Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 19

• 17 653
  • 350
  •   1
Отговори
# 345
А в Карпузица да не би да е равно като тепсия?
Лозенец е най-високата част от София, подчертавам София, защото Карпузица и подобни квартали (Бояна, Симеоново, Драгалевци) са присъединени административно, но не са на практика част от градската част.
E, Карпузица си е била в София. Княжево също.

Красно село и всичко след него се присъедниява към София малко преди ВСВ.
Тъй, че не разбирам каква е тази драма със селата около София, които сега са станали квартали.
Лозенец пък е населен с бежананци от Беломорска Тракия.
Та положението е Cavalleria rusticana.

В крайна сметка всичко тече, всичко се променя.
Конкретно за Княжево, мисля трамвай номер 5 е най-старият трамвай в София. Тоест имаме влизо век модерен градски европейски транспорт. Отделно има и довеждащ транспорт до метро 3 в Горна баня, автобус 804.
Имат миерална вода, която е годна за всекидневна употреба, а пък за разлика от тази до Централна баня, не мирише на сяра. Това на фона на качеството на водата във водопровода и особено на топлата вода от ТЕЦ, мисля е голямо предимство.
Отделно само на 15 минути пеша влизаш в природен парк Витоша, където (все още) имаме  планински чист въздух, който пък е още по-важен за качеството на живот.

Кой знае, може след години и Княжево да стане квартал със самочувствие (без покритие) като Лозенец.
Засега хубавото е, че цените са все още най-ниски в сравнение с набедените за "престижни" квартали от гладни брокерчета, които без навигация ще се изгубят в София.

# 346
С целия трафик който минава през него нищо няма да стане.

# 347
Ох, Иглика, когато мен ме водеха на Витоша с трамвай №5 до Княжево (и чешмата с минералната вода) и след това с лифта до Копитото, оттам пеша до х. Момина скала и 2 варианта за връщане - обратно по същия маршрут или пеша до Златните мостове, може би дори родителите ти са били, както се казва, само въжделение в очите на бабите и дядовците ти. Та не е нужно да ми обясняваш на мен (защото отговаряш на мой пост) кой квартал какъв е бил преди години. Уикипедия не е единственият източник на информация, ако имаш желание на сайта на Стара София има качени доста карти на София, още от първите такива след Освобождението от турско робство. Разцъкай ги и ги разгледай, проследи развитието на града.

Бежанци след Балканските войни - в Ючбунар и Коньовица.

И още един въпрос - кой квартал/каре се е наричал местност "Еврейски гробища"? По твоя маршрут е.

И за минералните води като цяло, включително за тези в София и околностите, не си достатъчно информирана. Винаги лекарите казват, че минерална вода не трябва да се пие ежедневно и постоянно, защото след това има "пясъци и дюни" (в бъбреците). Но ще ти дам подсказка - минералната вода в Горна баня не е най-ниско минерализираната от известните минерални извори в София. Има и 1 идея по-малко минерализирана, продават я бутилирана. Известна е с това/специфичното при нея е, че се използва при инфекции на очите - плискаш си очите с нея. Ха сега познай коя е тази минерална вода! И познай от къде е минерална вода "Банкя"?!?! Без ровене в Интернет. Пробвай да прочетеш етикетите на бутилките, с малките букви отзад, където задължително пише от кой извор е водата.

Минералната вода при Централна баня се използва за други лечебни цели (например при заболявания на стомаха, храносмилането, жлъчката) и наличието на повече сяра и серни съединения помагат точно в тези случаи. Мирише на сяра, докато я наливаш. Като я налееш и оставиш отворена, мирисът изчезва. Но хората си наливат, защото е без пари и е минерална. Както и от Горна баня.

# 348
И кое е градската част? Новия квартал зад гарата влиза ли?

# 349
Според брокери, той е център.

# 350
Брокерите и Гугъл мапс не са ми достоверен източник на информация.

Ето ти източник, достоверен.

http://isofmap.bg/

За въпросния комплекс срещу Централни гробища и ТЕЦ София пише- урбанизирана територия.
А за този адрес (случайно избран) - бул. Мария-Луиза 131 - Урбанизирани територии, Група Централни устройствени зони, Код - Ц, Устройствена категория - Ц2, Зона на стария градски център.

Карпузица, ул. Огнеборец 2 - Урбанизирани територии, Група Жилищни урбанизирани територии, Код-Ж, Устройствена категория - Жк, Жилищна зона с преобладаващо комплексно застрояване

Като се отвори на линка и се маркира и Кадастрална карта и Общ устройствен план, а в дясно се цъкне на бутон i , след това с десен бутон на конкретен адрес/сграда и излиза таблица с табове, където я има тази информация.

Общи условия

Активация на акаунт