Студенти в Нидерландия - 27

• 7 569
  • 101
  •   3
Отговори
# 90
  • София
Вашите деца, колко време след старта на обучението започнаха да работят ? Синът ми напира, да си търси, а на мен ми се иска да мине поне първият семестър, за да се ориентира, с кое как ще се справя! В приложен университет е, предполагам че това също е от значение за свободното време, което му остава!
Аз мисля,че това зависи изцяло от натовареността в университета.И ние бяхме решили да търси работа след НГ,но  при положение,че в първи курс има само по 3 дни занятия седмично,няма смисъл да лежи,тренира и готви по цял ден,а-и да пише проекти.То и моят усилено търси работа,но получава откази или има само оферти за разнасане на храна с колело посред нощите.Поставил си е срок,ако не намери друго до края на месеца,ще започне в Макдоналдс.Признавам си-приятно към изненадана,че все повече иска да е самостоятелен и не му се мързелува и скатава поне първата година.

# 91
Моят първокурсник е зает всеки ден в университета и не са малко часовете, отделно постоянно има  проекти, мисля че само един ден е малко по-свободен.Говорили сме първи курс да не работи.
За сега се чуваме всеки ден, което  внася спокойствие в душата ми:).
Брат му колкото повече наближава края на ученето толкова повече време прекарва в университета:)

# 92
  • София
А какво стана с новите правила за субсидия за жилище? Приеха ли нещо за по-висок наем да важи субсидията?

# 93
  • Sofia
Здравейте!
Въпросът ми е към тези, които са подали Искане за издаване на документ през портала на НАП, с ПИК :
Къде упоменавате, за кои години ви трябва ? Това ще подавам:

Записах и това уточнение, в бележката която ми издадиха от НАП, дословно го цитираха :
"Да послужи пред Нидерландия- Правителствена администрация за управление на образованието; получени доходи по трудови правоотношения за 2023 и 2024 г"
Да - в бележката с уточнение за годините.
По този начин подадох за съпруга ми. Но те така или иначе се обадиха, че не може да се изпрати по е-майл документа, тъй като трябва да се сложи синия печат на 2 езика. Та се налага да се отиде до офис на НАП. И не е сигурно, че спестява изобщо нещо това електронно подаване на искане за документ. Защото те го отпечатват и подписват в момента, в който отидеш да си получиш документа.
А аз като отидох да подам искането, служителката веднага го отпечата и подпечата и с подписа на "шефката". И не се наложи да ходя втори път за получаване на документа.

# 94
А аз като отидох да подам искането, служителката веднага го отпечата и подпечата и с подписа на "шефката". И не се наложи да ходя втори път за получаване на документа.
Извадили сте късмет "шефката" да е в офиса. Ако я няма, се ходи втори път.

# 95
  • София
А какво стана с новите правила за субсидия за жилище? Приеха ли нещо за по-висок наем да важи субсидията?
Промените са приети отдавна (по спомен - в края на 2024 г.), влизат в сила от 01.01.2026г.

# 96
Здравейте!
Въпросът ми е към тези, които са подали Искане за издаване на документ през портала на НАП, с ПИК :
Къде упоменавате, за кои години ви трябва ? Това ще подавам:

Записах и това уточнение, в бележката която ми издадиха от НАП, дословно го цитираха :
"Да послужи пред Нидерландия- Правителствена администрация за управление на образованието; получени доходи по трудови правоотношения за 2023 и 2024 г"
Да - в бележката с уточнение за годините.
По този начин подадох за съпруга ми. Но те така или иначе се обадиха, че не може да се изпрати по е-майл документа, тъй като трябва да се сложи синия печат на 2 езика. Та се налага да се отиде до офис на НАП. И не е сигурно, че спестява изобщо нещо това електронно подаване на искане за документ. Защото те го отпечатват и подписват в момента, в който отидеш да си получиш документа.

Дали трябва- не знам. Ще се чуе, т.к синът ми си ги качи така в DUO, подписани с ел.подпис от НАП и изпратени на моя имейл.
Из темите(може би в преходната), някой беше писал това и се доверих, дали е така, ще пиша допълнително.

# 97
  • София
Промените са приети отдавна (по спомен - в края на 2024 г.), влизат в сила от 01.01.2026г.
Последно четох тук,че не е сигурно.  Може ли линк какво точно се подава и какви са условията,за да подготвим документацията?

# 98
  • София
Ето линк:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/12/17/eerste-ka … ource=chatgpt.com
Само договора за наем се представя, другото се декларира (доходи, собственост и т.н.). И всяка година се подават актуални данни, за да актуализират размера на помощта.

# 99
  • София
Ето линк:
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2024/12/17/eerste-ka … ource=chatgpt.com
Само договора за наем се представя, другото се декларира (доходи, собственост и т.н.). И всяка година се подават актуални данни, за да актуализират размера на помощта.
Благодаря! Ще трябва да проуча къде се представя договора и какво точно трябва да декларираме ,защото наема е висок 851 е и досега не съм се интересувала от тази процедура.

# 100
Като стане дума за високи наеми, ако някой чуе за квартира в Амстердам да пише, че в момента наемът ни идва прекалено много.

# 101
  • София
Сойка, ето тук - през "влезте в моите предимства"
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/huurtoeslag/huurtoeslag

Общи условия

Активация на акаунт