Отговори
Повдигам темата за да науча мнение на аудитория,група хора и който прояви желание да обсъди темата.
В моя социален кръг почти не се повдига темата,като разпространение в широк мащаб.
Дали го има колко го има защо го има. Тема табу е Шизофренията. Любопитно е да знам,хората каква информация имат за болестта. Не като проблем и лечение. За думата "семейство" може да се провеждат дълги разговори.
Но за думата "Шизофрения" колко знаем и какво можем да научим?

# 1
От скоро започнах да се интересувам от болестта Шизофрения.
Закупихме жилище в центъра на София и тук забелязвам страшно много хора с тази диагноза. Никой около мен не иска да говори за това, но според мен е добре да се знае, защото никой не е застрахован.
До колкото съм запозната - около 2 процента от населението на Земята страда от Шизофрения и се среща най-често в гъстонаселени градски райони. Има няколко вида, като най-разпространена е параноидната - изразява се в халюцинации, повтарящи се психотични епизоди, мания за преследване и др.
Честно казано при останалите видове не съм запозната с терминологията, но съм чела, че определен вид може да накара човек да стои на едно място без да се движи. Също, има друг вид, при който има ясно изразена дезорганизираност - на говор, движения.
Причините за появата на заболяването са биологични, генетични и също повлияни от начина на живот и околната среда. Може да се отключи при подлагане на силен и продължителен тормоз/стрес, при социална изолация (невъзможност да се впише в обстановката), употреба на наркотици, както и заради проблеми в околната среда - продължително излагане на мръсен въздух, постоянен шум. Симптомите се развиват постепенно. Обикновено жертви на човек с шизофрения са възрастни хора, жени и малки деца.
Преди няколко месеца ми се случи да попадна случайно в такъв епизод на мъж с шизофрения. Мисля, че червеният цвят на косата ми го провокира до някаква степен да се обърне точно към мен (имаше много други минувачи) и да започне да ме обижда - от разстояние. Буквално говореше на мен, но погледът му сякаш плуваше и някак гледаше през мен. Просто бях герой в сцената, която се развиваше в главата му. Човекът гледаше с дълбока омраза, сякаш вижда някой, който представлява опасност за него самия. Случвало се е същият, да нападне с метален прът преди година друга жена с бебе.
За жалост тук в България хората с подобен проблем се подлагат на краткотрайно лечение и след това биват пускани отново навън. Няма достатъчно лечебни заведения и места за тях, а когато се подаде сигнал в полицията за опасно поведение, са с вързани ръце - трябва съдебна експертиза  - медицински преглед и съдебна процедура.
Също знам, че не може да се излекува напълно, но трябва състоянието да се държи под контрол с медикаменти. Не е никак лесно нито за потърпевшите, нито за болните, защото те са точно толкова опасни за околните, колкото и за себе си, ако не са подложени на лечение.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 11:10 от Ray.Of.Sunshine

# 2
Знаем, че нивата на допамин при шизофрениците са силно повишени. Допаминът е хормонът на удоволствието най-обобщено казано, който се повишава чрез социализация, цигари, алкохол, наркотици, секс и изобщо всякакви зависимости, които се сещаме.
Така че ако искаме да разберем какво всъщност усеща един шизофреник при поява на симптоми, това е все едно да си се напил или дрогирал.
Антипсихотиците играят ролята да намалят нивата на допамина до степен, в която да притъпят позитивните симптоми. Проблемът обаче, за който и медицината няма решение, са негативните симптоми, които са в резултат както на антипсихотиците, така и ефектът след рецидив. Негативните симптоми са главната причина за инвалидността.
Питаме се защо болните спират лечението си, много е просто, трудно се живее със страничните ефекти от тези лекарства. А и замислете се, един алкохолик може ли да се откаже от алкохола? Да, може, но това означава да му отнемеш удоволствието от живота и състоянията, в които изпада.

В България няма центрове за социална рехабилитация, което е важна стъпка към социализация на хора с психични проблеми. Най често след изписване от психиатрия те остават вкъщи и грижата се поема от близките. В обществото е наложена стигматизация и неразбиране към въпроса. Всъщност голяма част от болните биха могли да са функционални, стига средата да предразполага към това.

Допълнение:
Направих грешка в разсъжденията ми за допамина, които ще се опитам да коригирам. Той е хормон не само на удоволствието, но и на мотивацията, както и други неща (списъкът е дълъг). Неговото естествено повишение се получава чрез физическа активност, труд, храна, сън, дори и едно влюбване. А тези зависимости, които изброих ,представляват временно решение, те даже не са никакво решение, водят до деградация на личността. Примерно изпушиш една цигара, допаминът повишава своите нива в рамките на 15-20 минути, после нивата му рязко спадат, изпадаш в абстинентен период и търсиш нова цигара. Зависимостите пораждат заблудата от кратковременното удоволствие, а възстановяването обикновено е мъчително, което в не редки случаи води и до депресивни състояния.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 15:21 от Moonlight89

# 3
може ли да дадете линковете от където сте копирали изреченията?

# 4
Напиши изреченията ми в гугъл и намери, после изпрати и аз да ги видя. Simple Smile

Неуважително човече...

Общи условия

Активация на акаунт