Градинарство - моето хоби 37

• 7 177
  • 144
  •   3
Отговори
# 120
Здравейте градинарки,
Моля ви да ме посъветвате на каква височина да си подрежа Форзицията за зимата, че доста е избухнала.

Ще съм благодарна за съвети и Фотинията дали да я подрязвам и колко?

Ако искате фотинията да стане колкото оградата (поне) не подрязвайте докато не надмине желаната височина. Осен това ми изглежда младичка. Ще се стресира. А и сега е есен. Не се знае каква зима ще бъде. Може да поизмръзне.
Напролет тя ще избухне с ярко червен млад прираст. Чак когато цвета потъмнее до ръждивокафяво и зелено, тогава режем (ние).

# 121
Фотинията не пипайте. Както дариВале съветва.
Форзицоята оформете както желаете.

# 122
Форзицията не се реже сега, няма да ти цъфне напролет. Реже се веднага след като прецъфти.

# 123
Днес е ред на последните есенни приготовления на градината.
Ще правя нова аранжировка под кипарисите. Хортензия, есенно Анемоне и Бергения . Вдъхновението ми

# 124
Здравейте, живея в централна България. Бих искала да си засадя два сорта лози, подходящи за астмалък, които да са лесни за отглеждане, да издържат на студ и да не изискват специални грижи. Незнам как се казва сорта бяло грозде, без семки, сладко и с издължен плод и тънки люспи. Както и дали отговаря на това да е студоустойчив и да става за астма и да не изисква специални грижи. Ядох и подобно червено грозде. Но беше с обли плодчета и почти без семки.

# 125
  • София
Здравейте, живея в централна България. Бих искала да си засадя два сорта лози, подходящи за астмалък, които да са лесни за отглеждане, да издържат на студ и да не изискват специални грижи. Незнам как се казва сорта бяло грозде, без семки, сладко и с издължен плод и тънки люспи. Както и дали отговаря на това да е студоустойчив и да става за астма и да не изисква специални грижи. Ядох и подобно червено грозде. Но беше с обли плодчета и почти без семки.

Най-разпространеното бяло грозде без семки е Афродита. Има и други, зависи какви ще има във вашия разсадник. В плевенския институт по лозарство скоро ще пускат разсад, можете да попитате там какво биха ви препоръчали. Иначе, всяка лоза може да се оформи на главина, на кордон или на асма - обикновено десертните сортове ги качват на асма, винените по-често са на кордон или на главина. Всички лози изискват грижи, най-малкото всяка пролет трябва да се подрязват, което си е наука, трябва да се чете и да се пробва. По отношение на другите грижи - първите години трябват редовни поливки, окопаване и торене. Има сортове, които не изискват редовно пръскане, но това трябва да се обсъди с разсадника, от който ще си купите лозичките. Повечето сортове, които в момента се предлагат са студоустойчиви, но това не изключва първите 2-3 години да ги зазимявате. С други думи, лозите може да са лесни за отглеждане само, ако си изберете подходящи за мястото сортове, устойчиви на болести и ако знаете как да ги подрязвате всяка пролет.

# 126
Ако е за асмалък и безгрижно,не става за ядене,сорта е за вино,Липа.
Не се пръска,не мръзне,никакви грижи,но има много твърда люспа и много семки.

# 127

Най-разпространеното бяло грозде без семки е Афродита. Има и други, зависи какви ще има във вашия разсадник. В плевенския институт по лозарство скоро ще пускат разсад, можете да попитате там какво биха ви препоръчали. Иначе, всяка лоза може да се оформи на главина, на кордон или на асма - обикновено десертните сортове ги качват на асма, винените по-често са на кордон или на главина. Всички лози изискват грижи, най-малкото всяка пролет трябва да се подрязват, което си е наука, трябва да се чете и да се пробва. По отношение на другите грижи - първите години трябват редовни поливки, окопаване и торене. Има сортове, които не изискват редовно пръскане, но това трябва да се обсъди с разсадника, от който ще си купите лозичките. Повечето сортове, които в момента се предлагат са студоустойчиви, но това не изключва първите 2-3 години да ги зазимявате. С други думи, лозите може да са лесни за отглеждане само, ако си изберете подходящи за мястото сортове, устойчиви на болести и ако знаете как да ги подрязвате всяка пролет.
Благодаря ви, за моите нужди ми препоръчаха лози сорт Виктория и Молдова. Със семки били, но пък били студоустойчиви и можело до не се пръскат. Десертни сортове.. Поръчах ги във саксия. Дано се справя с тях. За поливането ще ги поливам и ще ги подрязвам.

# 128
  • Стара Загора
silvi_7878, сподели моля от къде ги поръча. Мога да се възползвам и аз от твоето проучване.

# 129
silvi_7878, сподели моля от къде ги поръча. Мога да се възползвам и аз от твоето проучване.
Аз ги поръчах, но още не съм ги получила. Като видя какво ще получа, ще ти пиша на лични. Да не се окажат някои изсъхнали клонки.

# 130
  • София

Благодаря ви, за моите нужди ми препоръчаха лози сорт Виктория и Молдова. Със семки били, но пък били студоустойчиви и можело до не се пръскат. Десертни сортове.. Поръчах ги във саксия. Дано се справя с тях. За поливането ще ги поливам и ще ги подрязвам.

Молдова е хубаво грозде и са няколко разновидности, има и без семки. Хубаво е да се знае, че ако се намирате в лозарски район ще се наложи да пръскате, ако сте в район, където няма големи лозови насаждения ще може да си спестите пръскането.
Пак ще повторя с риск да стана досадна - подрязването на лозите е една от най-важните дейности, за да имате прилично плододаване. То е важно и за оформянето  на лозата, за да я качите на асмата. С другото ще се справите без проблем Simple Smile

# 131
Здравейте, бих искала да си засадя край един открит навес с декоративна цел растения, които да изглеждат добре. Бях засяла лавандула, но не оцеля. Проблемът е, че там когато вали дъжд, тече от покрива и става много влажна почвата и може би корените са изгнили. Иначе като не вали почвата е суха. Мястото е полусянка. Какво мога да засяда, да да се развива добре там и декоративно да изглежда добре. Мислех за хоста, но слетобед по някое време там пече слънце.

# 132
Не мога да дам предложения за растения, но ако решиш да пробваш пак с лавандула, смеси почвата с пясък. Той ще помогне за добрия дренаж.

# 133
  • София
Здравейте, бих искала да си засадя край един открит навес с декоративна цел растения, които да изглеждат добре. Бях засяла лавандула, но не оцеля. Проблемът е, че там когато вали дъжд, тече от покрива и става много влажна почвата и може би корените са изгнили. Иначе като не вали почвата е суха. Мястото е полусянка. Какво мога да засяда, да да се развива добре там и декоративно да изглежда добре. Мислех за хоста, но слетобед по някое време там пече слънце.

Лавандулата е слънцелюбива, сухоустойчива, според мен не й е било там мястото. Хостите издържат и на малко слънце, подобни са хойхерите, може да се насади и астилбе, има го в различни цветове. Всички тези са сенколюбиви, но понасят и по малко слънце. Момината сълза също е сенколюбива. Добре би било да си сложите улуци на навеса, защото капейки, водата отмива повърхностния слой на почвата и растенията страдат.

# 134
Точно да напиша и аз “първо улук”

Общи условия

Активация на акаунт