Студенти в Нидерландия - 27

• 17 348
  • 261
  •   1
Отговори
# 150
  • дядовата ръкавичка
ДУО изплаща точно 48 вноски.Няма значение дали си повторил някоя година или семестър,те дават 48, след това започват да изчисляват кой на кого дължи и тогава пращат справка .Сега програмата им си е настроена всичко да си върви по месеци,засичането е на края.

Това включва и заема за tuition fee, или?

# 151
  • София
stella1977, как ще откажат заради националност - няма промени в условията. Да звъни и да настоява.
Докато ровя, вижте на какво се натъкнах
https://duo.nl/particulier/student-finance-citizens-eu-eer-switz … bility.jsp  

Можело 1 месец в годината да "почива" студентът и да получава DUO. Ти да видиш...
Синът ми това лято нямаше нито един работен ден през юли, на работа беше след 20 август и не му спряха дуото 😁
Това си го пише на сайта на Дуо, че се допуска един цял месец в годината да не се работи. Стига 32/24 часа да се изпълняват през другите 11 месеца.

# 152
ДУО изплаща точно 48 вноски.Няма значение дали си повторил някоя година или семестър,те дават 48, след това започват да изчисляват кой на кого дължи и тогава пращат справка .Сега програмата им си е настроена всичко да си върви по месеци,засичането е на края.

Това включва и заема за tuition fee, или?
За различните продукти и сроковете са различни, като грантовете са 4г, заемите са 7 г., а travel product е 5 г.
https://duo.nl/particulier/student-finance/eligible-for-how-long.jsp

За бакалавърска програма 4 г:
Basic grant   4 г
Supplementary grant   4 г
Допълнителен заем    7 г
Tuition fees loan   7 years
Student travel product   5 years.

# 153
  • дядовата ръкавичка
Да, това са периодите, в рамките на които магат да се ползват. Но
Save up and use later
You can save up your student finance and your entitlement to the student travel product to use it at a later time. If you stop your student finance, you need to stop your student travel product as well, and the other way around.

You need to stop all components of your student finance.
You use up your student finance and entitlement to the travel product within 10 years after getting student finance for the first time.
You restart your student finance before you turn 30. You can’t restart your student finance after that.

Аз разбирам, че ако общо 48 месеца си ползвал който и да е от компонентите на Student finance, повече нямаш право на никой от тях. Ако не съм права, моля, опровергайте ме. Ще се радвам, ако бъркам.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 15:45 от Айяла

# 154
48 месеца ползва дъщеря ми за помощта свързана с изработените 56 часа месечно толкова бяха преди.

# 155
Здравейте,
Дъщеря ми е трети курс, работи от 1 година. От толкова и ползваме двата гранта +травел продукт+ добавка за наем. Снощи обаче е получила мейл от ДУО,.че за гранта, който е за работещ студент, за 2026 година ще получава 0 лева. Дали имате представа за какво става въпрос и защо и отказват. Тя все още работи,.разбира се ще звъни в понеделник, но сега е притеснена и го мисли, как да и помогна?

# 156
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е трети курс, работи от 1 година. От толкова и ползваме двата гранта +травел продукт+ добавка за наем. Снощи обаче е получила мейл от ДУО,.че за гранта, който е за работещ студент, за 2026 година ще получава 0 лева. Дали имате представа за какво става въпрос и защо и отказват. Тя все още работи,.разбира се ще звъни в понеделник, но сега е притеснена и го мисли, как да и помогна?
За кой от двата гранта? Basic или additional? Ако е за втория, най-вероятно не сте предоставили доходи за 2024г.

# 157
За suplementary grant. Дано го написах правилно! Flushed Предоставили сме.документи за дохода ни.

# 158
  • София
Нещо не са го отчели. Обадете се в понеделник, има вероятност просто да не са го калкулирали още, че е по-сложно с него, а другите са лесни- там е да или не. Basic гранта ок ли е и травъл продукта?

# 159
Да, с тях всичко е наред.

# 160
  • София
lilypetrova, относно условията за помощ за наем да поясня: след 01.01.2026 всички студенти ще могат да я получат, ако обитават студио, независимо от размера на наема. Тези, които са между 18 и 21 години, ще получат помощ, изчислена върху чист наем до 477 евро, а тези, които са над 21 години, ще получат помощ, изчислена върху чист наем до 900 евро (сумите са приблизително, от 2026 може да се променят). Т.е. ако студентът плаща 625 евро и е под 21 г. ще му "признаят" за изчисление само 477 евро, а ако е над 21 г. - ще му "признаят" цялата сума.
В момента само при наем под посочените прагове се полага помощ. Промяната е, че от 2026г. тези прагове стават основа за изчисление, няма праг на самия наем.

# 161
  • Varna
Под студио какво се разбира,стая със самостоятелна баня и тоалетна и обособен кухненски блок,или само с баня и тоал.и споделена кухня,или само с кухненски блок и споделена баня и тоалетна?Ако е възможно линка където са упоменати условията към 2006 г.Благодаря.

# 162
  • София
Изискванията към имота под наем, за да се полага помощ, са самостоятелна кухня, баня и тоалетна и да се заключва вратата:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/co … urtoeslag-krijgen.
Те са такива към 2025г. и няма промяна в тях.

# 163
Здравейте,  опитах се да намеря  в началната страница и с търсачката, но не успях, затова извинявайте ако повтарям въпрос.🌺Синът ми започна работа с гъвкаво работно време. Обяснили са му, че трябва да си направи застраховка. Казали, че той сам трябва да си избере какъв вид да е.Въпросът ми е какъв точно тип трябва да се направи?Сумата на застраховката как се определя?Моля за всякаква информация.
Благодаря Ви, момичета!

# 164
Има много компании, които правят задължителната застраховка за работещи. Коя ще избере е негов избор. Има различни суми на застраховката, които покриват различни неща, като е различна и сумата на самоучастие. Започват от около 140-150 евро на месец. Трябва да я сключи със задна дата от момента на стартиране на работата. След това може веднага да подаде  да му се възстановява.

Общи условия

Активация на акаунт