Третиране на белези/шевове след операция

• 470
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте,
Реших да създам отделна тема, тъй като от тази, която следя се оказва, че в БГ няма особена практика по този въпрос
Моят опит е след коремна операция в БГ преди 20 год както и 4 операции на гърди поради РМЖ в Швеция
В БГ ме шиха с конци, които после се махат, белегът с нищо не се третираше
В Швеция ме шиха всеки път с разграждащи се конци, около седмица след операцията хирургът ми свали хирургическите превръзки и след това препоръчват следното:
1. 6 месеца след това се носят силиконови лепенки върху шевовете - при душ не се махат, сменят се веднъж на седмица (по време на душ най-лесно се отлепват) след измиване, подсушаване и дезинфекция за всеки случай
2. след тези 6 месеца 2 пъти дневно мазане с облажняващ и омекотяващ крем - съдържащи уреа и глицерол

Резултат - 20годишният белег на корема е все едно от преди 2 месеца
Тези на гърдите са незабележими

Може да има значение видът на конците и мястото, не знам
Но сметнах, че е по-добре да има тема по въпроса

# 1
Защо да няма в БГ третиране? Имам 4 интервенции с шевове и абсолютно всички съм ги третирала.

1. Секцио - шевовете ми ги махаха. АГ ми изписа Конратубекс. Белегът ми е много слабозабележим.

2. Белег от порязване на ръката с нож, с 9 шева. Също мазах с Контратубекс. Белегът е много тъничък, реално стои просто по бял. Сложих отгоре татуировка, не е изцяло покрит, но не се забелязва, стига да не знаеш какво е.

3 и 4. Спомени от 2 коремни операции - лапароскопия и лапаротомия. От падането на коричките досега (тъй като и двете операции са ми от миналата година) не съм преставала да ги третирам. Мажа ги със силиконов гел - Дерматикс. Благодарение на него успях да задържа и част от белегът, който беше станал келоиден се оправи.
Отделно минах вече 5 процедури с различни лазери. За съжаление от последния белезите ми пигментираха, тъй че ще си се върна на първоначалния план да си ги закрия с татуси. Но още е много рано, зимата.

Та идеята ми е, че и тук се изписват мазила, процедури, какво ли не вече има, но вече си зависи от място, и от начин на шиене и от кожа.

# 2
valkyrian ,
отговорът на всичко се съдържа във вашият пост.
Преди 20 години са ви шили така, после в чужбина някак си, но е било преди 3-4 години.

Към днешна дата при операции в България също се шие щадящо с по-качествени и саморазграждащи се конци ( освен в случаите, когато се налага по-здрав шев с изкуствени конци)  и белезите се третират още от първите седмици.
Медицината се развива навсякъде.

# 3
  • София
Въпросът е дали имаш склонност към образуване на белези. Аз имам ужасна и имам белези дори от пъпка или порязано.
Важно е да се носят лепенките, както са ти казали и веднага да се мажеш с кортикостероиди, докато е пресен белегът.

# 4
Защо пък кортикостероиди? Те изтъняват кожата, а не е някак точно това идеята при пресен белег.
Кортикостероиди се прилагат инжекционно при келоиди, но това се прави от дерматолог и то след като силиконовите препарати не са сработили.

# 5
  • София
Да, за келоиди. На мен ми отказаха инжектиране поради неясен резултат и ми предписаха само мазане, за да не ме сърбят.

# 6
Ясно.
Помогнаха ли?
Мен също много ме сърбеше, леко се бях отчаяла, защото келоидът ми беше точно около и под пъпа и се притеснявах, че много ще ме дразни като почна да нося дънки, поли с копчета и т.н.
Слава Богу, Дерматиксът го стопи и откакто спадна белегът - спря и сърбежа. Та лога да си нося каквото искам 😆.

# 7
  • София
Не, моите бяха стари, когато започнах да ги третирам. Купих си и тъпата лепенка за 70лв и пак нищо. Дерматологът ми каза, че за Келокод или както беше онова спряганите кремче също няма смисъл да си давам парите. Беше доста песимистичен, но според него реалистичен. Каза, че е виждал какво ли не, а можеше просто да ми вземе парите и да не вика да ми бие по една солена инжекция на няколко седмици.
Наскоро гледах някакви японски силиконови лепенки, които изпускат кортикостероид и се сменят често, имаше добри резултати, но им забравих името, с и бях се отказала вече.

Белезите се третират, докато са нови. Имам един такъв третиран, но с народни средства и постоянен бинт, беше брутална рана и сега едвам се вижда.

# 8
Разбирам.
И да, белези над 2 години е трудно да се повлияят. Поне дерматологът не те е подвел наистина.

# 9
Аз съм от тези със склонност да правят келоидни белези. Много съм скептична към някакъв положителен резултат. Дъщеря ми е със същия проблем, ходи периодично на дерматолог, който инжектира кортикостероид в белега й от секцио, но засега не съм забелязала да има подобрение. Склонността към келоидни белези е причина да не си правя много разкрасителни процедури, които иначе бих правила с удоволствие.
В историята на авторката се сравняват несравними неща.

# 10
Аз съм за тази тема, и едната ми дъщеря Unamused
Моите съм ги отписала- м@йната му, и си свиркам.
Но детето е на ръба на отчаянието-келоидни след фурункули, и доста забележими -след артроскопия.
Минахме през силиконове кремове, лепенки, вит А, dihidroxibenzeno / quinol , ретиноиди, третиноиди , nd yag q-switched лазер ...
...все още има следи
Минаха 3 години, невъзможното за приемане става все по-релевантно за обсъждане- казват, че на 7 години кожата се обновява напълно Unamused

# 11
Аз имам опит само след секцио...незнам дали е  само до кожа,но доцента който ми прави секциото след като махна конците ми изписа Theresienoil и белега ми е доста тънък и почти незабележим

# 12
  • София
Да, до кожа и предразположеност е. Натрупване на кератин и излишък на съединителна тъкан.

# 13
Интересна информация споделяте, благодаря
Радвам се, че на места има опит и практика за третиране
За съжаление момичетата от темата за РМЖ споделят за липса на такава следхирургична практика
Моя близка след коремна операция също

# 14
Приятелката на брат ми беше с рак на гърдата, със сигурност ѝ бяха дали разни неща за мазане на белега. Това беше преди 5 години.
Коремните хирурзи много не се впечатляват от темата за белезите, като отговорът е “И да го мажеш, и да не го мажеш - все тая”. Въпреки това - като кажеш, че искаш да го третираш - веднага почват да изброяват варианти. Тъй че - като си пациент и те интересува нещо - питаш.
А пък всяка голяма дерматологична клиника с лазери, те вече са толкова много, предлага варианти за третиране на белезите.

Общи условия

Активация на акаунт