Как може умен и работлив човек от бедно семейство да успее в България?

• 2 039
  • 130
  •   1
Отговори
# 120
Как кога учиш? Вечер, събота, неделя. Време бол. Плюс това за специалности тип икономики, маркетинг, IT - да намериш работа, колкото се може по-рано, е много важно, защото на 23 без 1 ден трудов стаж в такава сфера е нереално.

Буболина, задочно и дистанционно. Хората са го измислили.

# 121
Има и други начини за безплатно образование в САЩ - има колежи, които не са безплатни  per se, но дават пълни стипендии. Познавам хора, от моето поколение, които така отидоха да учат в САЩ. И то в някои много престижни места. МИТ например, едно момиче отиде в Уест Поинт.

Това беше някога. Сега пълните стипендии в топ университетите са изключение.

# 122
Той задочното е едно учене. Аз на дърти години изкарах една магистратура задочно, ми то по-добре да бяха казали да си платим семестрите и учебниците и да дадат дипломата.

# 123
Не че нещо, ама висшето образование в държавните университети в Германия било на практика безплатно в повечето университети. Ако не плащаш квартира/общежитие и има кой да те храни, основно разходи за учебни материали и път до университа има.
https://www.mygermanuniversity.com/bg/articles/public-universities-in-germany

кукумицинке, няма смисъл да се заяждаш.
Знам, че висшето образование в Германия е безплатно.
Имам доста приятелки от България завършили там само че мама и тати плащат квартира, (кой да те храни, учебни материали и т.н.). Това не е работа на свекървите ми или мъжът ми.
И между другото Сийке нееднократно съм благодарила на свекървите ми за това,  което са направили за мен.

На твоите години някои имат студенти за издържане, та не знам какво се оплакваш. Ако си в Германия, все има някой университет по-наблизо, ако въобще имаш идея какво висше ти трябва, има опции и за по-възрастни работещи студенти. Хич не ми изглежда непосилно да пътуваш до близък университет или да наемеш някаква скромна квартира.

# 124
Не слагайте апартамент и  американска мечта в едно изречение. Никой не желае апартамент. Това е възможно най-ниската топка.
Ама не е така. Има апартаменти в Ню Йорк, които са американска мечта и редовия американец даже не може да си ги помисли. Примерно онези сгради около Централ парк с гледка към парка.
Ти пък. Там живеят милиардери.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 20:21 от Tina*

# 125
Всеки учи, колкото му е капацитета и колкото има желание. Това не е училище, че някой да те държи за ръка, ако те мързи и си избутал колкото да има - едва ли ще се реализираш и на пазара на труда с тоя мързел.

# 126
Някои хора запомнят урока още по време на часа,когато учителя го преподава и затова после не им се налага да го преговарят вкъщи.

# 127
Скъпи мами,

Благодаря Ви на всички за споделените мнения дотук, чета ги с огромен интерес и обожавам дискусията, която се завърта (с изключения на някои прекомерни фиксации върху битието на един-двама пишещи Grinning).

Само да уточня, стартирах темата не защото търся рецепта за успех за себе си, а понеже заради много явления - от твърде високите наеми в София до липсата на кариерни съветници в гимназиите, особено в малките градове - ми се струва, че човек от семейство без възможности и връзки не може да успее.

Тъй като в този форум пишат по-зрели от мен хора с вече изградени кариери (аз съм едва в началото на своя професионален път), ми беше интересно да чуя перспективи.

Някой спомена, че дете от бедно семейство трябва да избере специалност не според това колко е търсена, а според това какво му се отдава. Да, със сигурност второто е значимо, но когато буквално вкъщи едва има храна, по-логично е насочване към нещо хем с търсене, хем в унисон с наклонностите на човека.

И само още две вметки - ако смятате, че изразът на негодуванието ми относно трудната реализация у нас е пързалка, така да бъде. Според мен няма нищо пързалящо в това един млад човек да провокира дискусии относно социалните проблеми на държавата, в която живее, независимо дали го касаят лично, или не.

А колкото до мен, нямам нищо против интелигентни, трудолюбиви и упорити хора от Хасково да ми бъдат съседи в София. Не мисля, че биха разстроили културата на квартала, даже напротив - ще се радвам да се уча от тях на дисциплина, нюх и гъвкавост.

# 128
  • Melmak
Кога учиш? Аз съм учила и в метрото, като съм пътувала вечер по никое време след работа.

Учила съм редовно бакалавър. След години си причиних 2 г (4 семестъра) редовно магистратура. Поне лекциите бяха вечер от 18 до 22. И събота и неделя от 9 до 16. Нямах свободни дни, от работа тичах на лекции.

Карала съм програмата на Софтуни за дигитален маркетинг, която е година и малко. Работех на тегава работа тогава, всеки ден бях в офис. Прибирах се, тренирах, слагах кутия храна за другия ден и гледах лекциите.
Като учех бакалавъра работех на половин ден 2 години, последната вече ми писна от медиите в БГ и намерих друга работа. Карах късни смени, когато можеше, свършвах работа в 23 ч и ходех на лекции до 13-14. От там хващах метро и към Бизнес парка.

# 129
Кога ходи на лекции и кога учи, като ходи на работа?

Има нестандартно работно време и съчетава хоум офис с онлайн лекции. Когато не може онлайн, ходи в университета.
Но е факт, че на мен не ми струва нищо, финансово, нейното висше образование. А таксите никак не са малки, наемите в София също. Пета година плаща квартира. И дори си е спестила сериозна сума за това време.

# 130
Брей, това в София 20 000 лева ли са станали заплатите?

Общи условия

Активация на акаунт