Чистите плодове и зеленчуци се считат от педиатрите за "непълноценна храна" за толкова малки деца, напр. 5-7 месечна възраст. Затова и не се препоръчва в такъв период да заместват хранене, това се отнася и за по- късен период дори. Затова и пюретата /плодовите/ не съдържат само чисти плодове, а и други съставки, необходими за храненето. Хаме, напр., допълват плодовете с млечен продукт- извара, сметана, йогурт. Такива са и плодовите дуети на Нестле.
Аз лично, след навършване на 6 месеца на бебето си започнах да го захранвам със сурови пасирани плодове, но и до днес, малко преди да навършим годинка, към всяко такова хранене, което правя ежедневно по веднъж, добавям по 2 л. АМ или каша, не ги давам абсолютно чисти, отново по съвет на педиатър, който намерих за логичен и правилен.
Понякога и в крем /нишесте/ добавям плодове- пресни пасирани.
В заключение- поради гореизложеното не бих твърдяла, че добавките към плодовете и зеленчуците в бебешките храни са "излишни неща". Това намирам като правило, валидно и за солта.