Аз лично доста се дразня от ширещите се кампании в последно време против закупуването на цветя. Много ми е тъжно, когато тези призиви идват от училищата. Да, цветята са скъпи, с огромни надценки в лъскавите цветарски магазини, идват отдалече, рядко са Бг производство. И после се хвърляли. Ами добре, но по тази логика около 99% от вещите, които заобикалят съвременният човек, са излишни, нали? И като някой не харесва отрязан цвят, да купи саксия. Или няколко човека да вземат храст, дръвче, които да се засадят. Решения винаги има, изисква се желание и работа.

Аз също споделям купуването на живо дръвче, отрязано от разсадника или в саксия. Но проблемът е, че за да издържи по-дълго, трябва да стои на хладно, а в съвременните малки жилища рядко може да се намери подходящо място. Дори да е дръвче, отгледано в саксия, а такова ще се намери изключително трудно и ще струва наистина доста, пак може да преживее стрес от високата температура. Вариант е терасата, ако има такава и ако може да се вижда.
В същото време не съм и против изкуствените елхи. Да, в направата им няма нищо екологично, но това е просто продукт, един от милиони. Когато човечеството реши да спре с производство и употреба на пластмаса, ще се правят изкуствени хартиени елхи, от рециклирана такава. Няма да са лоши.