Това е базирано на личен опит с десетки ембриони (над 70) правени в България (Щерев) и Турция (Бахчеджи и Мемориал) в продължение на 3 години и 8 пункции. Няма да навлизам в подробности, писала съм преди по темите, но от този опит с реално един и същ генетичен материал и почти идентични стимулации, трите ембриологии се справиха драстично различно, като Мемориал води с много пред Щерев и Бахчеджи, които за мен са горе долу еднакви и на дъното. Ембриологията която Тургут използва е в Аджибадем и въпреки, че нямам преки наблюдения, съм виждала епикризи от там и знам, че първо си смениха PGS лабораторията преди година-две, после ембриологът който правеше биопсиите имаше една единствена научна публикация в живота си. Имам и статистика от други жени с по-тежки казуси от моят, но има разбира се и успели. Ще се радвам някой да сподели сравнение на резултат от ембриологията на Аджибадем и Мемориал като брой и морфология на Е след успешна стимулация.
Като оборудване за ПИД Коч, Мемориал и Аджибадем ползват еднакво оборудване - ION ReproSeq на ThermoFisher.
Също сравнявам завеждащите ембриолози и техният научен принос. Може да проверите завеждащите лабораториите на Коч и Мемориал и да сравните кой какво е писал научно, за мен е много показателно за неговото развитие и принос в областта.
Може обаче да имате други съображения за ембриологията в Коч за които не се сещам? Това че лекуват добре други заболявания не е особен критерии. Мъжът ми претърпя гръбначна операция в Мемориал миналата година и сме супер доволни от екипа на спинална хирургия, но пък имаше лекари в инвитро отделът които просто не ставаха.
И нека да разграничим лекари от ембриолози. По-горе говоря *само* за ембриолози. Темата за "кой лекар за какво е добър" е съвсем различна. Тургут може да е ок за НЯР, Кахраман за диагностициране, Калчев за хистеро и подготовка при трансфер и т.н.
Съгласна съм обаче, че всеки трябва да си прави собствено проучване, да решава самостоятелно и да не се ограничава от това което другите са правили преди него.