мекици

  • 46 704
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 857
Търся изпитана рецепта за мекици Embarassed

# 1
  • София
  • Мнения: 551
Бързи мекици-пуфета

1коф.кисело мляко
1ч.лъж сода за хляб
1ч.лъж.сол
Брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.

 В киселото мляко се разтваря содата и след това солта.
Добавя се брашното и хубаво се омесва.20 пъти се удря в масата.
Тестото се оставя да почива 20 мин в хладилника.
 Разточва се на не много тънка кора,реже се на триъгълници и се пържи.

# 2
  • Мнения: 2 550
Най-бързата е от магазина.
Купуваш готово тесто  Laughing Спестяваш си цапане, месене и евентуален провал Simple Smile

# 3
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Ето и моята рецепта;

1ч.ч.прясно мляко
1ч.ч. кисело мляко
1/2пакет суха мая
1/2ч.л.сода за хляб
1/2ч.л. сол
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.

Аз обикновено го замесвам вечер слагам в намазнен плик и прибирам в хладилника. Сутринта изваждам тестото и докато мазнината се стопли го накъсвам на малки топчета от тях разтеглям мекици и пържа в горещо олио.  chef

# 4
  • Мнения: 91
Ето и моята рецепта;

1ч.ч.прясно мляко
1ч.ч. кисело мляко
1/2пакет суха мая
1/2ч.л.сода за хляб
1/2ч.л. сол
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.

Аз обикновено го замесвам вечер слагам в намазнен плик и прибирам в хладилника. Сутринта изваждам тестото и докато мазнината се стопли го накъсвам на малки топчета от тях разтеглям мекици и пържа в горещо олио.  chef

И аз така.Това тесто с мая и сода е много сполучливо,може да си стои в хладилника по-дълго време  без да се вкисне.Аз го ползвам и за пици.Може да се замеси и с 1/2 кубче мая ,вместо суха и му слагам по-малко 1/2 ч.ч. кис.мляко и съответно по-малко сода.

Разточвам го с точилка в/у набрашнена повърхност да не залепне и режа триъгълчета,които малко оставям да втасат и -в тигана с повечко мазнина.

# 5
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
Ето и моята рецепта;

1ч.ч.прясно мляко
1ч.ч. кисело мляко
1/2пакет суха мая
1/2ч.л.сода за хляб
1/2ч.л. сол
брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.

Аз обикновено го замесвам вечер слагам в намазнен плик и прибирам в хладилника. Сутринта изваждам тестото и докато мазнината се стопли го накъсвам на малки топчета от тях разтеглям мекици и пържа в горещо олио.  chef

И аз така.Това тесто с мая и сода е много сполучливо,може да си стои в хладилника по-дълго време  без да се вкисне.Аз го ползвам и за пици.Може да се замеси и с 1/2 кубче мая ,вместо суха и му слагам по-малко 1/2 ч.ч. кис.мляко и съответно по-малко сода.

Разточвам го с точилка в/у набрашнена повърхност да не залепне и режа триъгълчета,които малко оставям да втасат и -в тигана с повечко мазнина.

От него правя и пица и тутманик и става чудесно.

# 6
  • София
  • Мнения: 4 590
Ние вчера правихме мекици по тази рецепта и не станаха лоши:

Необходими продукти:

5 ч.ч. (1 кг) брашно
3 бр. яйца
500 г кисело мляко
1 ч.л. (5 г) сода бикарбонат
1 ч.ч. (200 мл) хладка вода
щипка сол
растително масло за пържене
1 ч.ч. (200 г) пудра захар
 
Начин на приготвяне:

Към брашното се прибавят разбитите с киселото мляко яйца, содата, солта и водата. Приготвя се рядко тесто (ако има нужда, се прибавя малко вода), което се оставя да отлежи около 30 минути. От него с мокри ръце се оформят кръгли мекици, които се изпържват в гореща мазнина (да ги покрива при пърженето). Отцеждат се от мазнината и се поднасят поръсени с пудрата захар.

# 7
  • Мнения: 465
Това е рецепта ,която използват по мекичарниците:1кг брашно 30 гр мая 1 с л  сол1 с л захар 1 с л оцет  ,вода за по- рядко тесто ,но с намазнени ръце да правиш мекици .Пържат се в много мазнина.Разбира се след като втаса  Rolling Eyes

# 8
  • Мнения: 1 120
каква е тайната в разликата м/у мекиците,направени у дома и тези в баничарниците.купените са страхотни,а тези в къщи някакси... пак са вкусни,но не толкова
а ако някой ми каже как се правят тези от Рилския манастир,равен няма да има   bouquet

# 9
  • Мнения: 656
Това е рецепта ,която използват по мекичарниците:1кг брашно 30 гр мая 1 с л  сол1 с л захар 1 с л оцет  ,вода за по- рядко тесто ,но с намазнени ръце да правиш мекици .Пържат се в много мазнина.Разбира се след като втаса  Rolling Eyes
А оцета за какво се слага?
Аз ги правя така само че без оцет. Всъщност правя тесто за пица за вечерта и мекици за събота сутрин, има тенденция да стане традиция в семейството.

# 10
  • Мнения: 14 502
каква е тайната в разликата м/у мекиците,направени у дома и тези в баничарниците.купените са страхотни,а тези в къщи някакси... пак са вкусни,но не толкова
а ако някой ми каже как се правят тези от Рилския манастир,равен няма да има   bouquet

ох или тия на с. български извор по пътя за софия Crazy

# 11
  • Мнения: 91

Е да ама в някои баничарници са толкова мазни и на всичкото отгоре ги пържат със стара мазнина,разни съмнителни,мургави баничари.Предпочитам да се поомажа ,ама сама да си ги направя,че да съм си сигурна за качеството и продуктите.
Аз в Пловдив вкусни мекички не съм хапвала, освен моите де!

# 12
  • Мнения: 14 502
аз ей сега омесих тесто по рецептата на мамаРаче, утре сутрин ще отчета резултата. ама съм смела - направих двойна доза Sunglasses

# 13
# 14
# 15
  • Мнения: 465
Това е рецепта ,която използват по мекичарниците:1кг брашно 30 гр мая 1 с л  сол1 с л захар 1 с л оцет  ,вода за по- рядко тесто ,но с намазнени ръце да правиш мекици .Пържат се в много мазнина.Разбира се след като втаса  Rolling Eyes
А оцета за какво се слага?
Аз ги правя така само че без оцет. Всъщност правя тесто за пица за вечерта и мекици за събота сутрин, има тенденция да стане традиция в семейството.
Пробвай с по-рядко тесто за мекиците ,а за оцета не знам,сестра ми работеше в Ахтопол до една баничарница и й казаха тази рецепта .Стават като купешките  .

# 16
  • Мнения: 14 502
мамаРаче, а как правиш тутманика?

# 17
  • Мнения: 505
Аз правя мекици но не точени. На око разбърквам 1к. кисело мляко с 1ч.л. сода, 2-3 яйца и брашно колкото поеме и по желание натрошено сирене. От сместа с лъжица взимама и пържа, стават малки хапки и са много вкусни  Peace

# 18
  • в полите на Балкана
  • Мнения: 3 462
мамаРаче, а как правиш тутманика?

Когато от това тесто правя тутманик обикновено не го оставям в хладилника да пренощува ,но и да е стояло не е проблем.Накъсвам го на малки топчета и започвам да ги разтеглям като ги потапям в мазнина /масло,олио или маргарин разтопени / . Разтеглям на не много тънко  слагам я в намазнена тава и поръсвам със сирене и така всички топчета. Издърпвам леко краищата и сгъвам на четири.Обръщам тутманика в тавата ,разтеглям го леко за да се изпълни и оставам да втаса/да удвои обема си/. Печа в средно силна фурна около 180градуса. Когато е готов изваждам и поръсвам със студена вода и завивам с кърпа да се позадуши .

# 19
  • Мнения: 308
Бързи мекици-пуфета

1коф.кисело мляко
1ч.лъж сода за хляб
1ч.лъж.сол
Брашно колкото поеме за средно твърдо тесто.

 В киселото мляко се разтваря содата и след това солта.
Добавя се брашното и хубаво се омесва.20 пъти се удря в масата.
Тестото се оставя да почива 20 мин в хладилника.
 Разточва се на не много тънка кора,реже се на триъгълници и се пържи.

аз добавям и 1-2 яйца иначе рецептата е същата.

# 20
  • Мнения: 3 478
Това е рецепта ,която използват по мекичарниците:1кг брашно 30 гр мая 1 с л  сол1 с л захар 1 с л оцет  ,вода за по- рядко тесто ,но с намазнени ръце да правиш мекици .Пържат се в много мазнина.Разбира се след като втаса  Rolling Eyes

Направих ги, много ни харесаха, само едно не ни допадна. Станаха доста мазни, защо? Дали защото тестото беше по-рядко и така поива повече мазнина?

# 21
  • Мнения: 465
Колко мазни? Като ги правя, тестото трябва да може да се оформя с ръце  и мазнината да е доста загрята .Изпържват се доста бързо и в много олио/да не допират дъното /.Аз ги слагам на салфетка, моите ги харесват,но ги правя рядко заради цапаницата Wink

# 22
  • Мнения: 3 478
Ами доста мазни станаха. Тестото наистина го направих доста рядко като за мекици. Нали рецептата каза по-рядко, е аз се поолях. Нали нямаше точна доза за водата и аз сипах на око на един път и в крайна сметка стана по-рядко. Доста трудно успях да го разтегля, можеш да си представиш колко рядко е било, но пък станаха много вкусни. Иначе олиото си беше горещо и по моя преценка имаше доста. Като пърша такива работи не го жаля, защото иначе резултата не е същия.

# 23
  • Мнения: 465
Колкото е по -рядко тестото повече мазнина ще поемат/казвам го от опит #Puppy dog /,а когато тестото втаса става още по рядко.

# 24
  • Мнения: 14 502
а колко време мога да съхранявам тестото в хладилник?

# 25
  • Мнения: 465
Не знам за другите ,но аз го правя за бърза косумация ,защото тестото превтасва или вкисва.Тези които са с повече брашно и се разточват сигурно могат да са в хладилника известно време. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт