Клиники в Истанбул- тема 20

• 3 537
  • 96
  •   1
Отговори
# 75
Да, болница Коч е една от най-добрите и престижни в Истанбул, с това съм съгласна. Също и за Американската болница съм чувала подобни хубави неща. Но, не съм съгласна за ембриологията на Мемориал. Не казвам, че са най-добрите в "едва ли не цяла Турция", а точният цитат от поста ми по-горе е "които са най-добрите от по-популярните болници посещавани от Българи".

Това е базирано на личен опит с десетки ембриони (над 70) правени в България (Щерев) и Турция (Бахчеджи и Мемориал) в продължение на 3 години и 8 пункции. Няма да навлизам в подробности, писала съм преди по темите, но от този опит с реално един и същ генетичен материал и почти идентични стимулации, трите ембриологии се справиха драстично различно, като Мемориал води с много пред Щерев и Бахчеджи, които за мен са горе долу еднакви и на дъното. Ембриологията която Тургут използва е в Аджибадем и въпреки, че нямам преки наблюдения, съм виждала епикризи от там и знам, че първо си смениха PGS лабораторията преди година-две, после ембриологът който правеше биопсиите имаше една единствена научна публикация в живота си. Имам и статистика от други жени с по-тежки казуси от моят, но има разбира се и успели. Ще се радвам някой да сподели сравнение на резултат от ембриологията на Аджибадем и Мемориал като брой и морфология на Е след успешна стимулация.

Като оборудване за ПИД Коч, Мемориал и Аджибадем ползват еднакво оборудване - ION ReproSeq на ThermoFisher.

Също сравнявам завеждащите ембриолози и техният научен принос. Може да проверите завеждащите лабораториите на Коч и Мемориал и да сравните кой какво е писал научно, за мен е много показателно за неговото развитие и принос в областта.

Може обаче да имате други съображения за ембриологията в Коч за които не се сещам? Това че лекуват добре други заболявания не е особен критерии. Мъжът ми претърпя гръбначна операция в Мемориал миналата година и сме супер доволни от екипа на спинална хирургия, но пък имаше лекари в инвитро отделът които просто не ставаха.

И нека да разграничим лекари от ембриолози. По-горе говоря *само* за ембриолози. Темата за "кой лекар за какво е добър" е съвсем различна. Тургут може да е ок за НЯР, Кахраман за диагностициране, Калчев за хистеро и подготовка при трансфер и т.н.

Съгласна съм обаче, че всеки трябва да си прави собствено проучване, да решава самостоятелно и да не се ограничава от това което другите са правили преди него.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 12:22 от Sahara_2087

# 76
Здравейте!
Ние сме с мъжки фактор.
Имаме два опита зад гърбът си. По време на стимулациите броят на фоликулите  не се повлия. Първият опит не беше успешен. За това решихме да сменим лекарят.
Вторият опит беше при д-р Карлъкая,  с така нареченото IMSI. В резултат на вторият опит имаме един малък тайфун вкъщи.

# 77
Само да попитам какво означава броят на фоликулите не се повлия? Няма как да се появят повече от началните антрални фоликули, има как повече от тях да пораснат отколкото при нестимулиран цикъл.

# 78
Може би има предвид, че не се е повлияла от стимулацията. Иначе естествено няма как да се развие фоликул, който го няма. Но е възможно да се покажат повече фоликули от антралните, които са видели в началото. На мен ми казаха на първи преглед 7-8, извадиха 15 яйцеклетки в крайна сметка. Друг е въпросът, че нищо не стана в последствие.

# 79
  • София
Момичета, един страничен въпрос. С коя автобусна компания ходите до Турция? В рейсовете има ли тоалетна? С този преглед на втори ден ще е доста скъпо със самолет явно.

# 80
Здравейте , ние първият път, пътувахме с автобус на Метро. Няма тоалетна,  но спира доста често, което според мен е по-скоро минус. Сега пътувам със самолет -  Pegasus до азиатската част, което за мен не е проблем. Билетите са между 37 - 60 евро в посока. Доста често си взимам и в самият ден на пътуването.

Последна редакция: сб, 04 окт 2025, 17:02 от Idunn

# 81
Метро са най-лошият вариант, защото се отбиват и в Пловдив и в Хасково, спират задължително на две места да се влачат стоки от безмитния, карат те да носиш стоки през граница и висят на Шела на Капъкуле половин час да хранят едни бездомни кучета, което в 4 през нощта е меко казано неприятно. Отделно никога не спазват графика си да пристигнат в 7:30 и повечето пъти съм закъснявала заради тях.

Хунтур (Huntur) са по-добрият вариант за мен, минават през Пазарджик и Пловдив като карат по стария път и избягват задръстването на Тракия и отделно не губят време да се отбиват специално. Не спират и в Хасково. Всъщност рядко спират по пътя и винаги пристигат рано (около 7-7:30) в Истанбул. Няма губене на време на безмитния, лягаш и ставаш в Истанбул.

Йонча (Yonca) също са добър вариант. С тях съм пътувала на връщане. И те подминават Хасково. Ако има един-двама пътници за Пловдив им взимат такси или ги прекачват на друг автобус и не губят време.

С тоалетната е трудно при всички автобуси, защото никъде няма такава на борда. Аз просто спирам да пия кафета, чайове, вода и т.н. до като пътувам и слизам само където е по-удобно и чисто.

Евтините авиолинии са вариант също както казва Idunn, но там пътуването от Мемориал например до летището е около 1.5-2 часа. За сравнение до автогарата е само 15 мин.

# 82
А при пътуване със самолет до азиатската част, как се предвижвате до европейската? Видях, че пътят е още около час и половина?
На мен ми предстои първо заминаване, за изследвания, след около 10 дни и мислим първия път да бъде със самолет. Не ми е ясно какви ще са цените от днес за утре, но сме го приели. А следващият път вече ще видим.

# 83
Аз лично пътувам с метро от летището  до последната му спирка, която се казва Кодикюй , което е 50 мин, от там се качвам на ферито до Бешикташ ,което е 20 мин, след това зависи къде отивате , аз спя на хотел в Шишли и за да не катеря  баира взимам рейс за няколко спирки. Има вариант и само с метро, с прекачване с линията Мармарис, но на мен варианта с ферито много ми харесва.  Пътувам само с раница, за да ми е по-лесно. За мен лично е несравнимо спрямо автобуса, полета е 1 ч.

# 84
Никой не споменава варианта с кола, ако има как, аз препоръчвам. Да, малко е лудо в Истанбул, но за 20тина минути в града се преживява, паркирате на паркинг и забравяте за колата до връщането. Ние само така действахме, а по време на стимулацията мъжът ми се върна до Бг с влака, в спален вагон и обратно за пункцията пак така. Беше му ок, но с колата е било най-добре за нас. Ако пристигнете в Истанбул извън час пик е ок.

# 85
Ние също винаги пътуваме с кола и то с детето откакто беше на 8 месеца. Винаги през Гърция никога през българо-турската граница. От Кавала до Истанбул пътя е магистрала и е 450 км, вечерно време се пътува много бързо.

# 86
Зависи и от настройката на мъжете ви. Както по-горе споделиха с кола е много забавно без значение по кое време на денонощието. Обиколихме половината Истанбул с колата по време на престоите ни. Трафикът е кошмарен, но шофьорите са много толерантни. Най-добрият вариант е да си вземе еСим карта и да използвате Wаze за най-голяма точност. Google maps има доста обърквания и е ужасно шофирането с него.

# 87
  • София
Питането ми за рейс или самолет е поради това, че на първия преглед (втори ден), няма смисъл де ходим и двамата и ще си ходя сама. А с кола там сама не отивам Wink
Благодаря на всички за коментарите.

# 88
Само за подсказка, може да му поискат спермограма там. Не че пречи да я направи при следващи ходене като почнете стимулация.

# 89
  • София
Само за подсказка, може да му поискат спермограма там. Не че пречи да я направи при следващи ходене като почнете стимулация.

Те вече му направиха сперограма на първичния преглед. Все пак ще питам, благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт