Юлкю Анадол: „Всъщност всеки учител е малко пророк... Имам чувството, че ще получи най-голямата си награда за филм, който сам е написал.“
Юлкю Анадол, учителката по литература на актьора Арас Булут Ийнемли, който завършва Анадолската гимназия Бешикташ през 2009 г. и е постигнал много отличия, има над 25 години преподавателски опит. Анадол, която е повлияла на живота на много ученици, разказа на репортер за един от своите ученици.
Заявявайки, че успехът на Ийнемли, който е бил активен в много области на социалния живот по време на студентския си живот, от дебати и театрални клубове до викторини и научно-технически събития, изобщо не е бил изненадващ за тях, Анадол каза: „Той завърши втори в гимназията и влезе в добър университет. Повярвайте ми, не беше изненада за нас, че първата му поредица беше голям успех; бяхме изключително щастливи и горди. Нашето училище е сред десетте най-добри гимназии в Истанбул. Следователно, както той, така и неговите съученици бяха сред най-успешните ученици и продължават да се отличават в своите области.“
Юлкю каза, че Арас никога не е губил връзка със своите училищни приятели и учители и продължи: „Арас ни прави невероятно горди. Всичките му проекти бяха много ценни, но за неговите учители, особено за мен, проектът, в който той изобрази нашия Ату (Ататюрк), беше особено ценен. Той ми писа преди този проект, когато беше във фаза на подготовка: „Подготвям се и съм много развълнуван.“ Казах му, че го подкрепям и знам, че ще направи всичко възможно, и той не ме разочарова. Гледах този проект със сълзи на очи от първата до последната минута и това ме направи толкова щастлива. Той е много отдаден ученик; винаги се обажда и задава въпроси. Опитваме се да го подкрепяме по всякакъв възможен начин.
Анадол сподели спомен за Арас Булут Ийнемли, който все още я кара да се усмихва всеки път, когато си помисли за него: „Един ден влязох в час. Мисля, че беше в 11-ти клас. Казах на учениците, че искам да напишат кратък разказ. Целта беше да ни накара да се усмихнем накрая, да напишем истории с хумор, а той трябваше да ни накара да се усмихнем. Видях, че е приключил и попитах: „Мога ли да го видя?“ Всъщност всички истории в работилницата се четат в час. Той каза: „Да, наистина искам първо да го прочетеш.“ Прочетох го. Историята имаше невероятно креативни елементи и хумор. Усмивката ми растеше с всяко изречение. Краят беше: „И всички осъзнаха, че големият смях идва от малки изненади, точно като усмивката на нашия учител.“ След като прочетох това, се усмихвах цял ден. Все още помня тази история; толкова много я обичам.“
Юлкю продължи: „Наистина, всеки учител е малко пророк. Моето пророчество за Арас: той е получил много награди, но мисля, че все още не е получил най-голямата си. Имам чувството, че ще получи най-голямата си награда за филма, който е написал.
Всеки учител се опитва да извади наяве съкровището у своите ученици. Разбира се, не всички от тях трябва да са актьори. Не всички трябва да се интересуват от математика...
Винаги казвам: „Радвам се, че станах учител.“ Много обичам професията си и учениците си. Удоволствие и радост е да ги гледам как се развиват, узряват и растат.“
24 ноември 2025 г.
Източник: https://www.sondakika.com/haber/haber-aras-bulut-iyne..

откъс от интервю с младата актриса Nisanur Karip
- И така, какво ви привлича най-много в тази професия? Кой ви вдъхнови да изберете тази професия?
👩🦰- Актьор?
- Разбира се.
👩🦰- Смятам Арас Булут, Йозгю Намал и Мерве Диздар за мои модели за подражание. Всички те са прекрасни, майсторски актьори.
- Надявам се някой ден да играеш с тях.
👩🦰- Наистина се надявам. И аз много искам.
- Да. Имате ли специален метод за подготовка за роля?
👩🦰- Да, има. Първо, прочитам сценария и затварям очи. Видях това с Арас Булут. Той работи със затворени очи. Смятам го за пример за подражание за себе си. И аз се опитвам да използвам този метод. Наистина помага.

Радвам се че поддържате темата с хъс и желание.