Усещат ли?

• 116
  • 6
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте!
Реших, че тук е удачно да започна темата, но пък, ако модератор презцени може да я премести.
Днес ми стана много интересно нещо. Мъжът на моя приятелка почина (над 80г, рак в термален стадий, очакваше се). И тя ми разказа, че последния път, когато е била в стаята му при него той ѝ казал мили думи и я повикал да се приближи към нея, за да я целуне. И след около час той си заминал. Свекърва ми пък разказваше, че нищо не предвещавало такова събитие, легнали си както винаги, но той я погалил по бузата и ѝ пожелал "Лека нощ" (нещо, което не правел по принцип). Преди години моят шеф беше в болница (със същото, като мъжът на приятелката ми) и 2 колежки отишли, поговорили  и накрая той се обърнал, усмихнал се и им казал "Хайде, ..., чао"
И същата нощ...
Та, имали ли сте подобни случки, чували ли сте?
Знаят ли, че краят идва, непосредствено преди финала?

# 1
Да.
 Не знам какво има "оттатък", но разказват, че идвали да ни посрещат близките. Деверът ми например, два-три дни преди края говореше ,че са до него и го чакат, продължил е  до края  си, ние просто си тръгнахме, не бяхме там. Сбогува се с всички , поръча на децата ни, братовчеди първи, да не се забравят, да се уважават.  Даже не само в последен момент, а доста време.
 Спомена имена, свекърва ми помисли ,че  е негов братовчед, жив, но аз се сетих, че има брат - близнак с това име и споменава  отишли си ,не живи. Даже тя не се сети.

# 2
Сигурно усещат.
Но не всички.
Баба ми беше изключително зле, неподвижна накрая, не ядеше, не говореше.
Но майка е усетила кога си е отишла. Самия момент.

# 3
Да, може би не е съвсем осъзнато усещане, но да.
А това за разказите на хора в последните им дни и часове, че ги чакат, че ги викат е самата истина.

# 4
Повечето просто спят и не усещат нищо.
Тези, които са в съзнание реагират различно. Имали сме пациент, който искаше да избяга, катереше се по первазите, буйнстваше, а бях в end of life care ward.
Малка част, много малка част осъзнават и се примиряват с идеята, че умират.
Има някои, страх ги е, викали са ме да им държа ръката.
95% от пациентите мислят, че някак ще им се размине.
Безброй случаи мога да разкажа, когато близките са при пациента, а той се мъчи и не умира, сякаш ги изчаква да излязат за малко и умира веднага.

# 5
Повечето просто спят и не усещат нищо.
Тези, които са в съзнание реагират различно. Имали сме пациент, който искаше да избяга, катереше се по первазите, буйнстваше, а бях в end of life care ward.
Малка част, много малка част осъзнават и се примиряват с идеята, че умират.
Има някои, страх ги е, викали са ме да им държа ръката.
95% от пациентите мислят, че някак ще им се размине.
Безброй случаи мога да разкажа, когато близките са при пациента, а той се мъчи и не умира, сякаш ги изчаква да излязат за малко и умира веднага.

Имате ли наблюдения, че малко преди да починат хората се подобряват - например за около 1 ден преди смъртта.
Много клипчета гледах на това, как близки се радват, че техния човек е по-добре, а сестрите стоят и гледат тъжно, защото знаят, че това е просто момент, който явно настъпва, за да успее човек да се сбогува.

# 6
Всъщност не.
Но съм виждала дядо да мастурбира часове преди краят.
Сатурацията ниска, кръвното високо, но лъскаше човека.

Общи условия

Активация на акаунт