Хайде на театър - 18

• 39 311
  • 698
  •   6
Отговори
# 690
В неделя си  направих театрално приключение (отдавна обмислям и следя програмите , за да " прескоча" някоя неделя до София и да гледам нещо, което няма да дойде във Варна) - пътувах до София за две постановки "Къщата на гнева" и " Боклук", които идеално се наредиха заради ранния час на първата, а после с нощния автобус наобратно. Благодаря на всички пишещи, колкото и да е субективно мнението, мисля че е полезно за някакъв ориентир.
Къщата на гнева... мрачно въздействие, въвлича те в  подтискащата реалност на героите, брутална история на Лорка за абсурдността на свръхдеспотизма, моралните норми и стремежът към свобода и любов. Не бих препоръчала на всеки от познатите си. За почитатели на не съвсем класически постановки би било интересно преживяване. моите очаквания се оправдаха, а и от преди 15,20тина години ми е останал спомен за Домът на Бернарда Алба на театралния фестивал във Варна, или заглавието ме е впечатлило много или съм гледала тогава, но съм забравила подробности. Проверих от любопитство - 2005г. на  Сфумато. Доста други режисьори са го поставяли. Би ми било интересно да видя разлиния прочит на всеки, но..

Боклук - бих препоръчала на всеки, класическа постановка, нищо излишно, много добра игра на актрисите! А сюжетът и текстът -  теми и взаимоотношения близки на всеки, макар и не буквално, и да ги поднесеш  без да са тягостни си е талант.  Абсолютно  си  заслужаваше.

Та експериментът ми е успешен, дори притеснянията, че може да ми дойдат в повече и да не мога да им се насладя - не се оправдаха.

# 691
  • София
Колко хубаво, обичам културния туризъм, ходя често от София до Пловдив за театрални постановки, а лятото понякога успявам във Варна да видя някоя пиеса/мюзикъл/опера.
Хареса ли ви Театър? На нашата компания - да, имам някои забележки, но като цяло доста приятна постановка.
Евита на Пловдивсата опера е страхотен мюзикъл, открих Керана в него, наскоро пак го гледах.

# 692
  • София
На нас с мъжа ми ни хареса. По много приятен начин кара да се замислим за все по-голямата пропаст в общуването между хората, за неизбежните социални маски, които повечето хора поставят, волно или неволно.
Аз  харесвам Ириней Константинов, отдавна не бях го виждала отблизо, колко е остарял. Ех, време, време, години..
Имаше в някои моменти леко преиграване от страна на някои актьори, но мен не ме дразнеше, времето ми мина неусетно.
Но ми направи впечатление, че решението за "разчупеност" на сцената, постоянното влизане и излизане от различни входове, което беше интересно, затрудни хората от публиката, които не бяха на фронтални места.
Ние само завъртахме глави наляво-надясно, или надничахме леко зад някое рамо, но странично седящите трудно виждаха някои сцени. Чухме след представлението да обсъждат с недоволство някои.
Та, ако взимате тепърва билети, изберете фронтални места.

# 693
... Бяхме и на доста предни редове, но които досега не сме били. Всяка мимика, всяко трепване, всяка плюнка се виждаше. Май ще взимам пак за там.
....

Най-страхотното преживяване е точно в тези редове. На "Народът на Вазов" усещането е все едно участваш и си всред актьорите. Но А,Б,Ц редовете са много тесни и некомфортни.
Изчаквах да поиграят малко този спектакъл преди да взема билети, но след този отзив не се стърпях... уви, предни места чак в април.

Пламен Димов как успява да запомни толкова текстове... уникален е.

# 694
  • софия
Изобщо не усетихме физическото неудобство. Предполагам за мъжа ми не е било малко. Височък е. НО постановката и играта така те поглъщат, че другото не го отразяваш. Имаше сцена на Пламен Димов и Донков. Около 20 мин. Държи гърба ти силно изправен, не можеш да отделиш поглед, да трепнеш. Забележителна, приковаваща.
За Духовникова също съм без думи. При нея не е игра, преживяване е. Тя е ролята.
И сега като се сетя за постановката, а от снощи не съм спряла да я мисля, и настръхвам.

Не мога да се изкривя и да кажа, че директорстването на Василев не е позитивно. Много се раздвижи театърът. Иновативни и мащабни постановки, нови автори, инициативи. Единствено съжалявам, че и Морфов не е там. Предполагам, че заедно биха могли да сътворят уникални постановки.

Скрит текст:
В публиката видях Владо Пенев и Диана Добрева.

# 695
  • Велико Търново
Buldoka, има и търновско присъствие в темата 🤗
Снощи анонсираха идването на Медея и Орфей, днес на обяд билетите за Медея вече бяха свършили, те нали са по-малко на брой. Много исках да я видя от мненията ви тук и доста съжалявам. Взех билети за Орфей, за който пък се колебаех дали няма да ми дойде в повече. Гледах Донков в Калигула и наистина играе много добре, но като съм ви чела какво става на сцената на Орфей... Ще видим

Запазих билети и за друга гостуваща постановка- Поразените на Варненския театър.
В понеделник трябваше да бъда на премиера на нашия театър на Солунските съзаклятници, но уви, грипният сезон обърка плановете

# 696
Орфей не бих повторила и за без пари лично аз, но иначе играта на Донков беше единственото хубаво нещо в този миш-маш. Grinning
Звънче, след отзива ти нямам търпение за Глембаеви, отдавна имаме билети! Не са отпред, обаче, но пак се надявам да си заслужава. Simple Smile

# 697
  • софия
Недейте да отивате с/без очаквания. Всеки е различен и в темата съм се уверила, че една и съща постановка всяка от нас я възприема по различен начин. Отидох с леко нежелание след отзивите тук, а бях зашеметена. Постановки, за които се споделят положителни отзиви, не са моите (Ало, ало напр.). Смях се от сърце на "Светици и перверзници", а бяха споделени негативни впечатления.
Каквото и да е, няма как да имаме мнение, ако не отидем, а театърът е велико изкуство и имаме великолепни актьори на световно ниво.

# 698
  • София
Някой бил ли е на това и... как е зимата в Топлоцентрала (и за театър Азарян в НДК, също имам лоши спомени от един февруари)
https://www.facebook.com/events/1401274691451471/?acontext=%7B%2 … on_history%22:%22[%7B%5C%22surface%5C%22:%5C%22newsfeed%5C%22,%5C%22mechanism%5C%22:%5C%22feed_attachment%5C%22,%5C%22extra_data%5C%22:[]%7D,%7B%5C%22surface%5C%22:%5C%22permalink%5C%22,%5C%22mechanism%5C%22:%5C%22SUGGESTED_EVENTS_HSCROLL%5C%22,%5C%22extra_data%5C%22:[]%7D]%22,%22has_source%22:true%7D

Общи условия

Активация на акаунт