Студенти в Нидерландия - 27

• 6 262
  • 76
  •   3
Отговори
# 60
Да, отново се предоставят бележки за дохода.

# 61
Привет,  Червенокоске - във връзка с твоя коментар по-горе, относно бележките за доходи, бих искала да попитам, ако със съпруга ми работим само на трудови договори и не получаваме никакви други възнаграждения, трябва ли пак да ходим до НАП или няма нужда в този случай?
Не съм Червенокоска, но и ние с мъжът ми сме само на трудови договори, и да - искаха ни точно тази справка от НАП.

# 62
  • Sofia
Здравейте
Имам въпроси относно удостоверението за доходи, което се предоставя за DUO.
Получихме писма по пощата, че искат такъв документ и да го предоставим в DUO като влезем със собствено digitid и ако нямаме, да си издадем. Ние сме родители на студент. Това някак няма как да стане след като ние сме в България и нямаме такова издадено. Надявам се това да е някаква обща бланка, с която искат тези документи.
Други варианти за изпращане са по e-mail или по поща с писмо. Предполагам, че е-mail е вариант, който може да се ползва и работи?

От НАП издадоха Удостоверение за декларирани данни
със
Справка - Данни за осигуряването по ЕГН за искания период.
Това ли е наистина документа, който трябва да се предостави?
Някак не ми звучи като документ за доходи.

Видях, че е написано, че може да не се прави лицензиран превод, а превод през google translate. Пробвах сканирания pdf да го пусна на google trabslate-a като документ,  но файла, който се направи, не би могъл да се ползва, защото върху българския текст е нанесен англиския превов и са застъпени и нищо не се чете. По друг начин как да го направя, така че да е четимо (да остане само англиския текст) и да може диретно да се изпрати?

Благодаря много предварително

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 19:31 от Невъзможна

# 63
Това, което ви е необходимо е Удостоверение за декларирани данни - за съответните години.
ЗА ДУО може да изтеглите формуляра - посочено е откъде някъде на втора страница в писмото, което сте получили, да декларирате данните за съответните години, сканирате заедно с документа от НАП и превода и пращате по мейл.
Или изпращате документа с превода на студента - общо сканиран за двамата родители в един файл и той си си го прикача в ДУО.

# 64
  • София
Студентът изпраща на DUO вашите доходи, вие нищо не правите. Ще получите след време за втори път писма, че са приели доходите ви.
За документа от НАП - ставало с данни за осигурителния доход, така писаха тук дамите. На нас за 2022 и 2023 ни дадоха документ с друг вид текст, но за 2024 е точно такъв. Дъщеря ми им го качи, сега чака.
Иначе преводът аз го направих като снимах документа, защото ми го дадоха на ръка, и пуснах в преводача превод на снимка. Малко се размести текста в таблицата, надявам се да не е проблем.

# 65
  • Sofia
Това, което ви е необходимо е Удостоверение за декларирани данни - за съответните години.
ЗА ДУО може да изтеглите формуляра - посочено е откъде някъде на втора страница в писмото, което сте получили, да декларирате данните за съответните години, сканирате заедно с документа от НАП и превода и пращате по мейл.
Или изпращате документа с превода на студента - общо сканиран за двамата родители в един файл и той си си го прикача в ДУО.
duo.nl/formulieren e написано
https://duo.nl/particulier/forms/

кое от всичките там?

# 66
# 67
  • Sofia
Благодаря много, chervenokoska_2!
Спестявате ми много време и нерви в ровене по сайта им!
Лек и успешен ден!

# 68
За превода на документи, в ПДФ има опция да се попита AI и като напишеш translate to...прави доста читав и добре изглеждащ превод. Така превдох и за доходите ми от НАП, и за удостоверението от университета, което се подава в НАП за здравните. Ако решите да пробвате и този начин:)
Всеки документ в Word, може да се "принтира" в ПДФ и така да се работи.

# 69
  • Sofia
За превода на документи, в ПДФ има опция да се попита AI и като напишеш translate to...прави доста читав и добре изглеждащ превод. Така превдох и за доходите ми от НАП, и за удостоверението от университета, което се подава в НАП за здравните. Ако решите да пробвате и този начин:)
Благодаря!
Пробвах, дали наистина ще бъде приет така преведен документа като анотация без превод на детайлната справка?

# 70
  • София
Някой пътува ли от София до Айндховен скоро? Да пратя на студента зарядното за ел. самобръсначката му Philips.

# 71
Някой пътува ли от София до Айндховен скоро? Да пратя на студента зарядното за ел. самобръсначката му Philips.

Аз съм човекът - в неделя, 05.10.2025.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 10:04 от mst

# 72
В НАП приеха този превод на български без печат и въобще без да е от агенция,така ли?
Ако знаех по-рано можех да опитам,но вече го дадох за превод в агенция.

# 73
  • Бургас
Здравейте!
Въпросът ми е към тези, които са подали Искане за издаване на документ през портала на НАП, с ПИК :
Къде упоменавате, за кои години ви трябва ? Това ще подавам:

# 74
  • Русе
Аз го подадох така, нямаше къде да се упоменат годините и ми звъннаха от НАП да питат, за кои години ни трябват.

Общи условия

Активация на акаунт