Отписване преди започване на Университет

• 477
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, записах специалност за която не съм сигурен,че искам да практикувам  и изобщо ми харесва,и отдава.
Все още годината не е започнала, а ми предстои да съм в първи курс, държавна поръчка.Мога ли да се отпиша преди да е започнала учебната година? И мога ли догодина да кандидатствам съответно друга специалност, може би в друг университет, отново държавна поръчка?

# 1
Можеш да се отпишеш, но може да ти удържат част от таксата.

Държавна поръчка винаги можеш да запишеш, ако си прясно издържал нужните изпити или имаш матура, и ако не си завършил друг бакалавър държавна поръчка преди това.

# 2
Можеш да се отпишеш, но може да ти удържат част от таксата.

Държавна поръчка винаги можеш да запишеш, ако си прясно издържал нужните изпити или имаш матура, и ако не си завършил друг бакалавър държавна поръчка преди това.
За таксата е ясно, че ще ми удържат голяма част, а може и изобщо да не ми върнат нищо,доколкото съм чувал за моя университет.Имам както повечето хора издържана матура по БЕЛ, но се притеснявам, че ако започна
сега в дадения университет после няма да мога да запиша нова специалност, отново държавана поръчка,  в друг университет? Не съм завършвал друг бакалавър, това ми е първия.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 08:40 от hooker999

# 3
Няма такова нещо, винаги можеш да се отпишеш и преди започването на следващата учебна година да се запишеш другаде.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 10:40 от Little Queen

# 4
А да започнеш и да се преместиш друга специалност не е ли възможно?

# 5
Няма такова нещо, винаги можеш да се отпишеш и преди започването на следващата учебна година да се запишеш другаде.
Доколкото знам държавна поръчка можеш да бъдеш един път.А и в моята специалност(софтуерно инженерство) има доста кандидати в други университети,така че не съм сигурен че мога да се запиша отново.
За прехвърляне също не съм сигурен, защото има доста изисквания: трябва първо да има свободни места в специалността в която искаш да се преместиш, второ трябва да имам успех от предходната година поне  4.50  и трето не знам дали ще могам да ползвам общежитие

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 14:08 от hooker999

# 6
Ако с информацията получена от интернет не можеш да се оправиш, защо просто не отидеш в отдел Студенти и не питаш на място (или по телефона)?

П.п: Можеш да учиш и да завършиш само един бакалавър държавна поръчка, но докато не си завършил можеш и сто пъти да смениш с нещо друго ако искаш.

Прехвърляне мисля че няма как да стане, най-рано след първата година и то ако не влачиш изпити, ако там където искаш има места, ако имаш издържани кандидатстудентски за новата специалност и ако деканът ти разреши. Аз се прехвърлих след втори курс, но до последно не се знаеше дали ще ми разрешат, защото не знаех че трябва да държа кандидатстудентски (защото изискванията за прехвърляне излизат след като КСК вече е приключила), имах само матура, а с нея по принцип не можеше да се кандидатства за тази специалност, въпреки че беше балообразуваща. Отделно, след прехвърлянето може да ти признаят някои изпити, но може и да не ти ги признаят. На мен някои не ми ги признаха и трябваше освен с моя поток, да ходя и с по-малките и след това и на съответните изпити заедно с тях. Първата ми сесия в новата специалност имах сигурно десетина изпита. Още не знам как успях да ги взема, бях се стопила от четене.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 14:24 от Little Queen

# 7
Ако с информацията получена от интернет не можеш да се оправиш, защо просто не отидеш в отдел Студенти и не питаш на място (или по телефона)?

П.п: Можеш да учиш и да завършиш само един бакалавър държавна поръчка, но докато не си завършил можеш и сто пъти да смениш с нещо друго ако искаш.

Прехвърляне мисля че няма как да стане, най-рано след първата година и то ако не влачиш изпити, ако там където искаш има места, ако имаш издържани кандидатстудентски за новата специалност и ако деканът ти разреши. Аз се прехвърлих след втори курс, но до последно не се знаеше дали ще ми разрешат, защото не знаех че трябва да държа кандидатстудентски (защото изискванията за прехвърляне излизат след като КСК вече е приключила), имах само матура, а с нея по принцип не можеше да се кандидатства за тази специалност, въпреки че беше балообразуваща. Отделно, след прехвърлянето може да ти признаят някои изпити, но може и да не ти ги признаят. На мен някои не ми ги признаха и трябваше освен с моя поток, да ходя и с по-малките и след това и на съответните изпити заедно с тях. Първата ми сесия в новата специалност имах сигурно десетина изпита. Още не знам как успях да ги взема, бях се стопила от четене.
Да, най-добре ще е да  отида да питам на място.Просто исках да знам дали ми се запазва държавната поръчка, след като съм записал, но не съм започнал занятия все още. Благодаря Ви все пак!

# 8
Тя не зависи от университета. Държавата казва “ще платя за всеки който може/иска част от сумата за един бакалавър, а студента ще плати остатъка”. И този бакалавър може да е всякакъв, всякога, в който щеш бг университет, но само един. Завършиш ли семестриално бакалавър, се счита че вече си ползвал това си право. Дотогава можеш да рестартираш колкото искаш.

Общи условия

Активация на акаунт