ЕДИНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ профилите борят, а майките им тихо си говорят

• 20 097
  • 459
  •   2
Отговори
# 435
  • Майничка
По всеки модул си имат срочна и годишна оценка. Накрая на годината средноаритметичната от годишните по всички модули става обща годишна по ИУЧ. Средни срочни няма.

# 436
  • София
Да, не съм уточнила, че общата средноаритметична оценка по предмета е само годишна.

# 437
  • Пловдив
По всеки модул си имат срочна и годишна оценка. Накрая на годината средноаритметичната от годишните по всички модули става обща годишна по ИУЧ. Средни срочни няма.
Гениално сътворено от министерството. Ох,радвам се, че му се вижда края.

# 438
Като се тегли чертата, оценката, с която после се участва в класирания е средноаритметична.

# 439
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Като се тегли чертата, оценката, с която после се участва в класирания е средноаритметична.
Това не е съвсем така. Когато голямата кандидатства "Психология" в Софийския университет, използва оценка от модул, а имено "Психология на личноста", защото от останалите възможни варианти нямаше по нищо друго 6. Така, че навсякъде се гледат какви са критерийте за кандидатстване. И да не съм голословна:
Скрит текст:

# 440
Да, хубаво е да се провери какво точно се иска за всеки конкретен университет/специалност. Ние (детето) нищо, че уж беше направен избор, сега се гледат и други университети. Поне едно и също ще трябва математика+физика/химия. Оценките от ДЗИ ПП+хорариум. Но към момента на кандидатстване  ще има само академична справка и там ще е кофти 5 по някой модул/профил.

# 441
  • София
Добре де, ако се иска оценка от дипломата (не ДЗИ) по математика, тогава коя се взема - обобщената от ПП(ако е учил ПП математика) или ООП? Идентично за БЕЛ, другите предмети освен езиците в ЕГ нямат такова припокриване в 11-12 клас?

# 442
Ако един предмет е изучаван ПП, при кандидатстването се взема оценката от профил.

# 443
В ТУ (мисля гледах), Мат ооп, ПП и техният изпит се взимат с различен коефициент. В някои специалности пък се влиза с БЕЛ!?!

# 444
Това за различните коефициенти засега е само за ФМИ на СУ, но не за оценките от дипломата, а за изпитите.
3.25 за ДЗИ ПП математика или информатика
3.00 за техния изпит
2.75 за ДЗИ ИТ
2.50 за ДЗИ математика ООП
Останалите университети явно нямат представа, че има различни видове ДЗИ. Или просто им е все тая.
Иначе коя оценка се взема от дипломата, пише при балообразуването на всеки университет. Тези, които аз съм гледала, изрично посочват, че ако изискваният предмет е изучаван в профил, се взема оценката от него, в противен случай се взема оценката от ООП.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 20:54 от ston

# 445
  • София
Коефициентите за прием във ФМИ на СУ също са различни. За текущата учебна година бяха почти същите като на ТУ. За следващата учебна година се очаква промяна в коефициентите. До края на месеца би трябвало да ги публикуват на сайта на СУ.

# 446
Моя грешка. Поправих го горе. Имах предвид ФМИ на СУ.
На ТУ им е все тая.
И в тази връзка, все повече се убеждавам, че наборът няма място във ФМИ. Нали имам познати деца сега там в първи курс, голям гърч е, моят няма да устиска.
Да се яви Мандаринка и даде отчет как е баткото. Той май вече е трети курс.

# 447
  • у дома
В ТУ ДЗИ бел/не може за всички специалности,но за тези,които може/ е с по-нисък коефициент от ДЗИ матем или ит или информатика или физика.Иначе там не правят разлика между ооп и пп като във ФМИ.Говоря за миналата година...
За УНСС също ДЗИ мат е с по-висок коефициент от ДЗИ бел от миналата година.

# 448
  • София, в момента в любимото ми село Железница
И в тази връзка, все повече се убеждавам, че наборът няма място във ФМИ. Нали имам познати деца сега там в първи курс, голям гърч е, моят няма да устиска.

И мамин златен знае "уж" какво иска да учи, но е в дилема дали да се гърчи във ФМИ или да се пусне лежерно в ТУ. Joy

# 449
  • Някъде по Дунава
Бихте ли ми разяснили разликата между ДЗИ 1 и ДЗИ 2 от снимката? И ако може линк към сайта на СУ откъдето е информацията? Аз намерих само балообразуване, където съответната оценка се умножава или по 3 или по 2.

Общи условия

Активация на акаунт