Градинарство - моето хоби 37

• 8 343
  • 159
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте дами,
Предстои ми есенната подготовка на градината и растенията и се колебая - имам лятна Астра , многогодишна, която стана огромен храст и цветовете са доста дребни .. искам да я изрежа и разделя коренището, но се чудя дали сега е времето или през пролетта ?  Тук съм намирала най-адекватните  съвети и предварително благодаря Blush

Лятната астра - богородички , семената се сеят пролетта в градината . Многогодишната аз имам няколко цвята , които стават високи и много ми харесват имам 1 корен и нискостеблена . Според мен на пролет я разсади , когато покара , а ссега само я отрежи ако е прецъфтяла . Сега ще са само пръчки , а пролетта ще са хубави коренчета и ще има време до есента да се хване и да цъфне .

А аз да питам . Имам минзухари , които не цъфнаха мога ли да ги разсадя . Искам да ги сея на редче , а не да са ми разпръснати в градината . Забелязах, че кокиченцата скоро ще излизат .

# 91
  • Варна
Миналата година, септември ми дадоха някаква Астра, мисля че е алпийска, цъфти есента със малки сини цветчета. Разделих туфата и я засадих на няколко места без да режа зелената част, беше напъпила, но не супя да цъфне напълно. Изрязах я като изсъхна напълно и пролетта си покара.
Алиса, за есенни минзухари ли питаш? Това което знам за луковичните е, че могат да се местят след като прецъфтят, но да имат още листа за да могат да се прихванат на новото място.

# 92
Благодаря за отговорите . Вероятно ще режа клоните сега , а пролетта ще разделям коренището . Наистина стана огромна и с много цвят , който не успява да изхрани . Поне така си го обяснявам , тъй като в момента, в който се покажат цветчетата и започват да покафеняват отстрани ..
Относно минзухарите , ако са есенни  вероятно напролет е по- добре да се разсаждат .. Пролетните минзухари - знам, че сега се слагат пролетните луковици и по тази логика …

# 93
Тая високата астра се размножава много бързо ама пък е голяма красота . За есенен минзухар говоря , който тази година не успя да цъфне . И ме сърбят ръцете дали да не го направя събота и неделя на редче . Онзи ден садих теменужки да ме радват цяла зима и няколко нискостебленни димитровчета . Май многогодишната незабравка беше избила и аз я отсяках без да искам . Много ме е яд . Сега съм на тема рози от резници , Ще опитам по всякакъв начин .
А кандилки мога ли да разсаждам ? Събрали са се доста на едно място и ме дразнят искам и тях да подредя .
Вие режете ли индийски люляк и вайгела сега или на пролет . Люляка има много ластуни на горе , а искам да го направя като дърво .

# 94
  • Варна
Есенен минзухар съм разсаждала есента, даже беше цъфнал в момента. Ами до колкото помня не всички, но голяма част се хванаха.
За индийския люляк виж тук: https://www.youtube.com/watch?v=8U0vsIDiGAY
Ето и за вайгелата: https://www.youtube.com/watch?v=jf1tkQ3zTpk&t=392s
Много знае това момиче, харесвам я Blush
Вайгелата цъфти на миналогодишен растеж.
Жалко за незабравката, дано потръгне наново.

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 21:50 от mentolka

# 95
  • Пловдив
Здравейте,
В началото на лятото, в едно много малко дворче, засадих дихондра, за да е зелено. Тревичката се развива добре, но паралелно се навъди и детелина, която доста се чудих дали да я махам или оставя. В крайна сметка я запазих, но сега май започна да превзема дихондрата. Отделно от седмица се появи и друга новопоникнала тревица. От време навреме чистя и плевел, който се увива около каквото се захване.  
Ще бъда благодарна за съвет как да запазя дихондрата? Има ли шанс детелината да не я превземе?

# 96
Тази детелина е оксалис, много инвазивна. Само плевене помага, преди да е цъфнала. И расте висока, да знаеш.
А дворчето ти е бонбон, много ми харесва!

# 97
  • Пловдив
Благодаря, ще започна да я чистя, найстина е много малко пространство, но съм с две деца на 3 и 1.5г. и времето е много ограничено.
 В другият ъгъл се опитвам да възродя едно алпинеумче, наследено от татко, със седуми.
Насадих и една роза с името на дъщеря ми. Надявам се оцелее тази зима.

Поръчах си около 30 пакетчета със семена, следващата година ще пробвам да развия растения от тях.

# 98
  • густо майна Филибето
Много уютно малко дворче! Green Heart
Аз съм опитвала с лизимахия да създам такова петно, но практиката ме научи да се възползвам от свойството ѝ да пълзи, и се старая да има почва около корена, а другото да е камък, или нещо  по което трудно ще се насее трева някаква. Не съм имала дихондра, но предполагам, че зимата не е така плътен килим. Рано пролетта има семенца на плевели, които като видят светло, и бързат да изникнат.
С детелината сред широколистни единствено скубане би помогнало, преди да е нахвърляла нови семенца. Иначе има селективни хербициди - за широколистни, и ако е в трева, която е житна култура, може да се пръска. Разбира се, ако нямате проблем с използването на хербициди. И обратното - има за житни, и се пръска при широколистни без да им вреди.

Ето тук съм насадила лизимахия, и в началото много скубех плевел, докато покрие фугите и пространствата между черния офиопогон. В момента в края на сезона е покрила половината камъни, а офиопогона сгъсти и махнах лизимахията.

# 99
здравейте, за София от къде си купувате есенни луковици. днес ходих до един градински център на Димитър Петков от където си купувах няколко години, но казаха , че тази година няма. ще се радвам да ми препоръчате от които сте доволни

# 100
  • София
От бриколаж, лидл и баухаус предимно, от сортови семена на женския пазар съм взимала също и има един такъв и на красно село.
Ама къде, какво и колко има още налично не знам... В хоум макс също имаше много, но аз тази година скромничко с луковици, минала взимах доста и ще ги видя как ще се справят на втората година.

# 101
Здравейте, някой да отглежда засадена в двор маслина? Няколко години прибирахме нашата за зимата, но тази есен я засадих, защото стана доста голяма и се чудя как да я подготвя за зимата. Обмислям да я увия в  бабъл, за да не измръзне, но не знам дали ще е достатъчно.

# 102
Поръчвали ли сте от Goldenplants ? Поръчах в Понеделник, обадиха ми се във Вторник да потвърдят къде да ги изпратят и до там. В събота не отговарят на телефон.
Не съм платила, но и имах план .

# 103
  • Пловдив
Много уютно малко дворче! Green Heart
Аз съм опитвала с лизимахия да създам такова петно, но практиката ме научи да се възползвам от свойството ѝ да пълзи, и се старая да има почва около корена, а другото да е камък, или нещо  по което трудно ще се насее трева някаква. Не съм имала дихондра, но предполагам, че зимата не е така плътен килим. Рано пролетта има семенца на плевели, които като видят светло, и бързат да изникнат.
С детелината сред широколистни единствено скубане би помогнало, преди да е нахвърляла нови семенца. Иначе има селективни хербициди - за широколистни, и ако е в трева, която е житна култура, може да се пръска. Разбира се, ако нямате проблем с използването на хербициди. И обратното - има за житни, и се пръска при широколистни без да им вреди.

Ето тук съм насадила лизимахия, и в началото много скубех плевел, докато покрие фугите и пространствата между черния офиопогон. В момента в края на сезона е покрила половината камъни, а офиопогона сгъсти и махнах лизимахията.

Прекрасна комбинация с камък и този нежен зелен цвят. Лизимахията също много я харесвам, имам в една саксия, но тази есен не й се отразява добре.
Ще започна с плевенето на дихондрата, не ми се иска да я загубя и напролет отново да слагам начало, искам да ми е зелено. Поръчах текстилно покривало, ще я завивам, ако паднат много температурите.

Луковички взех отново от Лидъл и Бриколаж. За тях ще се опитам да създам поетапно цъфтене в една дървена голяма саксия
Днес импулсивно си взех корен божур от Лидъл и два зюмбюла за форсиран цъфтеж в стъклена вазичка. Идея си нямам дали ще излезе нещо от тях. Единият ми се стори, че е избил от обратната страна, която трябва да е във вода.
А някакъв съвет за този декоративен люляк? В голяма саксия е, ще го прибирам зимата, силно се съмнявам обаче, че ще го спася. В жегите му поокапаха листа, после уж пусна мънички,дори направи пъпки и опит да цъфне наскоро.

# 104
Здравейте, някой да отглежда засадена в двор маслина? Няколко години прибирахме нашата за зимата, но тази есен я засадих, защото стана доста голяма и се чудя как да я подготвя за зимата. Обмислям да я увия в  бабъл, за да не измръзне, но не знам дали ще е достатъчно.
Бабъл дали няма да направи конденз? Аз увих днес магнолията в агрил/агротекстил. Проучих, че за по-студени региони 50гр/м² е добре, но зависи зимата как е при вас, може да вземете и по-малък грамаж/м². Предимство е, че пропуска светлината и е дишащо. Ако паднат под -15 при нас температурите и тази година, ще метна и зебло отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт