Лишаване от имот

• 1 359
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 08:20 от littledanny

# 1
След смъртта на вашите родители обжалвате дарението в съда и делите поравно с брат ви.

# 2
Докато са живи,могат да правят каквото искат с имотите си.Като си отидат,можете да обжалвате дарението.

# 3
А ако до тогава имотът който е дарен се продаде, какво се случва?
Докато са живи,могат да правят каквото искат с имотите си.Като си отидат,можете да обжалвате дарението.

# 4
Въпросът ми е имам ли право да си получа тази част от имота,която ми се полага или поне нещо минимално и по какъв начин или каузата е загубена?
Отбелязвам,че и двамата ми родители са живи и са извършили сделката като дарение.
Консултирай се е адвокат. Дали дарение може да се обжалва, при живи дарители, е въпрос за юрист.
Иначе, след като те са собственици по документи и с всичкия си, т.е. не са с деменция и подобни, могат да даряват, продават, отдават под наем и всъщност, каквото решат с имотите си. Както и ти с твоите.

# 5
  • Melmak
При живи родители да търсиш наследство…

Не, докато са живи, не са длъжни да те уведомяват или да се допитват до теб как разполагат с личните си имоти.

# 6
  • София
Докато родителите ви са живи, нищо не можеш да направиш.
После можеш да обжалваш, но трябва да докажеш, че брат ти не се е грижил за надарилите го роднини.
Той обаче сигурно е наясно, че ще трябва да го докаже
Продаденият имот не разбрах на кого е продаден, но там нямаш ход.

# 7
За момента нямате полезен ход, освен да разговаряте с родителите си и да разберете мотивацията им.
За да сте сигурен предварително правите проверка в имотния регистър по местонахождение с ЕГН на родителите за извършени сделки от 1991 насам. Струва няколко лева на ЕГН. Освен това може да получитете и незаверено  копие на самия нотариален акт като заявите правен интерес. Така ще разберете дали е дарение, продажба или срещу гледане и издръжка. Важно е за бъдещето. Радвайте се на вашето си семейство и детенце.
И няма значение дали сте мъж или жена. Имате публикации като жена

# 8
Докато родителите ви са живи, нищо не можеш да направиш.
После можеш да обжалваш, но трябва да докажеш, че брат ти не се е грижил за надарилите го роднини.
Той обаче сигурно е наясно, че ще трябва да го докаже
Продаденият имот не разбрах на кого е продаден, но там нямаш ход.

Fever,
а няма ли разлика между обикновено дарение (не е точен термина ми предполагам) и оставяне на имот срещу грижи и гледане? В първия случай един човек дарява на друг имот, т.е. безвъзмездно, без да има условие за гледане и грижи, а във втория има такова условие за гледане и грижи?..

В случая на автора ако е първия вид, дори и да не се е грижил  брат му, едва ли ще получи разваляне. Може би само запазена част 1/3 или?

# 9
  • София
Той писа за доглеждаме.
При всяко положение наследство няма и е грозно да се държи сметка на живи собственици как разполагат с имотите си.

# 10
а няма ли разлика между обикновено дарение (не е точен термина ми предполагам) и оставяне на имот срещу грижи и гледане? В първия случай един човек дарява на друг имот, т.е. безвъзмездно, без да има условие за гледане и грижи, а във втория има такова условие за гледане и грижи?..

В случая на автора ако е първия вид, дори и да не се е грижил  брат му, едва ли ще получи разваляне. Може би само запазена част 1/3 или?

Напротив. Обикновеното дарение без условия е атакуемо по съдебен ред, ако е ощетен някой със запазена част.  Докато прехвърлянето на имот срещу гледане е възмездна сделка, все едно продажба, и не може да се атакува.
Обаче докато са живи родителите няма наследство и запазени части. И не знам ако дареният продаде докато родителите още са живи после какво може да обжалва ощетеният? И дали изобщо?

# 11
  • Melmak
И възмездна сделка може да се атакува ако има как да се докаже, че единият не е изпълнил задължението си, примерно не се е грижил за родителя, а сделката е за издръжка и гледане. Разбира се, това е много трудно да се докаже.

# 12

Напротив. Обикновеното дарение без условия е атакуемо по съдебен ред, ако е ощетен някой със запазена част.  Докато прехвърлянето на имот срещу гледане е възмездна сделка, все едно продажба, и не може да се атакува.
Обаче докато са живи родителите няма наследство и запазени части. И не знам ако дареният продаде докато родителите още са живи после какво може да обжалва ощетеният? И дали изобщо?

Не съм юрист, стана ми интересно за двата вида дарения. Математически погледнато излиза, че при обикновено дарение авторът ще получи 1/3, а ако е възмездно срещу гледане - 1/2, ако докаже, че другият брат не се е грижил изобщо.
Pandora1 e права, че е много трудно да се докаже неполагане на грижи, но има и такива случаи, макар много редки.

ЧС, относно продаването още докато родителите са живи и какво може да обжалва ощетеният, не знам, защото не знам какви ограничения поставя закона в Бг във времето, но в чужбина където живея, са 20 години след дарението и 10 години след смъртта на дарителя, не може се продава.
Проблем е и вземането на кредит от банка срещу ипотека на дарения имот, но не и невъзможно срещу застраховка от около 1000 € - това коментирахме наскоро с мой колега, който дари едно жилище на единствената си дъщеря.
Там разбира се няма други наследници. И той се шегуваше, казвайки "Разликата е, че сега плащам аз (на нотариуса), иначе като умра, трябва да плати дъщеря ми (такса наследство).

# 13
Не съм писал че имотът е прехвърлен срещу доглеждане.
Просто е дарен.
Втори имот който е собственост не на майка ми и баща ми а на брата на баща ми ще бъде прехвърлен с клауза доглеждане. 
И не съм изисквал и имал претенции за наследство, явно брат ми е имал такива и научих случайно.
Все пак и аз съм човек като него и аз дете имам.
Оставям този коментар относно човека който явно не разбра ситуацията.

# 14
  • Melmak
Дали имаш деца, няма значение, те са твоя отговорност.

Общи условия

Активация на акаунт