Лошо поведение в училище

• 3 367
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
А вариант друг човек да го поема? Голям стрес е - голяма сграда, много деца, шум, невъзможност да си починат след обед, нервно напрежение...

# 16
  • София
Здравейте.Не знам от къде да започна.От известно време учителката се оплаква от сина ни (1клас)Казва,че не внимаваш в час,че бързо губел интерес и се разсейва.Когато му правят забележки той не ги отразявал.Днес се обадиха да се оплачат,че се е държал много лигаво и неприятно в занималнята докато са си писали домашните..Бил ставал разхождал се из стаята..лежал на пода и такива неща.Това не е за пръв път..И не знам какво да правя..За годините си е много умен..Освен немския(живеем в чужбина)Чете и пише на български.няма проблем с знания,но поведението му понякога е като на бебе.Всеки ден говорим обясняваме..и той обещава да слуша в час..но уви.. Как се справяте вие?
Има ли шанс детето да му е скучно в час и затова да се държи така? Учителите може би не му задържат интереса или детето вероятно вече знае материала и му е скучно.

# 17
Говорите, говорите, говорите вкъщи.....за какво трябва да е поведението в училище. Далеч съм от мисълта, че 7-годишни момчета могат да стоят 10 часа мирно и без щуротии, но, когато се учи и се пишат домашни, значи трябва да се внимава. Когато е свободно време, да дивеят.

За мен лично това "учене напред" е доста вредно, особено в начален курс. На децата им е скучно, другите бързо ги настигат, а в повечето случаи и задминават.
Единствено съм ЗА да се научи таблицата в лятото преди втори клас, стихотворенията наизуст и да се прочете препоръчителната литература.

Повечето момчета са така до доста по-късна възраст, имат си дивотиите, но всичко трябва да е с мярка. Възпитанието започва от вкъщи. Не разчитайте на учителите, че ще усмиряват разлигавено дете.

# 18
  • Пловдив
Никак. Вчера ми се оплакаха от моя първолак, някакъв татко влязъл в стаята да си вземе болното дете и нашият се провикнал: "Здравей, геврек!". Преди това имаше и други изпълнения, то при него е цялостно творчество. И вкъщи се държи така, прави се на забавен.
Лишаване от таблет, от почерпки, от нещо поискано, свирене на струната "такива стават досадни на всички и никой не ги харесва като големи".
От бой не разбира. Wink

При него с материала обаче учителката изрично каза, че няма проблеми дотук. Едва ли се е утрепал да внимава, но от друго се оплакват.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 10:53 от Магдена

# 19
Не съм авторката, но да обърна внимание, че не става дума за българско училище, а немско или австрийско и детето се държи така в занималнята, а не в час. Ако занималнята е такава, каквато аз я познавам децата имат определено време да си напишат домашните и никой не им държи вниманието или занимава, а ги оставят да се справят сами. Има персонал, който може при нужда да им помогне. Идеята е да се научат самостоятелно да се справят с учене и домашни. Стихотворения на изуст се учат много рядко и таблицата за умножение се учи по различен начин и време. Системата е много по-щадяща към децата и натоварването също. За това мисля, че дете в първи клас, което чете книгите на по-голямата си сестра (предполагам на немски) умира вероятно от скука, но пък има капацитета да не се търкаля по земята в рамките да кажем на 1 час. След това ги оставят да лудеят на воля.

# 20
  • София
Напротив в първи клас не се оставят сами - това за българските училища. При нас дисциплината в занималнята е под всякаква критика също, но това си е заради учителката им, което води там. При класната им проблеми с дисциплината нямат. Жената е измислила когато детето приключи по-бързо от другите с поставената му работа да си извади книжка или помагало и да работи с него. Така вниманието на детето е заето с нещо и то не пречи на останалите.

# 21
  • Пловдив
Ами не знам как е в немските занимални и кое е щадящо, но авторката се оплаква от лоша дисциплина и пита за опит.

# 22
Ние сме в немско училище и не са се оплаквали при нас от поведение, но от много деца, вкл и моето, се оплакват от липса на внимание ...
С малкия ми син в предучилищна пък някакво момченце директно го наби, но никой не се беше оплакал на майката на детето. Действа се много субективно и се оплакват от много деца за какво ли не, а за по-сериозните неща се неглижира доста често.

Лично аз говоря с децата си, но като цяло не си го слагам на сърце. В класа на баткото има деца, които пречат на всички, но никой не им прави забележка, а има други, които примерно нещо еднократнио направили се вдига вой до небесата.
За мен говори с детето си, но не си го слагай на сърце и не се връзвай, защото в първите дни се търсят проблемните деца от учителките и ги гледат под микроскоп. Особено щом детето не е агресивно, а само се лигави. Казал бил "Здравей геврек", голямото престъпление...
Все още се адаптира детето от градината към училището и търси границите, ще свикне. Патологизира се нормално детско поведение на малки деца...

# 23
  • Deutschland
В немските училища вече е нормална практика да изкарват всяко второ дете с дефицит на вниманието. Не знам как очакват 6 или 7 годишно дете да мълчи и мирува от 8.00 до 16.00. Невъзможно.
Към авторката - вземете мерки овреме, защото следват едни тънки намеци за психолог, психиатър, диагноза и ако откажеш, следва Jugendamt. Пиша от опит, така че....
Запишете го на спорт. Нека изразходва енергия.

# 24
В немските училища вече е нормална практика да изкарват всяко второ дете с дефицит на вниманието. Не знам как очакват 6 или 7 годишно дете да мълчи и мирува от 8.00 до 16.00. Невъзможно.
Към авторката - вземете мерки овреме, защото следват едни тънки намеци за психолог, психиатър, диагноза и ако откажеш, следва Jugendamt. Пиша от опит, така че....
Какви ти намеци.В детската градина го предложиха директно под предтекст ,че е напреднал и трябвало да се следи развитието му 🤨 ..Той и там ме беше особено мирен,но как да им обясня е той няма нужда от психолог?!Голям инат е,но когато иска имам чувството,че говоря с голямо дете вече.А с спорта е голяма мъка..не сме в особенно населен район и избора се свежда до 1 път седмично 🙄 иначе много искаме.

# 25
Едно е да не мълчи и да не мирува, друго е да се търкаля по земята, да вика (обидно) на по-възрастни и т.н.
Мисля, че днешните родители са много либерални. Наказания и дисциплина няма. Или ако има-то те са ....невършещи работа. И родителите си измиват ръцете с това, че са наказали детето без сладко или без таблет ли беше? Тая захар дето я поглъщат ежедневно оказва голямо внимание. Липсата на спорт, домашни задължения (съобразени с възрастта, разбира се), авторитет в лицето на родителите (ама и бащата!), правилно хранене са от много голямо значение. И адекватни наказания.

# 26
Какво значи адекватно наказание?За моето дете бих казала,че си върши задълженията като оправяне на стаята прибиране на дрехите в гардероба..от сервиране..Сладкото в къщи винаги е ограничено с това проблем нямаме.Наказанието е без таблет защото това му е любимата занимавка.Малък е още да излиза та да има наказания от сорта "ще си седиш в къщи".Да хвана да го накажат в ъгъла и после да го набия с колана ли? 😐

# 27
Е, те напредналите деца най не ги обичат...ппц не сме били там, не знаем колко точно се е търкаляло детето. На мен ми бяха казали, че детето не било участвало в сутрешния кръг, а било лягало на пейката. После се оказа, че е легнал веднъж.
По принцип, наказания така за щяло и нещяло не прилагам. Обяснявам и говоря с децата си. Тези неща не са от липса на дисциплина, а от неразбиране. Все пак детето е първи клас....

# 28
...и какво е адекватното наказание за търкаляне в занималня, Лимана?
И откъде разбра, че детето не ходи на спорт?
Отделно, че търкалящото се дете и детето с "геврека" са две различни деца.
Аз моето дете съм водила на психолог заради забележка от госпожа. Не е чудо невиждано. Може да се научат разни неща. Аз самата също посетих психолог. Само, че то е лесно да се препоръча, но така заради идеята да се ходи редовно ( както повечето психолози имат интерес да препоръчват), си е сериозно перо в семейния бюджет. Таа, съвсем резонно е да се замисля, госпожите в училищата и детските градини, които така първосигнално препоръчват услугите на психолог, дали се ползват от същите? Защото, хайде да не се лъжем, но съдейки по поведението и реакциите на някои от тях, имат належаща нужда. Не е и като да не слушаме по новините освен за провиненията на деца, така също и на педагози. А се оказва, че даже и на елементарни психо-тестове не ги подлагат.

# 29
  • Deutschland
В Германия важи с пълна сила за всичко " От всяка муха правим слон".

Общи условия

Активация на акаунт