Проблем с бъбрек

• 470
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте! Ще опиша случая подробно и се надявам на някакви съвети, защото ми се струва, че положението не търпи повече протакане.
Когато валяха големите дъждове, мъжът ми беше на работа на открито и се връщаше целият подгизнал. Малко по късно каза, че нещо го наболява отдясно кръста, леко странично. После уж му беше минало, но след няколко дни пак почна да го боли. След около 2-3 дни така отиде при личната, тя го пратила на ехограф и от там уж според епикризата констатирали камъчета в десния бъбрек, а левия не се виждал, защото бил завоалиран от чревни газове..така пишеше. Личната му изписа лекарства урогард и дуспаталин, но понеже не се оправиха нещата, след 3-4 дни пак отиде при нея, тя му казала да влезе в болница, за да му сложат система. Обаче той не искаше и отиде на частно при уролог. Той според написаното от епикризата на ехографа му изписа лекарство Стеролит, което щяло да изчисти всичко. Обаче пак не мина болката. Така минаха още два дни от посещението при уролога и един колега на мъжа ми му каза, че него го бил оправил от камъни лекар от Габрово. Понеже сме от Велико Търновско, отидохме при въпросния уролог, името му е Г. Атанасов. Прие ни и на ехографа видя десния бъбрек като уголемен, а левия се оказа, не че е завоалиран, а че по рождение отсъства. Прати на скенер, уж и според резултата от него не се вижда нещо съществено, пише най-вероятно че може да има стеснение на уретрата, нямало камъни. Но доктора каза, че трябва да се направи по подробен скенер, май контрастен каза. И пълна кръвна картина и изследвания на урина. Обаче ме притеснява, че много се проточиха нещата. Днес пак ще ходим да направи въпросните изследвания, но от вчера забелязвам подпухване, на лицето, на тялото ми е трудно да преценя. А лекаря каза, че няма нищо спешно. А и през нощта не може да спи, боли го. Доктора изписа едни прахчета за обезболяване, Оклис форте, но и от тях няма баш ефект. Притеснено ни е, не мисля че трябва да се протака повече, но ако и днес ни върнат вкъщи без реално облекчение...не знам какво да правим. Първоначално, преди да похвалят този доктор, мислехме да отидем в Плевен, едни други познати били доволни от клиника Сърце и мозък, но тук, във форума прочетох много лоши отзиви за там и не знам и аз вече...
Вие какво ще посъветвате?

# 1
Аз честно казано се обърках, то и вие сте объркани, защото всеки ви казва различни неща. Подпухването на лицето е от недоспиване.
Да Ви кажа, имала съм бъбречни кризи преди 10 години. Имала съм и проблеми като цяло с отделителната система. Най-добре потърсете нефролог, той се занимава с бъбреците, но като гледам не е ясно проблема дали идва от там. Аз съм от София, и когато имах проблем ходих по спешност, но вече нито помня имена на лекари, нито нищо, загубих и контакти. А и всичко се променя с времето. Ако имате познати в София, и някой от тях може да ви препоръча лекар, се насочете насам.
Ако единият бъбрек наистина отсъства, другият може и да е уголемен поради тази причина, компенсира от липсата на единия. Но се учудвам че чак сега сте разбрали за това. През тези години не е ли имало някакви признаци, че нещо не е наред!?

# 2
Аз честно казано се обърках, то и вие сте объркани, защото всеки ви казва различни неща. Подпухването на лицето е от недоспиване.
Да Ви кажа, имала съм бъбречни кризи преди 10 години. Имала съм и проблеми като цяло с отделителната система. Най-добре потърсете нефролог, той се занимава с бъбреците, но като гледам не е ясно проблема дали идва от там. Аз съм от София, и когато имах проблем ходих по спешност, но вече нито помня имена на лекари, нито нищо, загубих и контакти. А и всичко се променя с времето. Ако имате познати в София, и някой от тях може да ви препоръча лекар, се насочете насам.
Ако единият бъбрек наистина отсъства, другият може и да е уголемен поради тази причина, компенсира от липсата на единия. Но се учудвам че чак сега сте разбрали за това. През тези години не е ли имало някакви признаци, че нещо не е наред!?
Чак сега, на 46 години разбра, че е с един бъбрек. Не е имало проблеми досега, а що вода и бира е минала през този бъбрек...

# 3
  • Melmak
Аз също смятам, че е за нефролог, не за уролог.
За толкова години никога не е бил на профилактични прегледи? И не са видели липсващ бъбрек? Направо не мога да повярвам.
Търсете нефролог, баща ми беше с един бъбрек, защото другия спря да функционира. Водеше нормален начин на живот. За съжаление не пазя контакти на лекарите, при които ходеше, а и единият професор почина.

# 4
Аз също смятам, че е за нефролог, не за уролог.
За толкова години никога не е бил на профилактични прегледи? И не са видели липсващ бъбрек? Направо не мога да повярвам.
Търсете нефролог, баща ми беше с един бъбрек, защото другия спря да функционира. Водеше нормален начин на живот. За съжаление не пазя контакти на лекарите, при които ходеше, а и единият професор почина.
Ами бил е на профилактичен, но то на годишните прегледи не се прави ехограф.

# 5
  • София
Кривни изследвания има ли?

# 6
Най в началото личната му беше назначила, имаше някои отклонения от референтните стойности, но никой лекар не каза нищо за тях. Сегашният уролог каза, че днес като отидем ще назначи пълна кръвна картина.

# 7
Най в началото личната му беше назначила, имаше някои отклонения от референтните стойности, но никой лекар не каза нищо за тях. Сегашният уролог каза, че днес като отидем ще назначи пълна кръвна картина.

Търсете нефролог спешно, щом е с един бъбрек, рискувате да го увредите.
И скенер с контраст задължително.

# 8
Когато единя бъбрек липсва дали по рождение, дали защото е "умрял" (когато загине органа просто се свива дори до изчезване) тогава цялата работа на отделянето поема другия бъбрек - здрави в случая. Когато той започне да се подува/надува това като минимум означава, че започва процес на хидронефроза.
Положението е опасно. На теория може и този бъбрек да замине ако седи повече време в хидронефроза. Те са 4 степени, най-тежката е 4
От ехото и скенера не се ли установи хидронефроза? Дайте тук какво тоно пише във всичките епикризи/изследвания.
За мен е за примане.. положението не е пренебрегване.
Мога да ви ориентирам достатъно добре къде да отидете и какво най-спешно да направите, но нямам нищо налично. И камъните може да са проблем (зависи от състава) и запушване може да има, може и уретерът да е в спазъм, възпаления са възможни.. Не ок така като чета. Инак да - скенер с контраст ще изясни положението... но това иска време. До тогава следете за температура и болките сттествено, какви и къде. Също наблюдавайте колко урина изкарва. Ако трябва да го прави в няккъе съд, за да измерите...

# 9
Търсете път към болница в София.
Знаете, че от провинцията - това е пътя. Тук там в близките градове и като не се опраят нещата - в София!

# 10
Мога да ви препоръчам урологията на София мед и по-конкретно п-р Давидов. Миналата година ми направи доста трудна операция на единия бъбрек. Изключителен професионалист.
Направете преди това скенер с контраст. Възможно е да има стеснение или запушване на бъбрека. Нека пие повече вода.

# 11
Дори и скенер вървете и си направете в София!

# 12
4OKOBOKO, аз останах с впечатление, че няма болест, която да изпари бъбрека, поне уролога така каза.
Иначе това са изследвания от преди седмица, а епикризата е от вчера-от скенера. Утре ще прави контрастен скенер и пълни кръвни изследвания, на урина също. Не ми харесва и на мен това протакане, но като не сме много ориентирани, а и навсякъде става със записване или предварителна уговорка. Урологът каза утре да му изпратим изследванията по Вайбър, и след това можел да отреагира и в събота, ако се налага. Утре ще търсим и нефролог, защото повечето коментари тук са, че това е специалиста който трябва да го види.

# 13
Подпухването може да е и от задържане на урина/ако не функционира добре бъбрека.  Както повечето Ви съветват в темата, не си губете времето. Тръгнете към София и посетете нефролог по спешност.

Общи условия

Активация на акаунт