котка у нас нямах така или иначе, нашите имаха 2 вътре и няколко външни, когато бебето ми се роди, а половината време изкарвахме у тях, когато беше малък. Във времето, в което сме били у тях, съответно с котки, не е имало нещо извънредно, освен че котките започнаха да бягат от него, в момента, в който проходи и започна да ги гони. Всъщност - продължава и до днес, въпреки че според него просто “си играят”. Като прекали - получава по някоя и друга драскотина, но понеже знае защо е - не го прави на въпрос. Обожава котки, ето днес  в един ресторант в провинцията с много котки половината време се възторгваше от тях.
А котките - обикновено не им е най-големия кеф да им викат в ушите, да ги гонят, да ги дърпат за опашките и там всички детски прояви на внимание. Затова най-често бягат от малките човеци и се крият.

# 2
Токсоплазмозата не е шега работа, но щом си Обедена, че не е проблем...

За протокола, имам котка и две деца, но бях по-предпазлива, тоалетната й не я доближавах по време на бременност.

А за останалото, основното е как ще ги запознаете, когато се приберете удома с бебето. Преди това и да искате, няма какво да направите.

# 3
Още щом стъпих при гинеколога му казах. За нищо на света няма да махна котката. На 1 година вкъщи съм размъквала 2 улични и не ваксинирани котки. На 2 ядох с тях от земята (не питайте). След няколко години в апартамента имахме 14 котки. Не може нищо да ме обеди, че е проблем.

Разбира се не ми направиха изследване за антитела за токсоплазмозата (пълна глупост), а само за моментно заболяване. Да бъда честа обедена съм, че ги имам антителата. Обедена съм, че и котката няма токсоплазмоза, тъй като е при нас от трета седмица и не се храни с плъхове.
Бременноста върви добре, аз се занимавам с тоалетната й и си я мачкам съвсем редовно.
Много роднини особено от страната на мъжа ми Unamused казват да я махна. Ще се отърва от тях ама не и от котката.

Тука е питането ми чувала съм, че много котки ревнуват след появата на бебето. Наш комшия разправя, че заради ревност, котката му скочила от терасата и избягала. Чувала съм и за агресивни към бебетата, котки. Не мислим да я изолираме някъде. Все пак тя е царицата на дома. Тя е свикнала да спи при нас, особено зимата. Сега даже доста превзема леглото на бебето. През деня не ни тачи много, вечер по се сеща за нас. Предполагам няма да има проблем с това, че няма да й се обръща много внимание. Някой има ли опит в това как да я подготвим за бъдещият й мъчител. Joy
Много си смела! Simple Smile Трябват ти по-добри (научно-доказани) аргументи на тема токсоплазмоза. Почети за жизнения цикъл на токсокарията. Аз съм убедена, че ще се изненадаш, че нямаш антитела на токсоплазмозата и бих те посъветвала да си пускаш изследвания на всяко тримесечие, не заради котката, ами заради това, че вероятно не се храниш само вкъщи. Да не те принудят накрая да "изриташ" котката по погрешка.
Конкретно на въпроса ти - никак! Котките се плашат от бебета (нормалната средно-интелигентна котка). По-интелигентните котки имат развит майчин инстинкт и могат дори да ти гледат бебето, когато ти си заета с друго. Зависи от котката ти, как ще приеме бебето - като досада, или като част от теб и ако е второто, ще зависи колко обича теб.
От прочетеното, останах с впечатление, че котката е излизаща. Не бих я оставяла да превзема леглото на бъдещо новородено. Не знаеш на какви алергени може да бъде контактно то. После ще пишеш из форума "този обрив от какво може да е"... Като човек с много котки, бих те посъветвала, да изолираш бебето от котката поне първите 6 месеца. Ще ти е трудно да гледаш бебето и винаги ще се намери някой да прехвърли вината върху котката.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 04:40 от amy_nka

# 4
Котката кастрирана ли е? Ваксинирана ли е?
Първо това направи.
Второ, колкото и да си убедена, че няма да махнеш котката, ако бебето ти развие алергия или ще махнеш котката или ще останеш с котка, но без бебе - надявам се, че хората около теб ще направят правилния избор, така че не се заричай.
Трето, така както описваш ситуацията май ще се наложи да пазите бебето от котката. Нали няма да оставиш едно бебе да бъде драно и хапано от котката ти?
Наистина ли си бременна?

# 5
Аз лично точно заради гнусните паразити, които котките разнасят, не бих живяла дори без бебе с котка. Токсоплазмозата е страшен ,,блякс", тя остава в тялото ти дори да не е имало усложнения при преболедуване. При последвал спад на имунната система може да се реактивира и да доведе до сериозни увреждания. А по време на бременност паразитите, които я причиняват, преминават през плацентата и стигат до бебето, увреждат организма му сериозно. Това не те плаши? Пфф. А само като чета за 14 котки, съм сигурна, че хигиената не ти е приоритет, което е трагично. Даже леко ми прилоша като си го представих. Принципно майките още от бременността гледат да нагласят за бебето да е чисто, да е идеално всичко, ти май гледаш никой да не те притеснява в бърлогата ти с котките. Дано котката ти и лошите ти навици свързани с нея не са проблем за бебето ти. ,,Царицата на дома".... горкото бебе.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 07:38 от Flowersintheair

# 6
Не мислим да я изолираме някъде. Все пак тя е царицата на дома. Тя е свикнала да спи при нас, особено зимата. Сега даже доста превзема леглото на бебето.

Това някакъв майтап ли е, особено удебеленото? Разбирам, че може да обичате котката си, но това граничи с пълна ненормалщина. Горкото бебе.

# 7
Токсоплазмозата реално е най-малкият проблем в този дом.

# 8
Възможно е да съм се изразила пресилено.
Обичам си моята животинка и разбира се искам когато дойде бебето, те да се разбират добре.
Чела съм че има има подходи при които бавно да я привикнеш към новия член на семейството.
Смятам това, че искам да всички да си живеем в хармония за нормално.

# 9
Да, доста пресилено си се изразила.
Като цяло котките са много непредвидими животни и всяка си носи нейн характер. Ние няма как да ти кажем как ще съжителствате, освен да ги държиш разделени с бебето първите месеци, пускай си редовно изследвания, не си прави майтапи. И естествено - спри да й даваш да спи в бебешкото легълце.

# 10
  • София
Всички животни са непредвидими.
Не е проблем да се гледат заедно с деца, стига да има правила.
Имам 5 деца на различна възраст и цял живот съм гледала кучета. По 1-2. Когато се роди последното ми дете преди 3 г., имахме едновременно 3 кучета (възрастни). После едното почина и сега са 2.
Но и те, и аз спазвахме правила през бременността и през бебешкия период. Винаги друг член на семейството ги е почиствал тогава. Аз не съм пипала изпражненията. Също не съм се занимавала с купичките за храна и вода. Гушках ги,  радвах им се и дотам. Животните нямаха достъп до бебешкото легло и си спяха в техните легълца.
И си пусках (сама) изследвания за паразити, както и винаги сме тествали животните и сме ги обезпаразитявани.
С общуването с децата не е имало проблем, защото не сме ги отделяли в друг дом или други помещения.
За котка предполагам е трудно физически да ѝ ограничиш достъпа до определени места, защото те се катерят, за разлика от кучетата, но пък винаги можеш да спазваш поне елементарна хигиена - да ѝ почиства друг, да я храни друг (в купичките също се развиват бактерии), да не я оставяш да свиква, че бебешкото легло е нейно, да си пуснеш изследвания. Прояви поне елементарна грижа към бъдещото ти дете и неговото здраве. И се надявай да не в алергично.

# 11
Съветвам те всеки триместър да си правиш изследвания на IgM, щом IgG е отрицателен. Също в стаята, където бебето спи, храниш го, приспиваш го, не пускай котката, за да си улесниш живота, поне първите месеци. Да си имате с бебето място за тия неща, където можеш да чистиш рутинно, когато имаш имаш време, а не по спешност, докато бебето реве, да се чудиш как да изчистиш космалаци, повърнато, напишкано или ако от леглото му или където го приспиваш, и да не ходят от тоалетната, където са си зарили нещата,  да лягат в леглото на бебето. Някоя от нашите котки, въпреки че имат хигиенни навици, се беше изпикала зверски в шезлонга на бебето, като го бях оставила в дневната, където котките имаха достъп, от ревност сигурно. Има време да се запознаят, не си затруднявай живота излишно. Също така, бих те посъветвала да си имаш някакво халатче с подходяща дебелина за температурата у вас и от подходяща материя, която не лепи много косми, и да си го намяташ, когато ходиш в стаите, където котката има достъп, докато я галиш и пр., и да го събличаш винаги, закачайки си го някъде на удобно място, преди да влезеш в стаята на бебето, гушкаш бебето и пр.

# 12
Токсоплазмозата е само един вид паразит, а колко много други има не е истина. След като една котка изяде например мишка, може да се зарази с аскариди и с нея и човека. Аскаридите са червеи, живеещи в червата на човека и достигат до 40 см, увреждат органите и т.н. Лекуват се, но често късно се диагностицират и не е ли уникално гнусно истинско животно 40 см да живее в теб? А можеш ли да си го представиш да е в бебето ти? Могат да излизат и през устата в много лоши случаи или дори през носа. Joy Яйцата на тези гнусотии могат да живеят до 4 години по разни предмети, ако например котакат ги е домъкнала от някъде. Да не дава Бог, само това ще ви кажа. Коткитр разнасят и тении-за тях пък не искам дори да говоря. Дори да е котка, която никога не излиза, крие опасности за паразити и болести, за бебе това е критично. С животно човек трябва да е маняк на тема чистота според мен и много дисциплиниран, иначе става типична миризлива бърлога вкъщи, бърдак. А с животно и бебе... манията според мен трябва да стане на квадрат и в краен случай животното да се отдели. Ако ще се избира между тях, то естествено, че котката трябва да се прати в командировка.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 09:41 от Flowersintheair

# 13
  • София
То и това е предостатъчно.

# 14
  • София
Мисля, че ако котката не е особено своенравна, ньма да имате проблем

https://x.com/KittyCatEmpire/status/1964820501194252770?t=joCxpl … e1MVsD6PC10g&s=19

Общи условия

Активация на акаунт