Студенти в Нидерландия - 27

• 43 246
  • 680
  •   3
Отговори
# 660
Здравейте! Аз не бях влизала отдавна в тези теми, но искам да изкажа моите благодарности към хората, които ги поддържат! Изключително полезни сте на всички мами, които са изпратили най милото си - своите деца, далеч. Първите години в които моят син беше студент ми помогнахте много със съвети за намиране на квартира, а дори и една прекрасна мама, която не ме познаваше предложи нейния син да приюти моя когато остана изненадващо на улицата. Слава на бога, не се наложи, но факта че тук можеш да получиш подкрепа и разбиране, а дори и само успокоение, освен всичката полезна информация до която ни давате достъп е безценно ❤️ Та на въпроса. Моето момче завърши миналата година, но поостана да работи още малко в една прекрасна компания. Март месец ще се прибират окончателно в България с неговата приятелка и имат  много багаж за изпращане насам. Бихте ли ми дали съвет как може да се изпрати. Ако имате контакти на коректни хора, които извършват такива услуги също бих се радвала. Гледал е в DHL и още някакви куриерски фирми, но излиза много скъпо, а багажа наистина е много.

Членувам в  една група, там пишат кога пътуват от и за Европа, обади им се, може да измислите нещо. Горе долу такива съобщения пускат:
Здравейте,на 27.01.2025г.тръгваме от Западна Европа към България.
30.01.2025г.тръгваме от България към Западна Европа.
+359879398152-Ваньо Канев
Аз съм пращала по тях, нямам забелжка. Може би и в обратната посока работят на същия принцип.

# 661
  • Бургас
Да, един от моите номера е точно този, миналата година едно приятелче на моя студент го ползва за багаж от Айндховен до София и всичко беше точно

# 662
Сина ми ходи в Хага на презентация на България уонтс ю . Там имало зам. Министърка на социалната политика. Тя споделила, че имат програма за хора прибиращи се от чужбина в България. Не си спомням какво включва програмата, но финансират 2000евро за куриер/ транспортна услуга за преместване на багаж. Другото май беше наем в Бг за определено време. Сина ми беше доста вхечатлен, какво трябва да си преместваш за 2000евро.
Преди време ползвах Ваньо Танов за транспорт за колело, цената беше приемлива. Сега когато сина ми се местеше от Ахен в Делфт му звъня. За 4 транспортни кашона му беше казал 400евро. Изпрати си ги с DHL за 100евро.

# 663
Синът ми тази година ще е първокурсник в Еразмус Ротердам. Моля някой, ако чуе за квартира, да ми пише. Гледам сайтовете за обяви, но засега още не мога да се ориентирам. Никой не отговоря на запитванията.
Имам въпрос и по отношение на огледите. Какво правите, когато ви поканят на оглед. Не можем да летим до Холандия за всяка покана.

# 664
  • София
Синът ми тази година ще е първокурсник в Еразмус Ротердам. Моля някой, ако чуе за квартира, да ми пише. Гледам сайтовете за обяви, но засега още не мога да се ориентирам. Никой не отговоря на запитванията.
Имам въпрос и по отношение на огледите. Какво правите, когато ви поканят на оглед. Не можем да летим до Холандия за всяка покана.
Гледайте квартири на сайтове без физически оглед: Roomplaza, Xior, Housing anywhere. Май от "вашия" университет даваха кодове за xior, проверете дали все още е така.
Иначе за оглед - понякога е възможен виртуален оглед, питайте. Ако не може, от domakin.nl предлагат услугата оглед - те са българи, студенти - свържете се с тях.
Успех!

# 665
  • Варна
Здравейте,
синът на мой колега е приет първа година в HZ и си търси съквартирант за студио за двама, 37 кв.м, с обща баня и тоалетна във Влисинген, Мидълбург или Остсоубург (дано изписвам правилно Smiley). Цената е около 600 евро на човек (или 320 евро след субсидиране за наем). Предложили са му студиа в тези три градчета, но условието е да си намери съквартиранта сам. Настаняването е от м.08.2026г. Ако някой има интерес нека ми пише на лично и ще направим връзка.
Това извън общежитията ли е,тези студия?И моята дъщеря е при сина на Jabanka.В общежитието си е голямо предимство.4 години си имат осигурено жилище,мебелирано,ползват субсидия,на 5 мин от HZ ако специалността му е в Миделбург.Управителя и още един служител са българи,съдействат за всичко,преместиха дъщеря ми от Влисинген в Миделбург.Съхраняват  багажа докато са на обмен/стаж.500 евро сам в студио/към 300 ако са двама в студио се падат след субсидиране,с всички разходи.До унито има и AH,Dominos,Aktion,центъра на една крачка.Ако учи обаче във Влисинген общежитието е далеч.Дъщеря ми избяга от там веднага,бяхме я настанили уж за по-евтино в една малка стаичка,без субсидия.Но тя учи в Миделбург.Сега е много доволна.Стаята и/студиото е към 20 кв,баня,кухненски бокс.

# 666
Geiza, в Мидълбуг е момченцето, но му предлагат студио за двама и в трите градчета, които са в близост.
Той е съгласен навсякъде, защото предпочита двойното студио, тъй като е по-бюджетно и за това си търси другарче.

# 667
  • Варна
Geiza, в Мидълбуг е момченцето, но му предлагат студио за двама и в трите градчета, които са в близост.
Той е съгласен навсякъде, защото предпочита двойното студио, тъй като е по-бюджетно и за това си търси другарче.
Ок,за по-бюджетно значи към 300 евро/след субсидирането/ в двойна стая,студио се води,с всичко включено,ако не е кандидаствал в APV Housing,да го направи,ще му намерят другарче.Дъщеря ми си намери 4 приятелки,те са по двойки и добре си живеят.С моята се събират да готвят,хранят се вечер заедно,излизат.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 11:25 от Geiza

# 668
Гледайте квартири на сайтове без физически оглед: Roomplaza, Xior, Housing anywhere. Май от "вашия" университет даваха кодове за xior, проверете дали все още е така.
Иначе за оглед - понякога е възможен виртуален оглед, питайте. Ако не може, от domakin.nl предлагат услугата оглед - те са българи, студенти - свържете се с тях.
Успех!

Много благодаря

# 669
  • Бургас
Neli, честито на бъдещия студент!
А каква специалност е приет?
Дъщеря ми също кандидатства там и ми е любопитно

Редактирам.
Дъщеря ми също е приета в Еразмус Ротердам, но изчакваме за по-желаната специалност.
Готиното, е че в момента е в Холандия с приятелки /пак опознава Smile/ и го разбра там.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 14:16 от kalka

# 670
Здравейте на всички, пиша с въпрос относно DUO. Декември месец моят син подаде документи за DUO-за двата гранта и травъл продукта. Първата седмица на януари му се върна като съобщение отказ, защото не отговарял на изисквания. Странното обаче е ,че миналата седмица е получил два пъти пари  DUO-един път на 16.01 и на 23.01 още един път. С първия превод е имало линк към OV chip карта, но към втория няма нищо. Карах го да влиза в платформата на  DUO, но ми обяснява че там няма нищо качено, а и от там не можел да им напише мейл.
Случвало ли се е на вашите деца такава щуротия?По телефон ли да им звъни?Направо не знам.

# 671
Neli, честито на бъдещия студент!
А каква специалност е приет?
Дъщеря ми също кандидатства там и ми е любопитно

Редактирам.
Дъщеря ми също е приета в Еразмус Ротердам, но изчакваме за по-желаната специалност.
Готиното, е че в момента е в Холандия с приятелки /пак опознава Smile/ и го разбра там.

International business administration. Вие как сте с търсенето на квартира? Аз от скоро търся и още от сега е отчайващо положението.

# 672
  • Бургас
Ние успяхме да намерим и поне това не го мисля, че май се оказва най-важното

# 673
  • София
Гергана Михайлова, да им звъни. Случи се на щерка ми, както и на други деца тук - системата им бъгва.

Аз м.г. рИвах, че доп. грант й е само 109 евро, но за т.г. е 0, тъй че винаги може и да е по-лошо. Simple Smile
Въпреки, че приложи документ, че малката е ученичка. Не взеха под внимание и , че имаме още една студентка в Нл, ама здраве да е. Вчера е стояла на телефона 45 мин с едно доста любезно по нейните думи момче Wink , който в проверил "сметките" в системата няколко пъти, извинил й се е, то това е окончателният резултат.

# 674
Ние успяхме да намерим и поне това не го мисля, че май се оказва най-важното

А как успяхте да намерите? С познат или през сайтовете?

Общи условия

Активация на акаунт