МОН - промените продължават (8)

• 24 092
  • 512
  •   1
Отговори
# 480
Миналата година беше доста елементарен първия модул. Моето дете го реши два пъти за тези 75 минути и един път проверила, тоест три пъти е минала през лесните задачи. За втория, обаче, едва стигна времето

# 481
  • София
Уморени са, докато дойде време за втория модул, а сега с тия 90 мин. ще са много уморени. Някакъв стимулант за детето ще трябва да измисля аз, ама не знам какво🤣

# 482
Уморени са, докато дойде време за втория модул, а сега с тия 90 мин. ще са много уморени. Някакъв стимулант за детето ще трябва да измисля аз, ама не знам какво🤣

Уморени от какво?...нали вие писахте че дремят 75 мин. Ще дремнат сега 90 минути.... Wink

# 483
  • София
Уморени от висене от рано сутринта на едно място. Този, който е готов, не може да излиза освен до тоалетна след определено време. Освен да спят на чина, който може, ама хич не е удобно. Направо първи модул да го направят 2 часа, в жегите края на юни ще е супер.

# 484
Когато си на изпит 90 мин не се усещат. Според мен това, че им увеличават времето с 15 мин. ще доведе до още по-високи резултати на първи модул. Ако не усложнят НВОто обаче, пак ще има борба за стотни...

# 485
  • София
Може и да не се усещат 90 мин., ако решаваш задачи без да спираш.
А не с пауза от половин час например, когато нищо не правиш, а само чакаш да дойде време за втори модул. И минутите на изпита са общо над 90 - стигат до 180, нали така, 3 часа в летните жеги.
Първи модул беше много лесен в последните години. Не ми се вярва да го усложнят особено с допълнителните задачи. Ще видим.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 18:46 от Magenta2022

# 486
Точно. Уморяват се от висене, изнервят се, и като дойде втория модул, където е вече решаващо, не са им останали сили и се туткат А задачи без спиране могат да се решават максимум един час. Математика за всеки е балансирана точно както трябва за време. Достатъчно за бързина в първия модул отхвърляш пи-лесното и после два часа за разписване. Така и кривата на разпределение е нормална и няма струпване на еднакви резултати в горния диапазон

# 487
Няма струпване, понеже задачите са трудни Simple Smile)

# 488
Със забележката към НВО, че 15 минути чакане толкова дотежават на подготвените, избихте рибата.
Ако не им бяха нужни тези минути целокупно, нямаше да се вдигнат резултатите за 15-те минути отгоре, веднъж добавени. Ще се вдигнат и сега с още 15 отгоре.
Иначе съм за това, времето да не участва като фактор. Достатъчно на брой задачи, за да се обхване цялата скала трудност, за достатъчно време. Може пак на модули да са подредени, но не разделени времево.
Кой колкото иска решава, ако свърши или се отегчи си излиза. И най-важното за София с конкуренцията, разслояването на подготвените да не виси на 3-4 точки от едно уж по-сложно подусловие, което се случва и да загубят от притеснение, докато уж дремят в елементарния модул.

# 489
  • European Union
Обзалагам се, че вдигането на времето на първия модул с още 15 минути е грешка на някой чиновник. Всичко в нашето образование се прави на парче и все някой нещо не е догледал. В случая някой е писал нещо без да знае колко е било миналата година. Спомняме си тогава колко се говореше за това преди да вдигнат времето, а сега изведнъж се появи и изненада всички.

Моето мнение е, че това ще намали резултатите още повече. Била съм квестор на седмокласници, когато първият модул беше 60 минути. До края работят само добрите ученици. Останалите са готови около 20-тата минута и дремят по чиновете. Сега трябва да продремят още 60-70 минути, за да предадат празен лист на втория модул.

# 490
Чета ви и се чудя - по какви причини материалите по двата модула не се раздават на учениците едновременно. Sad

# 491
  • София
Уж да не изтича информация.

# 492
Кети В, скокът на резултатите в годината с 15 минути отгоре е безспорен факт. Субективна е преценката дали НВО беше чак толкова по-лесно от предходнато. Според мен времето има съществен принос в по-високия резултат.
Децата не са само супер мотивирани и подготвени и несправящи се, незаинтересовани. Има достатъчно по средата.
Аз лично съм помагала на други деца, освен на своето и имам примери пред себе си, как 15 минути отгоре биха доста съществено променили резултата.
Не съвсем рядко споделят и за паник атаки на изпита, които за мен са от часовника. Едно време по изпитите имаше време няколко пъти да се панираш и да се събереш.
Продължавам да недоумявам как повечето време ще събори подготвените, които уж скучаят, а от друга страна са работещите докрая.

# 493
Ако ще вдигат времето, да усложнят и задачите. Иначе е просто едно привилегироване на по-слабо подготвените деца и създаване на трудност при отсяването за гимназиите, защото това НВО е точно това, един обикновен конкурсен изпит

# 494
Ами да, да отсяват с математика, а не с тиктакащия часовник.

Общи условия

Активация на акаунт