Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 12 385
  • 275
  •   4
Отговори
# 150
Коя част на Обеля? Има бурно строителство около поликлиниката и доста прилични нови кооперации, които се падат близко до метрото.
Там има и частно училище, което много се разрастна.
В самото село Обеля (сега е квартал), което е с къщи, съм ходила на разходка и има прекрасни къщи, направо умувах да си потърся една. Хубаво, спокойно, зелено, метрото е до теб. Там римляни не съм виждала.
Аз даже се замислям дали изобщо има много такива в квартала, те май по соца населяваха първите етажи, но разпродадоха и се поизнесоха.
Недостатък - улиците са ужасни, никой не ремонтира там, освен най-основните. По линията на трамвая са ужасни дупки...
Ами в момента заглеждам частта около 239 блок, Обеля 2. Изглеждат ми спретнати междублоковите пространства, а самата част не много населена (в сравнение с Гоце Делчев, където е ад за мен вече). Търся по-спокойно и тихо място.

+1 за Толстой, споделете мнение за него и Надежда, моля! 🙌

# 151
  • Sofia
Ами в момента заглеждам частта около 239 блок, Обеля 2. Изглеждат ми спретнати междублоковите пространства, а самата част не много населена (в сравнение с Гоце Делчев, където е ад за мен вече). Търся по-спокойно и тихо място.

Имам близки в тази част. Навремето ги строиха на карета, а малките блокове, затварящи каретата бяха на военните и там живееха предимно такива. Имам предвид панелното, вие сигурно гледате нови кооперации.

Като цяло, няма проблеми в района моите близки. Много зависи и на какъв вход ще попаднете. При старите блокове - много от входовете се познават още отвън - боядисани, с нови врати и устройства за достъп.
Новите кооперации сигурно ще имат и повече млади хора.
Както някой писа по-нагоре - навремето доста хора от провинцията и околните села получиха жилища. Имаше и доста по предприятия - служители от Кремиковци, военни и др. Та да, хубаво е да се види манталитета на живущите във входа, не е и много устроен квартал откъм заведения, забавления, но има всичко нужно и в крайна сметка хората си живеят спокойно там.
Да ви кажа честно, имам чувството, че масово хората в София се позамогнаха. Едно време беше мъка да събереш пари за течащия покрив, сега всичко е подновено, боядисано. Та доста квартали станаха ОК за живеене, естествено тук говорим при приемлива цена. Как върви Обеля на кв.м?

# 152

Имам близки в тази част. Навремето ги строиха на карета, а малките блокове, затварящи каретата бяха на военните и там живееха предимно такива. Имам предвид панелното, вие сигурно гледате нови кооперации.

Като цяло, няма проблеми в района моите близки. Много зависи и на какъв вход ще попаднете. При старите блокове - много от входовете се познават още отвън - боядисани, с нови врати и устройства за достъп.
Новите кооперации сигурно ще имат и повече млади хора.
Както някой писа по-нагоре - навремето доста хора от провинцията и околните села получиха жилища. Имаше и доста по предприятия - служители от Кремиковци, военни и др. Та да, хубаво е да се види манталитета на живущите във входа, не е и много устроен квартал откъм заведения, забавления, но има всичко нужно и в крайна сметка хората си живеят спокойно там.
Да ви кажа честно, имам чувството, че масово хората в София се позамогнаха. Едно време беше мъка да събереш пари за течащия покрив, сега всичко е подновено, боядисано. Та доста квартали станаха ОК за живеене, естествено тук говорим при приемлива цена. Как върви Обеля на кв.м?
Ами аз съм фен на панела и точно този вид карета. Носталгия ли какво, не знам. Освен това новото строителство според мен е пълен боклук, с минимални изключения. Ако ще чувам сешоара на съседката, предпочитам да не давам 270 000+ евро за този лукс. Та там панелите вървят между 126 - 190 000 евро в момента, а новите са малко повече. Лично аз смятам, че забавления в центъра и други квартали бол, малко ми е странно как при някои хора това е водещ фактор, но пък всеки е различен.

Много благодаря за изчерпателната информация! 😊

# 153
Е, то понякога и в центъра и луксозните квартали има глупости и пълни простотии, които те карат да се чудиш какво правиш там. Като това да си качаш на спирката, а над теб да режат клони на дърветата необезопасено:

# 154
Е, то понякога и в центъра и луксозните квартали има глупости и пълни простотии, които те карат да се чудиш какво правиш там. Като това да си качаш на спирката, а над теб да режат клони на дърветата необезопасено:

Или да паркират не просто пред входа на сградата, а върху самата площадката, на 10 см. от пейката на блока...

Последно време точно това се питам и аз. Струва ми се, че селяндурското поведение се засели в по-хубавите квартали, а хората с възпитание се преместиха в крайните. Както казва мой любим герой от Новите съседи ,,Вселената винаги търси баланс".

# 155
  • Sofia
В този ред на мисли - когато и да отида на посещение в Обеля (карето около 231 блок), все има къде да паркирам. Но и там много строят, дано не стане пренаселено.Пред блок 230 строят нещо големичко.
Със съседите в блока нямат проблеми. Те са също в панелен.
Не съм се сетила да огледам, та не знам пооправиха ли детски площадки и т.н наоколо. Поликлиниката си работи, има доста лекари там. Аптеки, магазини има достатъчно.
Последния път забелязах, че строят нова сграда и на частното училище, което става бая големичко. Доколкото знам, там им и пансион за децата.
За тая цена, съвсем приемливо ми звучи.

# 156
Тъй като детството ми мина в Обеля 2 и не беше много отдавна, ще ви осветля малко за терена срещу 230 блок. Там имаше много стари гробища и могили. Помня че като деца се пързаляхме там зимата. Същото беше и в частта до поликлиниката и училището, която сега застрояват с блокове. Ако някой иска да купува НС в карето между блокове 235, 239, 241 и 250 е добре да знае, че там беше мочурище и си спомням много ясно как след дъжд не можеше със седмици да се минава - не твърдя за познания по строителство и прочие в никакъв случай, просто споделям. Иначе от малцинствата няма или са пренебрежимо малко - има най-вече в блокове 214 и 219 или поне така беше до преди 15 години. В Обеля 1 и "селото" Обеля няма цигани или поне нямаше преди. Като цяло е спокойно, но си има своята специфика на хората - масово манталитета е да се събират по пейките на по биричка, водка, ракийка, тревичка понякога, да се правят т.нар. сбирщайн беседки от подръчни материали - къде успешно, къде не. Та така, ако очаквате по-вип ниво - няма да е вашето място. Повечето хора са от работническата класа и например ние във входа имахме проблем с това да съберем пари за покрива, който течеше. Иначе с кола не е далече от центъра, ако си около метрото също е ок. Но има доста отдалечени блокове, до които транспорта не е ок и ще си правите джогинг до метрото например.

# 157
Манталитет като на всеки жител на краен квартал 😁 В Хаджи Димитър и Сухата река е абсолютно същия манталитет, само че тийнейджърите около нас вдигаха много шум посред нощите та по-възрастните се принудиха да махнат беседките 😃 Но останалото абсолютно все още си го има - на пейчицата с биричката и пари за ремонт на входа се събират с 300 зора, защото Гошо от третия етаж не мисли че му е дошло “времето” и че е добра инвестиция да се сменя покрива въпреки че на съседа Пешо от последния етаж му тече всеки път, в който вали.

# 158
  • Sofia
Това не е задължително, затова е добре да се огледа конкретния вход. Този на моите познати е не само с всичко сменено, но и с боядисани етажи/стълбища от-до. Наскоро смениха входната система за достъп с по-добра. И това масово се прави дори в крайните квартали в последните 2-3 години. Все по-лесно се събират пари за подобни неща, същото е и в нашия вход в друг квартал.
Естествено, има изключения. На моя близка в Дружба входът от години кара без асансьор, не могат да съберат за ремонта. Трябва да се огледа конкретния вход.

# 159
  • Сф
Малко по - различно ми е мнението за Обеля. Да не забравяме мъглата в Надеждите и Обеля първо. Роми лично аз съм виждала лятото по зелените между блокови площи, в магазините там, съученици на дъщеря ми оттам също. Каква им е концентрацията не знам. Пиянки и от най- гадните беседки също има. Не съм съгласна,че във всеки квартал или микрорайон ги има. Вечер е доста неприятно за придвижване.  Някой спомена частното училище ,т.н. "турското. " Мерси . Преди години имах познати с гаменчета, точно там записваха- араби. Говоря предимно за Обеля 2, 1 ми е далечна,  непозната и захлупена - няма нищо.
Не искам да обидя никой ,нито да влезам в спор. По- гаден от околните квартали ми е само Модерното предградие , но и за там си има желаещи колкото и да ми е чудно. О, да и новият квартал, който строят до теца и гробищата. Като гледам мастодонтите, които строят и те ще се населят. В Обеля също строят и спряха метрото заради комплекса. Някой надолу го нарече " гробища view Joy
* напоследък доста се коментират както и някой тук каза, подпочвените води , реки, блата и подобни. Внимавайте какво купувате!
Ама строят хората ,не се шегуват!

# 160
  • Sofia
Не мисля, че някой твърди, че кварталът е чудесен Simple Smile Въпросът беше за по-ниска цена дали е приемлив за живеене.
В тази връзка по въпроса с Надежда - на Ломско шосе построиха доста жилища, около Била. Оформя се интересна зона, но не знам какви са цените. Ако са сходни на тези в Обеля, аз бих взела в Надежда.

# 161
  • София
Предполагам, че цените във Връбница ще са над тези в Обеля и има логика. Но ако се намерят и съпоставими, то от двете Връбница е за предпочитане.

# 162
Тъй като детството ми мина в Обеля 2 и не беше много отдавна, ще ви осветля малко за терена срещу 230 блок. Там имаше много стари гробища и могили. Помня че като деца се пързаляхме там зимата. Същото беше и в частта до поликлиниката и училището, която сега застрояват с блокове. Ако някой иска да купува НС в карето между блокове 235, 239, 241 и 250 е добре да знае, че там беше мочурище и си спомням много ясно как след дъжд не можеше със седмици да се минава - не твърдя за познания по строителство и прочие в никакъв случай, просто споделям. Иначе от малцинствата няма или са пренебрежимо малко - има най-вече в блокове 214 и 219 или поне така беше до преди 15 години. В Обеля 1 и "селото" Обеля няма цигани или поне нямаше преди. Като цяло е спокойно, но си има своята специфика на хората - масово манталитета е да се събират по пейките на по биричка, водка, ракийка, тревичка понякога, да се правят т.нар. сбирщайн беседки от подръчни материали - къде успешно, къде не. Та така, ако очаквате по-вип ниво - няма да е вашето място. Повечето хора са от работническата класа и например ние във входа имахме проблем с това да съберем пари за покрива, който течеше. Иначе с кола не е далече от центъра, ако си около метрото също е ок. Но има доста отдалечени блокове, до които транспорта не е ок и ще си правите джогинг до метрото например.
Имаш ЛС. 👍

# 163
  • Сф
Не мисля, че някой твърди, че кварталът е чудесен Simple Smile Въпросът беше за по-ниска цена дали е приемлив за живеене.
В тази връзка по въпроса с Надежда - на Ломско шосе построиха доста жилища, около Била. Оформя се интересна зона, но не знам какви са цените. Ако са сходни на тези в Обеля, аз бих взела в Надежда.
Едва ли са сходни. Виж по- добре кои квартали можеш да си позволиш и тогава сравнявай между аналогични цени. Ето първата таблица, която ми попадна:
https://m.imot.bg/sredni-ceni/table?town=%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F&year=2025

# 164
  • София
Има ли начин гражданин да се добере до инф-я за подтвърдените локации на нови метростанции?
Или трябва през посредник...?
Има ли панели с над 2.45м? от под до таван - предвид евентуално поставяне на звукоизолация (общо 5-15см ) при 2,45м ми се струва че ще стане клаустрофобично едни 7-10см от тавана надолу. Все още не съм проучвал подоробно изолациите.
При ЕПК-та какви са височините в масовия случай?
 В НС само височината ме блазни, но ценово не ми се оправдава, иначе и за новите кооперации съм чел за проблеми с шума от съседи.

Общи условия

Активация на акаунт