Студенти в Нидерландия - 27

• 39 320
  • 633
  •   1
Отговори
# 600
  • София
За щастие сръбската сага приключи успешно - и моят син се прибра към 00.30 ч след две прекачвания с влак (това му беше единствената възможност). Много се радвам да разбера, че и другите деца са успели - толкова се изтощиха от това прибиране. Днес са онлайн, дано да могат и да си починат. Успешна година на всички - и на деца, и на родители!

# 601
Благодаря на всички за съпричасността.
Моята щерка снощи към 11.30 се докопа до общежитието си. Има мейл от университета, че днес ще са online.
Предвид прогнозата за времето, дано предстоящите пътувания са по-кратки и урегулирани.

# 602
  • София
По повод Air Serbia. Сега се чух с моята дружка, че има именик (Живи и здрави да са и днешните, и вчерашните именици! Flowers Bouquet). Каза, че не се полага обезщетение, защото лоши атмосферни условия си е форс мажор. Даже не били длъжни да осигуряват хотел, защото не е по тяхна вина, а на приемащото летище. Ще ми е интересно, ако някой се заеме, как ще се развие ситуацията.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 10:50 от bibi

# 603
  • Габрово
Те и двете летища са били в зимна/мъглява обстановка май... Така че може да се каже, че е споделена калпазанщината... Но наистина сърбите поне не са ги оставили гладни, жадни или бездомни. В общи линии - приключение си е било (с елементи на балканско забавление за онези, които са били с приятелчета за компания...)

# 604
Ще ви държа в течение ,  синът ми си е решил да пробва да иска обезщетение. Снимал някакви табла, че имало други полети на други авиолиниии, които са се осъществили..... не знам, да пробва нищо няма да загуби.

# 605
  • София
И моят син успя да се прибере снощи към 1.30, но той беше към най-далечната дестинация.
Със смяна на 4 влака и непрекъснато следене на сайта на компанията за жп транспорт хвана последния възможен влак. Много се притеснявах дали няма да остане да нощува по път, но извади късмет.
Бяхме като в риалити формат сравнявайки перони, разписание на влакове и т.н.  Преди смяната в Ултрехт се появи проблем със стрелката на линиите.... и много треперехме дали ще хване връзката, предвид че това е последният възможен влак, но всичко се нареди. Даже е успял да си хване такси от гарата в Енсхеде до кампуса на университета, коета аз не можат като му ходих на гости Simple Smile.
Относно обезщетението ще следя развръзката. Ние също правихме снимки на страници и разписания, така че ако не достигне информация, ще помагаме. Съгласно регламентите, при форс мажор -лошо време нямат право на обезщетение, но поне могат да претендират към авиокомпанията някакви разходи за храна и напитки по времето на престоя в Белград,  ако са си запазили касовите бележки от летището.
Определено сърбите се отнесоха много добре с тях като ги настаниха и нахраниха в доста приличен хотел.

# 606
  • София
Аз сега се замислих, че това е европейски регламент а Сърбия не са в ЕС, но пък полетът е до държава членка на ЕС. Rolling Eyes
Писах на ГВА да ми кажат какви са причините за закъснението, защото пък щерката на шефа вчера в висяла 5 часа на нашето летище заради закъснение на бг еър Соф-Амс и реших да питам в 1 мейл за всички полети. Автоматичното съобщение е това:
Уважаеми господине/госпожо,
Моля да обърнете внимание, че ако Вашата жалба касае отмяна, голямо закъснение или отказан достъп до борда, преди да се обърнете към Националния орган по прилагане на Регламент (ЕС) № 261/2004 в Република България, а именно Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, първо трябва да подадете жалбата си към въздушния превозвач (авиокомпанията). В случай, че не получите удовлетворяващо решение по жалбата Ви от страна на въздушния превозвач, то тогава можете да препратите същата на вниманието на съответния компетентен Национален орган по прилагане (НОП). Всяка държава-членка е определила такъв НОП, който е разположен в съответната държава (както и Исландия, Норвегия и Швейцария). Жалбите следва да се изпращат до този орган, на чиято територия е възникнал случая (държавата, от чието летище е трябвало да започне полета). Подробна информация относно Процедура при подаване на оплакване/жалба (по Регламент (ЕК) № 261/2004) и ФОРМУЛЯР ЗА ЖАЛБА, може да намерите на следния адрес: https://www.caa.bg/bg/category/282/2806.
Моля да обърнете внимание, че по настоящия ред се подават жалби срещу въздушните превозвачи (авиокомпании) и ако Вашата жалба касае летищен оператор и/или оператора по наземно обслужване, е необходимо да подадете същата на caa@caa.bg.

Като се кликне на линка - Сърбия я няма.

# 607
Моята дъщеря също успешно се прибра в квартирата си около 1 ч наше време,добре че я взеха с кола наши близки,иначе не ми се мисли,макар че имаше вариант да остане при приятелка в Амстердам.
Определено сърбите се погрижиха за групата повече от прилично с хотела и храната.
Обезщетение не знам дали ще се полага,не сме коментирали с нея тази част от сагата.

# 608
Няма отделна тема за квартирите, не е необходима.
Споделете къде търсите. Малко е раничко, новите стаи идват към април за новобранците.

Търсим в Утрехт - където и да е. За там ни предупредиха, че е доста трудно и да се оглеждаме още от сега. Абонирахме се в kamernet.nl, но доста нелюбезно нямаме дори отговор за нито едно от запитванията. За една малко по-прилична стая там цените са около 800 евро и нагоре. Затова си мислех, ако има желаещи съквартиранти да си търсят нещо по-голямо и съответно - по-изгодно.

# 609
Погледнете дали има указания на сайта на университета. В някои случаи имат препоръки, общежития, предимство за първокурсници.
В първия пост ще намерите и други предложения за търсене.
Обща квартира според мен е малко mission impossible в момента (то винаги е било изключително трудно). Пуснете търсачка за агенциите в града, пишете на Домакин, включете се във всевъзможни групи във Фейсбук -студентски, на българи - всичко с ключова дума Тилбург. Ако ви предложат нещо, винаги следвайте процедурата по проверка на имота в Кадастъра.
Предполагам ще се включат и други майки за Тилбург.

Използвам поста, за да повдигна и друга опция. Да се живее със семейство/собственик. Има сайт и за това, не мисля сме го споменавали, всеки домакин си описва условията и какво изисква от наемателя си. Цените са идея по-ниски. Да, компромис е, но е вариант.

# 610
Затова си мислех, ако има желаещи съквартиранти да си търсят нещо по-голямо и съответно - по-изгодно.
Ели,
както и други писаха много е рано, поне за частните квартири на свободния пазар - там предлагането почва от края на февруари, но март-април и до средата на май са най-много. До началото на силния сезон освен да преглеждате обявите дали ще изкочи заек, най-добре да търсите завършващи студенти, които ще освободят квартирите. Трябва да предложите да купите от напускащите обзавеждането (традиционна практика), а ако са бълграчета, може да помислите и за други екстри - например ако отивате с кола, на връщане да вземете багажа на напускащото дете. Търсете онлайн и през лични контакти (от на познати на познати на познати).

В момента може да търсите еквивалента на нашите общежития (student housing или housing corporations), в някои градове има само по 1 оператор, в други са по няколко.
виж например този сайт: https://www.sshxl.nl/cities. Тук, както и на други сайтове има 2 вида настаняване:
1. Дългосрочно (за цялото следване) - това е най-изгодният вариант, не само като цени, но повечето от стаите имат право на субсидия (виж пост 1). Лошата новина е, че се чака много - за Утрехт е средно 2 г. от регистрация, която се допуска при навършване на 16 г. Използвам да припомня на майките на с по-малки деца да инвестират 35 евро, дори и децата им да изберат след време друг град.
2. Краткосрочно 6-12 месеца - разгледайте сайта и вижте дали важи за вашето уни.

Относно съвместно търсене на няколко деца - може да се окаже дори по-трудно. В много градове в Нидерландия сградите са сертифицирани за вид наематели и не всякъде разрешават студенти. Преди години лично съм пращала запитване за апартамент с 3 стаи и ми отговориха, че сградата е само за семейства и не може да се настанят студенти. Правила.

Честито за приема и успех за квартирата!

ПП с Червенокоска сме писали едновременно, затова има някои повторения.

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 20:06 от biborana

# 611
Bilborana, Червенокоска,
Безкрайно ви благодаря за подробните насоки. Успокоихте ме малко, защото мислех, че сега е най-пълният с предложения сезон и с наближаването на лятото съвсем няма да има предлагане.

Търсенето продължава, поне ще спя една идея по-спокойно.

# 612
  • София
Щерката намери първата квартира от българка през една пт ФБ групите за Тилбург. В сайта на унито също имаше опция за стаи/ студия тип общежитие, но там е бой с ножове, когато ги пуснат и не можахме да се докопаме - Talent square. Сега се премести тук: https://www.klikvoorkamers.nl/portaal/inloggen
 Засега само суперлативи и се класират за помощи за наема. Регистрира се в първи курс и реда й дойде в средата на втори. Казва, че аз съм й дала този акъл, а аз най-вероятно съм го прочела тук. Simple Smile
Ако мога да сравня с Ротердам, Хага и най-вече Делфт на база на нашия опит: квартира в Тилбург е сравнително лесно да се намери.

# 613
Малко още от белградската драма Confused
Синът ми ми написа това и ми разреши да го публикувам Simple Smile
Копирано:
Компенсация ще искам 400€ за първия отменен полет, 400€ за втория полет, който закъсня с 5 часа, 200€ за Uber такси от Амстердам до Леуварден, понеже сме кацнали по време, в което е нямало градски транспорт и се намесва Article 19, Montreal Convention - авиолинията е отговорна за загуби, породени от закъснение, например това че няма градски транспорт по това време и сме нямали друг избор освен да вземем такси.
Първия полет беше в 6:40 сутринта като СЛЕД ОБЯВЕНО закъснение от 2 часа, компанията е длъжна да ни осигури храна и напитки. В 12 на обяд още не бяха осигурили нищо и затова се наядох на едно от заведенията на летището, като отново ще е за тяхна сметка, понеже не са си изпълнили задълженията на време за храна и напитки (а всъщност се дължат пропорционални хранения според закъснението, трябваше 2 пъти да ни нахранят за такова закъснение). На transfer desk-a бяха много некомпетентни и сърдити и реших да не се занимавам с тях ,а просто да си искам парите по-късно. По закон, също ми се полагат и 2 телефонни обаждания/имейл/факс, но си купих 2 сим карти за интернет, за които ще им искам пари, понеже не са ми предоставили полагащите се телефонни обаждания и се е наложило сам да си ги набавя.
Отделно, след кацането ми в Амстердам се навечерях в Мак Доналдс, това също ще ми го платят.

Общо взето, Еър Сърбия ще се пробват да се измъкнат и да се оправдаят с времето, но реално времето би било причина, ако има снежна буря и не може да се излети поради това, а щом е имало други полети, които летят, значи небето е било безопасно. На земята проблемите са били липса на почистваща апаратура да кажем, което е много добра защита в наша полза. Ще пусна тези дни една яка жалба за обезщетение директно към сърбите, защото няма да плащам комисионни на посредници, а ще се справя и без тях. Ще упомена много подробно, с точки от европейския закон, защо точно ми се полага компенсация. Като видят, че си знам правата се налага бързо да се съгласят  и да изплатят всичко. В противен случай, опциите са ескалиране на Сръбската Авиация, Транспортния инспекторат в Холандия, European Customer Service Centre. А ако се наложи, срещу 87€ ще ги осъдя в Small claims court.
Това е Wink Желая му успех Simple Smile

# 614
  • Варна
Моята девойка тъкмо се прибра в бг.
На 26 този месец ще пътува за Хага.
Имаме надявам се малък проблем. Няма ключ за новата квартира. Наемодателят бил в Хага само в четвъртък, но нямаме близък да вземе ключа.

Някой да е ползвал нещо като частна кутия за нещо като оставен ключ в Нидерландия, някъде в Хага
Иначе собствникът е предложил на девойката да слезе в Утрехт, пе там живеел, да предаде ключа за Хага
Вариант е, нищо, че девойката трябва да слезе с куфар и тн и пак да се качи на следващ влак

Последна редакция: ср, 07 яну 2026, 19:24 от Стейси Грей

Общи условия

Активация на акаунт