ДЗИ 2026/2027

• 208
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!
Знам, че въпросът ми не е по темата, но се надявам, че ще можете да ми помогнете. Аз съм ученик в 11 клас с профил „Природни науки“. Профилиращите ми предмети са биология, химия, английски и философия, но за съжаление природните науки не ме влекат особено.
Следващата година, в 12 клас, ме очакват държавните зрелостни изпити. Първият задължителен ще бъде по български език и литература, а вторият вероятно ще е по английски език. Обмислям и варианта за трети, допълнителен изпит по информационни технологии (ИТ).
Причината, поради която се колебая, е, че след училище възнамерявам да уча право, което не е пряко свързано с ИТ. В същото време имам интереси и към сфери, които имат технологична насоченост, но все още не съм решил окончателно коя точно посока да следвам. Това ме кара да се замисля дали матурата по ИТ би имала смисъл за мен – от една страна, тя може да ми предостави базови технически умения, които са полезни в почти всяка професионална сфера, включително и в съвременното право, където технологиите играят все по-важна роля. От друга страна, явяването на матура по предмет, който не е свързан с основната ми професионална цел, може да изисква допълнителни усилия, които не съм сигурен дали си заслужават. Също така бих искал да разбера доколко е труден изпитът  по ИТ В 12 клас, тъй като това е фактор, който също влияе на решението ми. 
Искам ga преценя внимателно дали подготовката за този изпит ще бъде оправдана и полезна в дългосрочен план, или би било по-разумно ga ce концентрирам върху задължителните предмети и върху
английския език, който ще ми бъде от по-голяма полза за бъдещото ми обучение по право. В заключение, въпросът ми е дали матурата  no ИТ би имала практическа
и стратегическа стойност за мен, като се има предвид, че частично се интересувам и om технологични сфери, но основната ми цел е право, а допълнителният избор на предмет трябва да бъде обмислен така, че да ми донесе реална полза в бъдеще.

# 1
  • Пловдив
И защо ти трябва тази глупост трета матура?!!?! Държиш двете задължителни и се подготвяш за изпитите на интересуващия те университет. Аз така съветвам синовете си. Към момента на 14, на 17 и 19. Тоест единия държа 12 клас матури миналата година, а другия го очаква по-догодина, третия е млад още. И темата ме интересува.

# 2
  • София
След като ИТ не си изучавал като профил, ти ще се явиш на ДЗИ ООП, която принципно няма стойност за кандидатстване за университет. В специалностите във ФМИ може да се кандидатства с ДЗИ ИТ, но само профилираната такава се признава. Ти можеш да държиш и профилирана по реда за валидиране на компетентностите, но тя ще е върху материал, който не си учил и ще трябва сериозна подготовка по него. Не мисля, че си струва, още повече, че тази матура е с много по-нисък коефициент при балообразуването и на практика няма да ти стигне за повечето спецалности във ФМИ, дори и 6 да имаш на нея.  С две думи - не виждам никаква полза за теб от тази матура. След като искаш да учиш право, концентрирай се върху ДЗИ БЕЛ, с което се кандидатства право /поне в СУ/ и върху възможно най-висок общ успех от дипломата.

# 3
За правото нямаше ли и история на България? Поне по времето, когато се кандидатстваше с изпити имам спомен, че се държаха БЕЛ и История на България

# 4
За правото нямаше ли и история на България? Поне по времето, когато се кандидатстваше с изпити имам спомен, че се държаха БЕЛ и История на България
Много отдавна няма поне в СУ и не само там. Общ успех от диплома и матура по БЕЛ, това е.
Във ВТУ има изпит по БЕЛ.

# 5
1235, според мен трябва да подредите приоритетите си - 1. в близък и 2. дългосрочен план; в България или в чужбина ще учите. В момента имате разностранни интереси и се губите в тях, а времето не е много. Матурите се отнасят до близкия план. Освен това, мисля, че можете паралелно да учите две специалности след 3-ти курс в един вуз.  Simple Smile

# 6
  • София
Здравей, 1235 Blush
Основният въпрос, на който трябва да се даде отговор, е дали ще учиш в България или в чужбина.
В България кандидатстването все още е доста гъвкаво, т.е. можеш да избереш дали в кандидат-студентската надпревара ще балообразуваш с ДЗИ или с явяване на изпит, организиран от съответния университет за конкретната специалност, която си си избрал. Лично аз не бих хвърлила усилията си за подготовка за трета матура по ИТ, ако не съм сигурна, че:
1. Това е първото ми желание за следване в университета.
2. Ще уча в България.
3. Това ДЗИ по ИТ балообразува с най-висок коефициент в конкретната специалност, която искам.

Ако желанието ти е за ИТ-специалност в чужбина, то трябва да си отговориш също на няколко въпроса:
1. В коя държава
2. В кой университет
3. В коя специалност
4. За тази конкретна специалност какви са точните изисквания за прием.
Тези въпроси са ключови, защото в много специалности в чужбина изискват не само конкретно ДЗИ, но и определен хорариум взети часове в гимназията по определени предмети - например Математика - които се придобиват само ако си имал профилиращ предмет Математика, (което не е в твоя случай).

С други думи, моето мнение е, че ако си решил да учиш висше образование в България, твоето първо желание е Право, насочи усилията си върху ДЗИ-БЕЛ. Отделно, по наблюдения от сина ми и неговите приятели - 12 клас - масово карат шофьорски курсове (за там ученето не е за подценяване), ходят на допълнителна подготовка по чужд език, за да си вземат международно-признати сертификати и се занимават с куп други, полезни за тях, неща в сферата на интересите им.
И последно, което ще кажа - ако дори и след като си приет Право - твоето първо желание, дай Боже! - едно НЕявяване на ДЗИ-ИТ никога не може да ти се яви спирачка да записваш каквито пожелаеш курсове за подготовка в тази посока. Човек, стига да има желание, винаги ще си намери начин да учи и да се развива в дадена посока - с или без трето ДЗИ.

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 00:33 от Kally May

Общи условия

Активация на акаунт