Глутенова чувствителност

• 118
  • 7
  •   1
Отговори
Някой страда ли от глутенова чувствителност, не от цьолиакия. Мисля, че моето дете е такъв случай и търся информация.

# 1
  • София
Аз, но не съм се изследвала. Но при спиране на глутен нещата се подобряват при мен чисто здравословно.

# 2
Няма и нужда от изследване, защото дори лекарите правят хранителен тест за глутамин - например 2-3 дни хранене с храни, богати на глутен и съответно следва влошаване на симптомите. Амо няма промяна, значи няма непоносимост, а е нещо друго.
На същия принцип се спират храните с глутен и ако има непоносимост - ще настъпи подобрение.
Забранените храни са :
Пшеница, Ръж, Булгур, Лимец, Семолина, Грахам, Спелта, Кускус , Паста, Сладкарски изделия, Зърнени закуски, Тестени закуски, Крутони, Изсушени плодове, Сосове, Бира, Пица

Вече в магазините спокойно се намират храни с етигет - без глутен. Така че почти никаква липса да не усети човек при хранене.

3-4 дни диета и резултатът ще дойде сам.

# 3
Няма и нужда от изследване, защото дори лекарите правят хранителен тест за глутамин - например 2-3 дни хранене с храни, богати на глутен и съответно следва влошаване на симптомите. Амо няма промяна, значи няма непоносимост, а е нещо друго.
На същия принцип се спират храните с глутен и ако има непоносимост - ще настъпи подобрение.
Забранените храни са :
Пшеница, Ръж, Булгур, Лимец, Семолина, Грахам, Спелта, Кускус , Паста, Сладкарски изделия, Зърнени закуски, Тестени закуски, Крутони, Изсушени плодове, Сосове, Бира, Пица

Вече в магазините спокойно се намират храни с етигет - без глутен. Така че почти никаква липса да не усети човек при хранене.

имате предвид както в момента е без глутен, да му се вкара ударно, за да се види реакцията? Чудя се възможно ли е това състояние/дразнене, ако има такова, да се превъзмогне или да отшуми. Идеята ми е още 2 месеца да е на хранителен режим без глутен и мляко, от него сме установили реакция, и после да го оставям да хапва на училище каквото иска. Просто вкъщи вече хлябът да е безглутенов. Това ми е планът? Как ви звучи?

# 4
Не само в хляба има глутен, ако си решила да го избягваш, трябва да четеш много внимателно етикетите на храните.

Идеята ми е още 2 месеца да е на хранителен режим без глутен и мляко, от него сме установили реакция, и после да го оставям да хапва на училище каквото иска.

А каква е целта на тази идея? И изобщо, тествано ли е детето, или всичко са само твои предположения?
Съветът ми е да не си правиш експерименти, а просто да го тестваш. Ако има нещо, тестовете ще покажат. Ако няма – какъв е смисълът да го тормозиш, та и вас покрай него?

# 5
Забранените храни са :

имате предвид както в момента е без глутен, да му се вкара ударно, за да се види реакцията? Чудя се възможно ли е това състояние/дразнене, ако има такова, да се превъзмогне или да отшуми. Идеята ми е още 2 месеца да е на хранителен режим без глутен и мляко, от него сме установили реакция, и после да го оставям да хапва на училище каквото иска. Просто вкъщи вече хлябът да е безглутенов. Това ми е планът? Как ви звучи?

Да, такъв тест се прави от лекарите, но ако вече е на диета, по-добре я продължете.
Възможно ли е да е непоносимост към млечните протеини, а не към глутена?
Много са комплексни нещата, но ако вече е на диета би трябвало да има резултати.

# 6
Забранените храни са :

Да, такъв тест се прави от лекарите, но ако вече е на диета, по-добре я продължете.
Възможно ли е да е непоносимост към млечните протеини, а не към глутена?
Много са комплексни нещата, но ако вече е на диета би трябвало да има резултати.
от август месец спряхме млякото, той продължаваше да се оплаква от болки след храна. Една неделя ми каза, че го боли коремът дори, когато пие вода. Глутенът беше последното, за което се сетих. И, о чудо, след 10 дни болките значително намаляха. 1 месец по-късно го боля корема в 2 случая - ял вафла и втори случай кфс.

# 7
Продължавайте тогава в същия дух. Щом това помага. Но за съжаление диетата се пази дълго време, за 3 месеца диета ще е по-добре и ако се започне отново със същите храни, пак ще реагира. Единствено да се надявате с израстването на детето да  се подобрява състоянието му.

Общи условия

Активация на акаунт