Знам, че въпросът ми не е по темата, но се надявам, че ще можете да ми помогнете. Аз съм ученик в 11 клас с профил „Природни науки“. Профилиращите ми предмети са биология, химия, английски и философия, но за съжаление природните науки не ме влекат особено.
Следващата година, в 12 клас, ме очакват държавните зрелостни изпити. Първият задължителен ще бъде по български език и литература, а вторият вероятно ще е по английски език. Обмислям и варианта за трети, допълнителен изпит по информационни технологии (ИТ).
Причината, поради която се колебая, е, че след училище възнамерявам да уча право, което не е пряко свързано с ИТ. В същото време имам интереси и към сфери, които имат технологична насоченост, но все още не съм решил окончателно коя точно посока да следвам. Това ме кара да се замисля дали матурата по ИТ би имала смисъл за мен – от една страна, тя може да ми предостави базови технически умения, които са полезни в почти всяка професионална сфера, включително и в съвременното право, където технологиите играят все по-важна роля. От друга страна, явяването на матура по предмет, който не е свързан с основната ми професионална цел, може да изисква допълнителни усилия, които не съм сигурен дали си заслужават. Също така бих искал да разбера доколко е труден изпитът по ИТ В 12 клас, тъй като това е фактор, който също влияе на решението ми.
Искам ga преценя внимателно дали подготовката за този изпит ще бъде оправдана и полезна в дългосрочен план, или би било по-разумно ga ce концентрирам върху задължителните предмети и върху
английския език, който ще ми бъде от по-голяма полза за бъдещото ми обучение по право. В заключение, въпросът ми е дали матурата no ИТ би имала практическа
и стратегическа стойност за мен, като се има предвид, че частично се интересувам и om технологични сфери, но основната ми цел е право, а допълнителният избор на предмет трябва да бъде обмислен така, че да ми донесе реална полза в бъдеще.