Градинарство - моето хоби 37

• 2 291
  • 70
  •   3
Отговори
# 45
Момичета, някоя да има лук, при който от една глава излизат няколко глави под земята?
Нарича се по различен начин, срещнах го под много имена - влашец, долашик и други.
Като този, но нямат за продаване тази есен:
https://www.facebook.com/groups/1742071015810394/posts/27601280119462796/

# 46
  • густо майна Филибето
И аз имам руелия, насадена е съвсем до къщата, на южната фасада, и е защитена и от други храсти до нея, вече трета година никне. (Пловдив)
 Насадихме миналата година и единия зокум/олеандър в земя. Оживя, но от късните студове  върховете измръзнаха, и цъфна късно.
На една от улиците са ги насадили на мантинелата, много цъфтят и не мръзнат.
Нашият двор е обветрен, но във вътрешността на квартала не мръзнат. Другите ги гледам в саксии и ги прибираме в гаража, когато температурите падат под минус пет-шест.Като се постопли изкарваме, ако се наложи пак вкарваме..Малко примък отмък е работата, и ми се иска да насадя още два.
Първата година нямаше къде да приберем саксиите, бяха само две тогава, и ги заровихме в земята. Тогава зимата беше студена, падна до минус 15 градуса, листата окапаха, но пролетта изкараха нови. За съжаление цъфнаха чак в края на август.
И с рязането трябва да се внимава, защото закъсняват с цъфтежа.

# 47
Снощи късно се прибрахме от море. Обикалях с челника да си огледам градината. В новия ми кът имаше толкова плевели, че не се виждаше какво съм посадила. Grinning Едната бяла лавандула беше изсъхнала. Тъкмо на нейно място наместих тази, която си взех от Гърция. Grinning Пооплевих малко днес. Има още за махане, но вече става за снимка и утре ще показвам.
Вчера с една приятелка си говорихме и тя каза, че нейните хортензии са на слънце и им било добре. Моите са изцяло на сянка и ако не ги поливам всеки ден, като е горещо и по два пъти, увяхват. Мисля си, че при нея може би виреят, защото тя е в Австрия. Или са такива за слънце, може би. Трябва да я накарам да ми прати снимки.

# 48
Има и по-слънцелюбиви. Паникулата мисля е такава.
Моите макрофили прецъфтяха преди месец вече.
Трябва да намеря зелени - гледам не прецъфтяват до късно.

# 49
  • Пловдив
Ljuboznatelna, разкошна градина и олеандри! Ако правиш резитба и подаряваш, се нареждам за резници.
Много искам да си захвана жълт.

# 50
  • густо майна Филибето
Ljuboznatelna, разкошна градина и олеандри! Ако правиш резитба и подаряваш, се нареждам за резници.
Много искам да си захвана жълт.
Ще имам предвид! Simple Smile

# 51
Люб, прекрасни! Напомни ми на майка ляновете, така ги наричаше олеандрите, бяха такива огромни, дори доста по-големи. Бяхме намерили от всички разцветки - бял, жълт, бананов, розов, тъмно червен. Всяка зима ги прибирахме на стълбището към тавана и зимуваха с много малко поливане, примерно чашка вода на месец. Пролетно време пресаждане. Не ги режеше, освен ако нямаше нужда. Цъфтяха великолепно цяло лято. Туристите, като минаваха по улицата, все ги снимаха.

# 52
  • На морето!
Някой успявал ли е да вкорени олеандри от резник? Няколко поредни години се провалям аз, вероятно бъркам нещо, но не знам какво.

# 53
  • густо майна Филибето
Някой успявал ли е да вкорени олеандри от резник? Няколко поредни години се провалям аз, вероятно бъркам нещо, но не знам какво.
Веднъж ми пуснаха корени във вода, сложих ги пролетта. При засаждането обаче нещо не им угодих.
Питала съм чат джи пи ти, каза, че се вкоренявали по топло време.

# 54
  • Пловдив
Моите олеандри са от резници. Отгледах и поколение от семена.
Не всички се вкореняват, някои изсъхват още във водата, други след засаждане.
Наблюдавам, че някои сортове се получават по-лесно. С други всичките ми опити са несполучливи.
Самозасяла се е смокиня в саксията ми. Проверих в Гугъл какво е.

# 55
Преди време и на мен ми се появи същото в саксия. Посъветваха ме да го изкореня, не е смокиня,  а нещо инвазивно.

# 56
  • Пловдив
Аз ще си го оставя, каквото и да е.
Отглеждам си и два домата на терасата, чери.

# 57
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
слънчогледче, мирише ли на смокиня?
не се сещам какво друго да е с тези листа.

# 58
  • София
Има ли смокини наоколо?

Иначе има и други варианти според индентификатора, например
тези са с мн вариращи листа от почти кръгли, до доста нарязани.
И някакво дърво далеч не смокина

Последна редакция: пт, 19 сеп 2025, 14:47 от Angel_Dust

# 59
  • Пловдив
Не съм мирисала листата, но са още много мънички.
Смокини няма /на 11-ти ет. съм/, но си правя нещо като домашен компост от отпадъци и може от там да се е захванала. Доматите, че и чушки така се появяват в саксиите ми.

Общи условия

Активация на акаунт