Студенти в Нидерландия - 27

• 43 344
  • 682
  •   8
Отговори
# 675
  • Габрово
Гергана Михайлова, да им звъни. Случи се на щерка ми, както и на други деца тук - системата им бъгва.

Аз м.г. рИвах, че доп. грант й е само 109 евро, но за т.г. е 0, тъй че винаги може и да е по-лошо. Simple Smile
Въпреки, че приложи документ, че малката е ученичка. Не взеха под внимание и , че имаме още една студентка в Нл, ама здраве да е. Вчера е стояла на телефона 45 мин с едно доста любезно по нейните думи момче Wink , който в проверил "сметките" в системата няколко пъти, извинил й се е, то това е окончателният резултат.

Това децата да се оправят с DUO все повече ми изглежда, като да ги пускат в някаква джунгла, в режим "оцеляване"... Всеки някак се оправя и сякаш всеки изминава различен път, докато намери някакъв изход Sweat Smile Синът ми упорито твърди, че това, че има по-малка сестра, която също разчита на нашите доходи с баща й просто НЯМА къде да го отбележи и да "не го занимавам с глупости"...

# 676
  • София
В някои градове като Грьонинген има офис на ДУО. На моите деца аз им оправям онлайн нещата с ДИГИД, но е много тегаво, винаги ни бавят поне 3 месеца и винаги искат допълнителна информация. Тя може да се праща на documenten@duo.nl с позоваване на преписката. Обаче нейни състуденти и познати са ходели на място в офиса и някои са получили грантовете си почти веднага.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 16:17 от stamby1973

# 677
  • Бургас
Ние успяхме да намерим и поне това не го мисля, че май се оказва най-важното

А как успяхте да намерите? С познат или през сайтовете?

Търсихме с местен агент и след това оглед на място.

# 678
  • София
За DUO да се изкажа - моята дъщеря вече си е сложила номера им на бързо набиране Blush
Но пък последният път стана лесно, без да се обажда - на 10.12.2025 г. пусна апликация, преди 1 ден получи решение и вече го прати към документите за Еразъм.

# 679
  • София
Гергана Михайлова, да им звъни. Случи се на щерка ми, както и на други деца тук - системата им бъгва.

Аз м.г. рИвах, че доп. грант й е само 109 евро, но за т.г. е 0, тъй че винаги може и да е по-лошо. Simple Smile
Въпреки, че приложи документ, че малката е ученичка. Не взеха под внимание и , че имаме още една студентка в Нл, ама здраве да е. Вчера е стояла на телефона 45 мин с едно доста любезно по нейните думи момче Wink , който в проверил "сметките" в системата няколко пъти, извинил й се е, то това е окончателният резултат.

Това децата да се оправят с DUO все повече ми изглежда, като да ги пускат в някаква джунгла, в режим "оцеляване"... Всеки някак се оправя и сякаш всеки изминава различен път, докато намери някакъв изход Sweat Smile Синът ми упорито твърди, че това, че има по-малка сестра, която също разчита на нашите доходи с баща й просто НЯМА къде да го отбележи и да "не го занимавам с глупости"...
Май е така. Праща се отделен документ на мейла, доколкото разбрах. Не, че хвана дикиш.
Ходенето на място в офис е малко тука има - тука нЕма. Пак зависи на кого ще попаднеш, изпил ли си е кафето, седалищно ли е станал днес и т.н.

# 680
Здравейте, може ли координати и за мен
Аз два пъти ползвам един и същи човек, много съм доволна. Преди 10 дни ни кара багаж. Идва на адрес в Сф., носи до адрес в Нидерландия.
Не смея да дам номера му тук, да не ме баннат, но на лични ще го пратя.

# 681
  • дядовата ръкавичка
И ние, по-точно аз, че студентът много не се вълнува, имаме казус с ДУО. Не знам дали някой е бил в подобна ситуация. Синът кара магистратура, но поради естестеството й, не успя да се дипломира навреме. Удължи следването с една година. Вземал е заем за таксата през всички 6 години, а supplementary grant само когато е работил, общо около 3 години. Според ДУО от ноември м.г. няма право на supplementary grant. Според сина, негови колеги, също 6та година, все още получават supplementary grant.

Не знам как да тълкувам:
От една страна
The tables below shows how many years of student finance you will receive for a Bachelor’s programme followed by a Master’s programme, което в неговия случай е 5 години - 3 бакалавър и 2 магистър.
Това поредни години ли са или общ период от 5 години?
И от друга
You can save up your student finance and your entitlement to the student travel product to use it at a later time. If you stop your student finance, you need to stop your student travel product as well, and the other way around.
You need to stop all components of your student finance.

което, ако правилно разбирам, означава, че след като не е прекратявал заема за таксата, няма право на повече субсидии. Така ли е? Има ли смисъл да го ръчкам да се занимава с ДУО?

# 682
Така е. Ние спирахме заема за таксата за 5 месеца, за да се удължи възможността да взима грант за 5тата година. Броят се месеците на реално вземан заем - може да си учил 5 години, но да си взимал 1 например.. Колегите му може да взимат съприментари, но може да имат прекъсвания или да са стартирали по-късно.
Биби, и детето отпадна вече и не взима грант за 2026та. Има обаче травъл продукт - полага й се след 5 години в страната без други условия.

Общи условия

Активация на акаунт