Колко голям е проблемът с българските деца и алкохола?

• 1 524
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • Mars Hotel
По мои наблюдения днешните деца не пият повече алкохол отколкото ние на тяхната възраст пиехме - даже обратното. Аз започнах да пия по купони и дискотеки на 14 г. Дъщеря ми и нейните приятели не пият изобщо, а са на 16-17. Да, пробвали са, разбира се, но не пият системно. А ние се напивахме на всяко излизане. За сметка на това употребата на други субстанции е доста по-разпространена сега сякаш.

Редактирам, за да добавя нещо, за което се сетих: в Дания културата на тийнейджърското пиене е много разпространена. Моя колежка-датчанка ми разказваше как всеки път, когато с мъжа ѝ пътуват в чужбина, носят бутилка алкохол като подарък за дъщеря им. Момичето беше на 16 към онзи момент и беше запалена по правенето на коктейли, та ѝ предоставяха всякакви питиета за експерименти. Организираха и коктейл партита вкъщи за приятелчетата на дъщеря им - с алкохолни коктейли.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 14:03 от Светлица

# 16
Пробват, а и алкохола им сваля задръжките и стават по-готини уж. Лошото е че повечето почват да пият рано (14-15г) и постепенно минават от бира на твърд алкохол, особено ако имат такъв пример вкъщи. Мисля, че това е голям проблем, защото доста подрастващи видимо имат агресивно пиянство, а като вземат книжки почват и да се качват да карат пили.

А за пораженията от алкохола върху мозъка изобщо не ми се подхваща, че ще стане дълго.

# 17
И тук има родители, които сами наливат на децата си алкохол. Една позната ми разказа, че след като в заведение им отказали( след публикация в медия) да дадат на завършващи 7клас, родителите направили сбирка на вила сред природата и те сипвали. Друга ми каза, че след 8клас лятото на Гърция дали водка на децата и после скачали с дрехите в басейна... И ний сме в тренда, както се казва.
Не се пиеше кой знае колко в моите ученически години. Джин физ ближехме, ама рядко. Виж, в университета си наваксахме Relaxed

# 18
  • София
petia_vj какъв член ще стане на братството ако шмекерува? Той президента препоръчваше по ковид облъчване или инжектиране с дезинфектант... баш за братството ли ще се скатава човечеца. Тъжна история!

# 19
Пиенето на алкохол е изключително нормализирано и дори поощрявано в някои семейства. Лесно достъпен, много реклама навсякаде, смята се за готино. Ако някой не пие, често се правят коментари. Естествено, има изключения. От както живея в чужбина, ми прави доста впечатление, че тук деца не се мъкнат по ресторанти, където се виси с часове и се пие и пуши, водят си децата но на кратки семейни вечери и рано рано в леглото, а възрастните като пият не го правят толкова пред децата.

# 20
Аз ще.разкажа пресен случай от края на август. На турнир в морски курорт,в хотел,такива поразии бяха направили синковците ни,че още ни държи влага!
Купуват 3 бутилки водка(на 15 са децата),внасят я в хотела,и ахааа да я изпият,и треньорите ги хващат!
Последва родителска среща и всеобщо порицание,всички под общ знаменател,на пиячите родителите бяха най-устати и прилазливи,най-порицаващи🙄.Сина ми беше невинен,отидох от уважение към треньора,сълзи ми потекоха само като си представих как се чувства този човек!
Месец по-късно,все едно нищо не е станало,същите тези деца вече имат отсъствия,забележки в училище и тн.Нищо вече не помага,вътре в семейството не се ли работи,говори,споделя,обяснява,пиши го бегало....и детето,и семейството.

# 21
В България пиенето на алкохол е социалната норма. Аз не обичам алкохол и дори не мога да преброя колко пъти отсреща са реагирали с учудване, че не искам алкохол, даже и са ме "навивали" да пия. В България повечето хора смятат, че да се пие алкохол всеки ден е нормално и няма нищо лошо и напълно отказват да разберат, че това Е проблем и зависимост, дори и когато става въпрос за едно "малко" или чаша вино...
Влязох да напиша този коментар и що да видя? Вече е написан Simple Smile
Аз не пия алкохол изобщо, никога, вече може би от 10-15 години. Но през 20-те си съм минала през типично българската младост, обвита в спиртни изпарения Simple Smile Започвахме и ние като ученици, по-загубените - около 16 г.
Хубавото е, че сега няма толкова много и опасен менте алкохол, защото през 90-те рисковете за здравето и дори живота от него бяха доста сериозни.

# 22
Определено хората доста се възмущават като откажеш алкохол, единствените легитимни извинения са “бременна съм”, “на антибиотик съм” и “с колата съм”. Особено ако мъж каже, че не пие и се почва “е какъв мъж си ти щом не пиеш?!”

# 23
  • Варна
Явно от малки сме свикнали за щяло и нещяло да се вдига тост. Дори не се сещам за някой, който абсолютно не пие никога алкохол. Май само майка ми, която е възрастна и със заболявания.
И аз съм учила в елитна гимназия и пиехме доста по купони, а сме били ученици. Като студенти, също. Нямам информация за пропил се набор.

# 24
  • пустинята Гоби
Единият ми дядо беше въздържател, не пиеше алкохол и много прокламираше вредата от него, но баща ми не е прихванал.

Общи условия

Активация на акаунт