Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 22 580
  • 480
  •   1
Отговори
  • София
Реших да пусна нова тема в "навечерието" преди еврото, мисля, че ще е полезно.

По време на предишната тема и дори по Ковидно време сме имали месеци с по 600лв за двама, без лишения, сега имам усещането, че като отида в магазина и за 30-40лв буквално нищо не купувам, правя някакво ядене и на другия ден пак няма и трябва да се взимат неща.
При вас как е, усетихте ли инфлацията във вашата потребителска кошница? Променихте ли нещо? Нямам предвид свиване от сирене и мляко, a по- скоро планиране на менютата, махане на дадени продукти и т.н.

Линк към предната тема

# 1
Различно, средно между 200 и 300 лв., като включвам и храненето на работа. Не мога да кажа, че сме се лишили от конкретни продукти.

# 2
Е, инфлацията надали някой не я е усетил.
За двама човека близо 1000 лв., но да уточня, че гледаме всичко да бъде от утвърдени и качествени марки, много обичаме сладкото и ходим много рядко на ресторант.

# 3
Двама човека, около 800-1000лв. на месец, но купуваме качествена храна (или поне така се надяваме) и това вкл. храната за работа (защото си носим от вкъщи), също рядко ядем навън.

# 4
  • Melmak
Загубих му края. На обяд 12-15 лв не ми мърдат, ако съм в офиса.

Иначе ресторантите ги броя към забавлението. В последните няколко години съм намалила храненето навън и поръчването на храна, защото качеството спадна при обикновените ресторанти. А хубавите са много скъпи. Като цяло опитвам да готвя през ден и да разчитаме на домашна храна.
Не правя менюта, но ето онзи ден видях патладжани на промоция, така и така мислех да правя тези дни, купих ги.
Но ние ядем месо, риба, зеленчуци.
Купих хубаво телешко наскоро - 27 лв/кг. Взех два пълнозърнести хляба с квас - 10 лв. Знам, че това не всеки иска да го яде, но аз избягвам пици, полуфабрикати, некачествена храна и искам да ям по-добра храна.
300 грама овче сирене е 10 лв, с удоволствие го хапвам, но един пазар става 60 лв.

# 5
Около 1000 лева, малко повече. Но, според мен се дължи на факта, че хич не сме организирани, до последно не се знае какво ще се яде и всеки ден се ходи до магазина по 5 пъти.

# 6
  • София
И аз мисля, че част от проблема е липсата на план.
Аз не обичам много продукти, така че и това е проблем за по- разнообразно хранене, като ги изключа от менюто.

И аз ресторантите и заведенията ги броя в отделна графа. При нас все повече хора, и то такива, които си ценят комфорта и искат да седнат и да поръчат, започнаха да си носят от вкъщи, хем сме малко в офиса.

# 7
Не знам дали този отговор може да е полезен за някого, но изобщо нямам представа. Не броим и не водим сметка.

# 8
Различно, средно между 200 и 300 лв., като включвам и храненето на работа. Не мога да кажа, че сме се лишили от конкретни продукти.
За 2 човека ли? Дори за 1 е невъзможно. Пазарувам само основни продукти, яйца, олио, отчасти зеленчуци и месо получавам от село. Средно на ден давам около 40 лева за храна (тук включвам и пазаруването на едро/разделено на дните). Трима човека + 2 котки и 4 кучета.

# 9
Всеки ден пазарувам, в големи количества 5- 6кг имам само месо. 50лв и излизам с празна чанта. Готвя по малко, защото детето и мъжа не искат да ядат 1 манджа 2 дни. Добре че сме двама човека, ако бяхме повече най-вероятно щях да пазарувам в големи вериги.

# 10
  • София
Последните месеци ми бяха трудни, опитах се да пестя от храна, да карам на паста и сосове - не става. И аз като вляза в магазина, купувам базови неща, едва пълня торбата и отиват 50-60 лв на едно пазаруване, което стига за 2 дни вкъщи.
На работа - кафе, сандвич и обяд от витрината - 15 лева минимум.
И това само за мен и едното дете.

# 11
Последните месеци ми бяха трудни, опитах се да пестя от храна, да карам на паста и сосове - не става. И аз като вляза в магазина, купувам базови неща, едва пълня торбата и отиват 50-60 лв на едно пазаруване, което стига за 2 дни вкъщи.
На работа - кафе, сандвич и обяд от витрината - 15 лева минимум.
И това само за мен и едното дете.

А защо не си носиш да си правиш кафе и храна, след като ти излиза 15 лева минимум и ти идва скъпо? Колко е едно кафе на работата? 100 грама нес кафе са към 7.50 лв и за работата ще ти стигнат поне за 2-3 седмици. И мляно кафе да си приготвяш, пак излиза в този диапазон.

# 12
  • София
Минах и такъв период, с носене на храна и кутийка нес. Мина вече...
Понякога си взимам в кутия, ако съм готвила.

# 13
  • Melmak
Кечър, аз на обяда в работа гледам малко като на социално събитие. Да излезем с колеги да си поговорим, да се видим. С бившия ми мениджър излизахме постоянно на обяд, със стария ми екип излизам също. И не ми се иска да режа тоя социален контакт. А и явно все не планирам добре, снощи мъжа ми изяде цялата манджа след тренировка, днес няма нищо. Аз излизам за работа, той остава в нас. Какво ще яде, не знам. Нямам нито да оставя за него, нито да си взема за мен.

# 14
  • Mars Hotel
Усещам поскъпването, разбира се. Харча сигурно около 1000 лева за храна, макар че не следя строго. Около 150 лева ми е по-големият седмичен пазар. Отделно 30-40 лв за всяко "спешно пазаруване", ако нещо свърши или не съм се сетила. Офисен обяд поне 15 лв два пъти седмично. Тук-там излизане на ресторант или поръчване на храна. Двете с дъщеря ми сме, а дори не е започнала учебната година - тогава ще отиват повече пари, защото тя си носи домашна храна в училище всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт