Коледни и новогодишни идеи и декорации - 2025/2026 г.

• 16 986
  • 299
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Напълно подкрепям и споделям разсъжденията на oska. Живите елхи са стока като всичко останало, само че жива, или поне до някое време. Както има различни методи за отглеждане, сортове и видове плодове и зеленчуци. Производството на дръвчета (в т.ч различни декоративни, плодни и т.н) е просто отделна част на селското стопанство.
Аз лично доста се дразня от ширещите се кампании в последно време против закупуването на цветя. Много ми е тъжно, когато тези призиви идват от училищата. Да, цветята са скъпи, с огромни надценки в лъскавите цветарски магазини, идват отдалече, рядко са Бг производство. И после се хвърляли. Ами добре, но по тази логика около 99% от вещите, които заобикалят съвременният човек, са излишни, нали? И като някой не харесва отрязан цвят, да купи саксия. Или няколко човека да вземат храст, дръвче, които да се засадят. Решения винаги има, изисква се желание и работа. Simple Smile
Аз също споделям купуването на живо дръвче, отрязано от разсадника или в саксия. Но проблемът е, че за да издържи по-дълго, трябва да стои на хладно, а в съвременните малки жилища рядко може да се намери подходящо място. Дори да е дръвче, отгледано в саксия, а такова ще се намери изключително трудно и ще струва наистина доста, пак може да преживее стрес от високата температура. Вариант е терасата, ако има такава и ако може да се вижда.
В същото време не съм и против изкуствените елхи. Да, в направата им няма нищо екологично, но това е просто продукт, един от милиони. Когато човечеството реши да спре с производство и употреба на пластмаса, ще се правят изкуствени хартиени елхи, от рециклирана такава. Няма да са лоши. Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 14:32 от sofyia

# 211
Отдалечаваме се от темата, но да кажа, че аз също съм против кампании за замяна на цветя. В крайна сметка, това им е предназначението на цветята, служат за украса. Освен това, не е казано, че всеки ще си купи, може да има в градината. Най-нелепо ми е сватбена кутия с надпис "цветя", колкото и за благородна кампания да са средствата.

# 212
Момичета , затова казах ,че е въпрос на лични разсъждениея и усет -  така един въпрос може да има повече от един верни отговора .

Преди време открихме  разсадник "Коледна елхичка" в София  . Не ми се щеше да връщам елхата при тях , затова купихме от там на място "коренообразувателни текстилни и въздушни (AirPot) контейнери" за да присадим нашата , да изкара цял вегетационен  цикъл в нея и да е подготвена за засаждане . Да , ама се отплеснахме и изтървахме подходящия период за това - уви , уморихме я .
Имат всякакви опции за доставка или връщане след празниците . Соленко излиза , но споделям основно , защото в сайта им в "полезна информация "може да прочете доста относно грижите за жива елха у дома , за засаждането навън и т.н.  други интересни неща .
https://koledna-elhichka.com/page/tekhnologiya-na-otglezhdane

Ако това може да е успокоително за някого - мисията  на цветовете е такава - да създадат семена и да увехнат . Но те не са самото растение , а само част от него с краткотрайна функция .

# 213
  • Под сянката на разлистените кактуси
Аз предпочитам истински елхи, но мястото, където държим елхата е отворено до втория етаж и трябва да е много голяма, защото иначе изглежда смешно и тъжно, да не говорим за нещо в саксия...Истинска елха с този размер е трудна за транспортиране и много скъпа

# 214
  • Вила Великула
Аз също подкрапят идеята за жива елха, но в двора. Имам такъв сребърен смърч, който възнамерявам да украся началото на декември. Вътре в къщата имам изкуствена елха, която накичвам подобаващо. Правя постепенно и други декорации, в зависимост от цветовете, които съм избрала за Коледа. Имало е бяла, розова, златна, сребърна, червена, зелена. Тази година още не съм категорична, но направих едно малко импровизирано селце.

# 215
  • Под сянката на разлистените кактуси
Съседите са изпоукрасили вече, трябва да започвам да ръчкам мъжката Туна, дано стане за Коледа Grinning

# 216
Хубави ли са тези елхи от лидл? 150см са високи.

# 217
Не съм ги виждала на живо, но за тези цени надали ще имат много естествен вид. Все пак по-добре си ги погледни лично.

# 218
Трябва ми за детската, да си украсят и децата, иначе имаме голяма кичеста, която много си харесвам.

# 219
  • Бургас
Останаха ми очите в тази елхичка!

# 220
Трябва ми за детската, да си украсят и децата, иначе имаме голяма кичеста, която много си харесвам.
Аз за детската бих избрала не по-малко красива и достоверна елха от основната, тъкмо сега се изграждат вкусът им и критериите за красиво (при всичката условност за красотата на ерзац материалите).

# 221
Е, много ясно че няма да им взема грозна. Simple Smile

# 222
Е, много ясно че няма да им взема грозна. Simple Smile
Ох, извинявай, не това имам предвид, а че принципно от изкуствените на ниска цена обикновено не може да се очаква нещо приемливо, макар и да съм виждала изключения.
То всички свикнахме (аз още се мъча и сякаш няма и не искам да свикна) с тези бездушни ерзаци, които ни променят постепенно критериите, но в действителност се постараха да ни внушат, че едва ли не редовите граждани с нашите елхи веднъж годишно събаряме природата и Земята, чувството за вина е голяма сила... Да си видят натрапените пластмасови опаковки, ветрените паркове, хилядите декари с фотоволтаици, които унищожават цели екосистеми, пък тогаз да ми сочат елхата...гиди лицемери! Вземи на децата малка ароматна истинска елха, ще се радват. И бездруго са заобиколени навсякъде от пластмаса.

# 223
  • София
Нектарина, и аз съм за малка истинска елха за децата. Обясни им, че ще помогнете на някое горско стопанство или български фермер, което реално е така. Стаята им ще ухае чудесно!

# 224
Във Варна преди няколко години имаше кампания и призив да се носят дръвчетата след Коледа в зоопарка за храна на някои животни.

За декорациите - и тази година чакам с нетърпение Уна да ни изненада с нейните красоти. Всички тук декорират прекрасно, но за нея винаги съм нетърпелива да видя какво е сътворила.

Общи условия

Активация на акаунт