Отговори
# 180
В живота си не съм видял някой, който да е станал дисциплиниран, с галене по главичката. Ама аз не живея в райската градина, а в нашата мила родина - България.
E, това е разликата между нас. Аз не само съм го виждала, но и съм го практикувала и от двете страни - и на дете, и на възрастен. И го смятам за единствената работеща възможност, която не ражда чудовища. Всъщност и науките психология и етика през 21 век така смятат.

# 181
  • София
Абе тия с насилието не сте у ред с главата. Един СС бг тийн е над 50 кг, понякога и над 170 см. Ако случайно тръгнете да посягате на такова същество, най-малкото ще потрошите дома си. Други екстри - и себе си може да потрошите.
И какъв резултат ще постигнете, след като вече сте изпуснали нещата, за да се стигне до бой?
Нулев.

# 182
Не, боят не е нито решение, нито спасение.

Параход има момиче, убедена съм.
Тя обича методологията на рязкото влизане с обида, неградивна критика и размахва показалка. Прави лошо впечатление.

Агресивните импулси се изкореняват до към 3-годишна възраст, макс, у момче. Поне моят опит е такъв, не съм го била.

# 183
То ако се стигне до бой на тийн, отдавна се е удавил коня в реката...
Само дето, много хора се помайват дотогава, че се мъчат да си намерят стила в родителстването....

# 184
Народът го е казал: "Бий дупе, за да не биеш дупище". Истината е, че боят, не е средство, но е приложим до 10-11 годишна възраст максимум и то след изчерпване на всички възможни средства за въздействие и големи простотии. Въпреки, че е със съмнителен резултат. Бай бабо, да не ви идва на главата дете, което не се влияе от нищо, защото има и такива. И не, не е въпрос на изтърване, а на физиология - размита граница в мозъка на когнитивната и емоционалната област.

# 185
Това с „размита граница“ има ли го още ?
Не му ли казват вече спектър в развитието??
Дори и така да е, те не са правило, а изключение.
В другия случай, са си просто невъзпитани и непознаващи авторитет.

# 186
Както и да му казват, говорим за нещо, което е на физиологично ниво - двете области в мозъка не са ясно обособени - когнитивната и емоционалната. Когато не са ясно обособени децата изпитват определени трудности в обучението и/или в поведението и по-лесно се превъзбужда и агресират. Не всеки такъв човек стига до диагноза и в кой спектър е диагнозата не мога да кажа аз.Но определено хората на по-ниска степен на развитие и функциониране са тези, които срещат трудности с разбирането на речта, имат беден речник, трудно се ориентират, затова пък компенсират с агресивност - "Що ме псуваш?"/ "Псуваш ли ме, бе?" и скачане на бой, дори ако насреща му стои интелигентен човек, който се изразява с богат речник и използва думи, които агресиращият не разбира/ не знае.

# 187
  • София
Темата затъва в дълбочините на абсурда. Ако имаме тийн, който не иска да заспива и да става навреме, ще го набием и той ще си легне. От там, ще стане с усмивка в 5, ще рипне за училище и ще участва с желание в часовете.
Страхотна логика!

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 17:33 от Rockstar

# 188
Не знам защо залитна в тази посока. Ясно е, че доста тийнове не искат да си лягат в час, който да им осигури поне осем часа нощен сън. Няма как заради тях да се премести началото на учебния ден - било, защото училището е на две смени и се налага първа смяна да започне в 7:30, за да започне втора смяна в 13:30, било, защото при училища на една смяна учебният ден ще се разтегне до 16:30, било, защото след 12:30-13:00 производителността спада. Така че се налага тийновете, както и възрастните, да се нагодят към системата, защото не може да очакваме, колкото и гъвкава да е една система, тя да може да се нагоди за нуждите на всеки един индивид. А боят не е решение, разбира се.

# 189
Темата тръгна към побоища, защото за някои потребителки, отказът от лигавщини и пълна свобода за тийнейджърите, звучи като насилие или дори намек за бой.

Общи условия

Активация на акаунт