На море в Гърция 2026

• 21 955
  • 323
  •   1
Отговори
# 120
  • някъде ... тук ...
Ние снощи минахме Кулата без проблеми. За блокадите преди това си имаше знаци и полиция, която насочва движението.

# 121
  • София
Честита  нова година и от мен!  Живи и здрави да сте и прекрасни почивки в любимата ни Гърция пожелавам на всички!
Не съм се вясвала от много време, уж  щях за Кея да разправям и показвам , но така ме подхвана ежедневието...

Все пак ще напиша кратко за острова. Беше интерсно преживяване за нас, доста различно от другите ни почивки в Гърция. Първо бяхме за три дни в Атина, качихме се на хълм Ликавитос пеша въпреки, че има лифт за по-лесно. Тежко беше по обяд да се катерим до там , но с нялколко почивки успяхме и най-вече аз, за ММ не беше трудно. Отгоре се открива невероятна гледка на цяла Атина. На живо е много по-впечатялващо, но ето една снимка:

Ходихме и до пазара Варвакиос да си купим захтин , подправки и сирена. Явно късно отидохме (към 11;00-11:30) защото почти нищо нямаше. Само с мед и малко риган се сдибих, но здраве да е.
ММ беше очарован от този магазин в близост до пазара, а един турист седя поне 10 мин. да си прави селфита пред него :

И последно от Атина една снимка на площад Монастираки сутринта към 9:00, толкова пранзен не съм го виждала до сега.

Кеа-  плажовете както Параход беше писала не са кой знае какво. Не са лоши, но всичките много си приличат и сега като си гледам снимките  не мога да кажа кой кой е, а обиколихме доста,  даже и  трудно достъпните. Най-запомнящо се беше  пътуването ни до плаж Калиския. Той се намира до  плажовете Полес и Микрес Полес между които се намира Античния театър Картея. Първо тръгнахме към тях  като оставихме колата в едно селце в близост мисля Ставродаки се казваше и пеша по пътека номер ... абе не помня ама пак се объркахме нещо, защото вместо да изберме по-лекия маршрут  тръгнахме по по-дългата и трудна пътека. Имаше някаква грешка  в гугъл мапс, имената на селата от които тръгват пътеките бяха разменени, та от там и нашето объркване. Честно казано не съжалявам защото нямаше да видим тази гледка, лесната пътека е в ниското:

Разгледахме останките от театъра помотахме се малко, по плажовете, но не ни допаднаха много и решихме да отидем на съседния който бяхме видяли от пътеката . Видяхме, че има път до там на гугъл мапс и що пък  да не си вземем колата първо и после да стигнем с  нея до плажа. Това беше голяма грешка, много голяма. Толкова страх не помня да ме е било, направо си ревах с глас. Черен път , но с голяма денивелация, въпреки , че колата ни е 4х4 имаше места на които гумите се пързаляха и имах усещането , че отиваме директно в морето. Нямаше как и къде да обърнем и да се върнем. Ужасно беше и сега като се сетя ми става гадно. Не бих повторила това преживяване. Самия плаж обаче беше доста симпатичен. Естествено бяхме 5 човека на кръст щото кой луд ще дойде по тоя път. Връщането беше по-леко за мое щастие, а  ето го и  плажа:

Другите няма да ги показвам,  имаше доста снимки от момичетат които са била на острова.

Сега за Юлида, ами много е сладка, малко бижу е просто. Къщичката в която се натсанихме , хм за нея съм със смесени чувсвта. Много сладка и уютна, домакина супер, все едно бяхме на гости на приятел, такова усещане имах. Проблема беше, че кухнята е на първия етаж, а спалнята на третия, ако забравш нещо долу, а си се приготвил да си лягаш си е проблем. Стълбичките  стръмни и вити, но пък така заякнахме на тази почивка, крака, ръце , корем ... супер фитнес  Satisfied . Всеки етаж е  едно помещение. Много мъничка  къщичка, но пък с чар. Определено не е за всеки.

Снимки на Юлида имам много , но  стана голям чаршаф, ако някой иска мога да покажа някой друг път.  Само ще кажа, че ще я запомня с аромата на зрели смокини и жасмин. Има един парфюм на Муглер -Уоманити  който много ми напомня за нея. Почти всяка вечер се хранехме в ресторанта на площада където работи българчето, а сестра му и майка му са в  кафенето на 20 метра в посока изхода на града. Веднъж вечеряхме в То стеки и веднъж в един ресторант в Корисия. Храната на всички места беше превъзодна.
Кея дали ми хареса? Да, определено, но не бих се върнала или поне не скоро.

След Кеа бяхме за три дни на Евия. Там сезонана 9-10-11 септември беше свършил. Настаняването ни беше в Кими, не ми хареса. На втория ден пипнахме вирус с повръщане и  проспахме почивката. Почти нищо не видяхме от острова за съжаление, а най ме е яд за Тапса. Много ми се искаше да го посетим. На тръгване успяхме да си купим една тенекия зехтин от производител. ММ го пробва и го хареса, на мен все още ми се гадеше и не знам как е на вкус. Не съм стигнала до него, но ако ми хареса ще дам линк  на мястото.

За тази година резевацията  ни е готова. Ще повторим Корфу. Отиваме в пиковия сезон от 1до 10 август, но ще бъдем много народ част от които ще пристигнат от Англия и това бяха единствените възможни дати.  Първите дни ще сме си само ние, този път с децата( не мога да повярвам , че се съгласиха) в самата Керкира, после като пристигне тайфата се местим в Сидари. Не го обичам това Сидари, но условието беше - плитък плаж, на пешеходно разстояние в близост до заведения за хранене и мисля, че това е най-добрата опция за нас. Групата ни е много смесена най-малкия член ще бъде на 4 години, най-възрастния -74г. Дано им хареса.
Толкова от мен за сега. Ужас, много дълго стана , но така е като не съм се включвала от месеци.

# 122
Дълго, но стопля душата с морски бриз и аромат на смокини.😄
Много обичам смокини и затова края на август началото на септември ми е любимото смокиново време.

# 123
Здравейте на всички! Записвам се и аз и следя с интерес. Някой с препоръка за симпатична малка вила на о.Тасос (за 6 човека)?

# 124
Със сигурност е писано много за о. Тасос, но моля ви кажете наистина ли е толкова зле откъм оси и пчели? Навсякъде по острова ли са или на определени места? Много ми се иска да го посетим, но ме притесняват пчелите и осите! Другия вариант е Евия (или Евбея на различни места срещам различни наименование). Спряла съм се на Халкида. Споделете какво ви е харесало там и какво не, кои плажове препоръчвате, места за хранене, отсядане, какво да се види също. Отворена съм и за други предложения.

# 125
Не са всяка година осите и не са през цялото лято.
Общо взето, може да се срещнат на всеки по-зелен остров (на Йонийските също ги има бол). От моя опит, много повече са в късното лято, отколкото в ранното, но пак е трудно да се обобщи. Най-вече са проблем при хранене на открито или на плажа. Ако няма храна около вас, няма да ви безпокоят.
Халкида е голям, урбанизиран град, та даже и със задръствания от атиняни през уикендите. Не е курорт за морска почивка, какво ви накара да се насочите точно натам? Иначе има близък пясъчен плаж - Дросиа, той е на сушата преди моста. На самата Евия близките плажове (до 1 час) са по-скоро гадни.

# 126
Споделям мнението на Параход. Били сме два пъти на Тасос - единия път бяхме в края на юни, почти нямаше, другия път в края на юли и имаше повечко. По плажовете по-скоро няма. Наистина проблема е с храненето на открито. Навсякъде слагат горящо кафе да ги отблъсква, но си е неприятно де. Имам фобия от жилещи, но не се отказах от Тасос заради това, не се отказвайте и вие. Ставам, викам, крещя (не че помага)... Grinning Даже колкото и да не ми се иска да призная, съм плакала като малко дете на един плаж на Лефкада (Gyalos май беше), на който бяхме ние и едно единствено жилещо насекомо. Joy Накрая мъжо намери причината поради която ни обикаля - някаква костилка от плод и я запрати на някъде. Насекомото не се появи повече, но тази случка едва ли ще я забравим някога. Joy

# 127
Стършел ли?

Щото ние оси сме срещали много, и гледам да се държа дзен, ако не са много и твърде нахални. Но на Лесбос преди няколко години си хапвахме и пийвахме кафенца в едно заведение тип брънч - ха оса, ха две-три, ха запалено кафе, накрая се появи стършел и изхвърчах като тапа. Даже сметката влязох вътре да платя, не изчаках Simple Smile

# 128
  • София
.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 02:58 от Таня67

# 129
  • Сред мелниците
За преди активния сезон, вкл може да е април,  по което и да е време , или май, след голямото струпване по нашите почивни дни.
(Иначе за юни гледам Родос заради полетите. )
Търся  район с автентична атмосфера , за около седмица. Не за плаж , разбира се.
Пътуване с автомобил. До около 6 макс 7 часа.
Нещо което не ми се е случвало , в Гърция винаги съм ходила заради плажа.
Знам какъв огромен опит имат някои от вас.
Дайте, моля ви някакви насоки.

# 130
Пелопонес, но дори северните му части не се вписват съвсем в ограничението за разстояние. Иначе е и автентично, и интересно. Лятото там е твърде горещо, а в някои части и пренаселено.
И Родос извън сезона е разкош, нали обещавам да драсна някой ред, но определено е нужно със самолет Simple Smile
Чудесно сме прекарвали по това време и на Хидра, Корфу, Паксос - все места доста натоварени с туристи през сезона, което ме кара да ги избягвам в летните месеци.
Изобщо април-май е може би най-доброто време за пътуване в Гърция, ако човек успее да се абстрахира от идеята за плаж. (То плаж често може, ама не и къпане...)

# 131
Честно казано като погледнах и това ми се наби в очите Халкида. Като го огледах на мапса започнах да се чудя дали е подходящ, но задръстванията които написа ме разубедиха. И пак съм в начална позиция не знам къде да почиваме тази година, май пак ще си остане Ситония, но ще видим.

Не са всяка година осите и не са през цялото лято.
Общо взето, може да се срещнат на всеки по-зелен остров (на Йонийските също ги има бол). От моя опит, много повече са в късното лято, отколкото в ранното, но пак е трудно да се обобщи. Най-вече са проблем при хранене на открито или на плажа. Ако няма храна около вас, няма да ви безпокоят.
Халкида е голям, урбанизиран град, та даже и със задръствания от атиняни през уикендите. Не е курорт за морска почивка, какво ви накара да се насочите точно натам? Иначе има близък пясъчен плаж - Дросиа, той е на сушата преди моста. На самата Евия близките плажове (до 1 час) са по-скоро гадни.

# 132
  • В полите на Пирин планина
На Евия, ако искате да сте близо до моста, мога да препоръчам Еретрия. Малко и спокойно градче е.

# 133
Имам следния въпрос - някъде в Гърция водата става ли за къпане в началото на април. Ще ми се да се разходим през ваканцията, но децата като видят море и искат да се къпят.

# 134
  • Сред мелниците
И пак съм в начална позиция не знам къде да почиваме тази година, май пак ще си остане Ситония,
Ситония напоследък не ми носи разнообразието, което е основното с което си почивам. В едни далечни години, беше райско кътче и единствената Гърция, която посещавахме. Не съм ходила там отдавна
Да, природата , но е пълно с българи , все едно съм в Китен.
Къде ходите в Ситония?
 Моля за препоръки , независимо колко трябва да се пътува.
Не сме с деца ( вече!) даже бих предпочела да са места, които се избягват от тях.
Има ли забутани селца, или отделни къщи , встрани от тълпите?

Общи условия

Активация на акаунт