Проблем с БЦЖ ваксина.

• 531
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
След като ваксинираха сина ми с БЦЖ преди да започне училище 1ви клас, на мястото на ваксината се получи малка пъпка, която след няколко дни се пукна и изтече. Зарастна, но след няколко дни набра пак и изтече отново, и така няколко пъти. След всеки такъв случай правихме прочустване с кислородна вода и слагахме лепенка за да не се замърсява. В момента на мястото на ваксината има рана, която не хваща коричка, и в средата стои все едно е отворена рана. Не изглежда добре. Може ли съвет?
 Благодаря.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 21:58 от П.Питропски

# 1
Според мен най-адекватният съвет който може да ви се даде е да отидете на лекар. Нека прегледат детенцето, да не би да се е инфектирало или да прави някаква реакция.

# 2
  • над кукувичето гнездо
Не мажете, не стискайте, не пипайте - това ми беше казал педиатърът.

На едното ми дете, това чудо стоя 1 година на рамото. Не съм засичала да е гноило, но си беше набрало доста.

# 3
В сходно състояние беше рамото на дъщеря ми след БЦЖ. Повече от 2 месеца  кожата на ваксинираното мястото изглеждаше ужасно (изглеждаше като кратер , от който излиза пяна..) и детето се оплакваше, че я боли. Лекар каза да мажем с антибиотичен крем - не помогна. Съветът на педиатъра беше да не пипаме и да не мажем с нищо.
След това започна много бавно затваряне на раната.
Педиатърът какво ви съветва?

# 4
На сина ни се получи същото при първата ваксина на втория месец. Аз като една малоумна сложих спирт (но моля Ви, това не е съвет, а по-скоро споделям, за да кажа, че така не се прави). След това педиатърът ни каза да не го бутаме по никакъв начин. Оправи се може би за месец.

# 5
  • София
Не се пипа по абсолютно никакъв начин. Не се промива с нищо, не се чопли и т.н. Такъв съвет ни даде нашият педиатър. Каза, че по нататък във времето може да стане горе описаното от вас, но да не го пипаме.
Според мен идете на лекар, за да го погледне и повече не промивайте на своя глава.

# 6
  • София
Позволявам си да коментирам, тъй като съвсем скоро сложихме БЦЖ на детето.
Няколко пъти там лекарите ни инструктираха първия ден да не се мокри, а след това да не се пипа, чопли, маже с нищо и да не се слага лепенка.
Освен да се посъветвате с педиатър, дано скоро зарасне.

# 7
И при големия ми син това БЦЖ се държеше по същия начин - беше с бяло вътре месеци наред. После беше се спукало само, после беше червена раничка около година и нещо. И на нас ни бяха казали освен ако не стане голямо колкото стотинка, че всичко друго е нормално и да не се пипа, с нищо да не се маже. Сега е на 4 младежът и е само едно бяло белегче от БЦЖ.

# 8
Моя съседка мед. сестра някога е работила в тубдиспансер и е правила Манту и БЦЖ на децата по училищата. Казваше, че ако диаметърът на мястото на инжекцията е 20мм и повече, тогава се говори за усложнение и се маже  с каквото предпише пулмолог, а не педиатър. Пулмолозите са най-компетентни за БЦЖ ваксината. Тоест, ако сте толкова загрижени, можете да потърсите мнението на пулмолог. При някои деца зараства за няколко месеца, а при други след година.
БЦЖ е жива ваксина и затова организмът реагира толкова бурно към нея. Съвсем плитко в кожата се вкарва огромен брой живи отслабени туберкулозни бактерии. Това е имитация на доброкачествена кожна туберкулоза. Не се стига до разболяване, но се изработва имунитет. След като зарастне напълно, би трябвало да се образува белег, който доказва качеството на ваксинацията и наличието на имунитета.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 00:07 от vl

Общи условия

Активация на акаунт