Хайде на театър - 18

• 42 855
  • 759
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, включвам се и аз в темата. Чакам още отзиви за "Жената конбини", имам билети за март, а прочетох доста разнопосочни и дори смущаващи мнения за постановката. Не съм чела книгата.

В неделя бях на "Дракула" - не бих казала, че ми хареса. Като уточнявам, че не съм чела книгата, нито съм гледала екранизациите. Актрисите в главните роли (изключвам Койна Русева) играеха леко истерично, което хем беше част от сюжета, хем на мен ми идва в повече, и го намирам за лоша тенденция в българския театър изобщо - викане като похват да се изрази емоция. За мен по-скоро изразява немощ. Иначе Койна Русева игра, както винаги, чудесно, само не знам дали не идва в повече това, че за втори път играе мъж (освен Воланд в "Майстора и Маргарита"). Другото леко досадно в постановката беше постоянният намек, че мъжете подценяват жените. И не защото не съм феминистка, ами защото поднасянето беше неубедително и не на място за мен.

Редакция: Дали някой може да ме ориентира кои са добрите места за "Когато гръм удари, как ехото заглъхва"? Четох по-назад в темата, че средните не са оптимални за нея, но за 29 април те така или иначе са заети. Въпросът ми е по-скоро вляво или вдясно от центъра е по-добре, или няма значение.

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 16:00 от NorthMood

# 736
  • софия
Редакция: Дали някой може да ме ориентира кои са добрите места за "Когато гръм удари, как ехото заглъхва"? Четох по-назад в темата, че средните не са оптимални за нея, но за 29 април те така или иначе са заети. Въпросът ми е по-скоро вляво или вдясно от центъра е по-добре, или няма значение.
За мен точно средните са най-добри, без първите 2 реда. Дали ще е вляво или вдясно няма значение. В някакъв момент ще гледате гърбове.

Васил Василев не спира:
Цитат
Шведски режисьор ще поставя „Фани и Александър“ в Народния театър

Линус Тунстрьом, един от най-утвърдените шведски творци – театрален, кино- и оперен режисьор, ще постави „Фани и Александър“ в Народния театър в София, научи „Площад Славейков“. На 4 февруари Тунстрьом започва подбор на актьори за спектакъла, премиерата се очаква в началото на 2027 година.

„Фани и Александър“ се появява като филм по сценарий на Ингмар Бергман през 1982 г. и влиза в златния фонд на световното кино. Получава четири награди „Оскар“, между които и за най-добър чуждестранен филм.

Линус Тунстрьом дебютира като режисьор през 1991 г. Оттогава е работил по голям брой продукции в различни медии и контексти. Удостоен е с голямата театрална награда „Талия“ още в началото на кариерата си. Поставя с независими трупи, работи и като театрален режисьор, и като хореограф, а по-късно се насочва и към киното. Печели награда в Кан за късометражния филм „To be continued“.

През 2006 г. е назначен за театрален директор и главен изпълнителен директор на Uppsala City Theatre AB, където остава 9 години. През това време той ръководи над 200 продукции, а градският театър на Упсала претърпява интензивно развитие и значително разширява публиката си. Именно там Тунстрьом за пръв път поставя „Фани и Александър“, като представя постановката си на един от най-големите театрални фестивали в света – Festival de Teatro iberoamericano в Богота, Колумбия.

Той режисира мюзикъла „Евита“, хит на главната сцена на Операта в Малмьо с Шарлот Перели в главната роля, и номинирания за Theatertreffen спектакъл „Фауст“ в Дрезденския щатски театър в Германия. От 2016 г. продължава да работи в Германия в Дюселдорферския театър, като същевременно заема позиция като постоянен режисьор в Градския театър в Стокхолм и прави постановки като „Подчинение“ и „Серотонин“ по романите на Мишел Улбек.

През 2020 г. дебютира като оперен режисьор с „Тристан и Изолда“ във Фолкоперан в Стокхолм.
https://www.ploshtadslaveikov.com/shvedski-rezhisor-shte-postavy … narodniya-teatar/

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 16:27 от zvаnchе

# 737
На "Когато гръм удари" бях вляво от центъра и на последен ред и се виждаше много, много зле, защото сцената беше ниско долу. Май по-лоша видимост никога не съм имала на постановка. Така че - предни места, централни.

# 738
Коя е най-смешната постановка, която сте гледали?
Търся нещо за подарък за ММ.
Отзиви за Сама жена и Брадатата графиня?

# 739
Сама жена - много тъпо! Недейте! За другата не зная.

# 740

Не и за двете!
Сама жена е доста изтъркано като сюжетни линии и никак не е забавно. Графиня-та гледх след невероятните отзиви тук и смело мога да кажа, че вероятно е забавно за някаква специфична група театрали и "група съветски учени".
Най-забавните неща, които съм гледала в последните месеци са "Без гаранция' със Стефания Колева и Додо, и "Примадони" в Сатирата, но хуморът там е 18+. Имайте го предвид.

# 741
Провокирана от анкетата на сайта на ТБА: кои са вашите топ 3 постановки за отделните софийски театри?
Макар да звучи лексиконно въпросът, за мен се оказа интересно разчовъркване на спомени.

# 742
За “ когато гръм удари” бях в средната част на 2 ред, нищо не се виждаше когато бяха по близо до публиката. Бих взела странични -1 ред.

# 743

Най-много съм се смяла на първите два моноспектакъла (лекции 1 и 2) на Камен Донев, "Ало, ало!" във Възраждане (макар че вече не е така забавно без Свежен Младенов) и "Аз, досадникът" в Сълза и смях.

# 744
  • София
Брадатата графиня е приятна, но чак много смешна не бих казала, че е, вариации по Чехов и Гогол.

Днес сме с ММ на Берлин, Берлин - гостуващ ДТ Пловдив в Сатиричния и искам да похваля Сатиричния - обадих се да попитам дали би могъл мъжът ми със счупен крак и патерици да стигне до голяма зала, или са само стъпала, което ще е сложна задача. Казаха, че има рампа, но е за инвалидни колички, а прав човек няма как да качат, защото е опасно, взеха ми тел. обаче и после се обади дамата, че е проверила - ще сложат стол и ще го вдигнат все пак. Heart

# 745
"Мъжът ми е виновен", "Да останем само приятел", "Любов до край" и трите Комеди бар на Сатирата.

# 746
  • sofia
 От сърце съм се смяла на Горката Франция в Театро. Не я играят често, но виждам че я има за 15.02.

# 747
За брадатата графиня имаше чудесни отзиви, но билетите свършват почти веднага. Аз не можах да ида и върнах моите преди седмица; за февруари вече нямаше билети. Колко е смешна не знам, но е и сериозна също … Горката Франция си е комедия в чиста форма, ако човек обича такива. Аз примерно не си падам много по такива комедии на ситуациите тип “Ало, ало”…

# 748
"Мъжът ми е виновен", "Да останем само приятел", "Любов до край" и трите Комеди бар на Сатирата.

На мен пък и трите не ми допадат и не са ми никак забавни, особено за комеди бар.
Там само “Тъп оптимист” бих препоръчала като подарък за мъж.

# 749
  • софия
"Горката Франция" и "Светици и перверзници" са постановките, на които най-много съм се смяла. И за двете отзивите са полярни.

Общи условия

Активация на акаунт