В момента чета... 97

• 36 860
  • 561
  •   3
Отговори
# 540
  • София
Четох коментари в ГР под ревюто на една българска потребителка, която много харесвам, че украинците чели, не чели книгата масово поставяли 1*. И под строй плюели по Лебедев.  Над 30% са тези оценки.
Благодаря, че обърна внимание на тази книга, Райна. Ще ѝ дам шанс по-натам.

# 541
Като видях оценка под 3, реших да прочета няколко ревюта от хора, дали 1 и 2 звезди, съответно на руски и украински читатели и сама си направих извод, че са оценявали силно пристрастно и не според литерарурните качества на книгата, а според лични убеждения, които приемат за единствена истина.

# 542
Не помня кой в темата препоръча Лабиринти. Прочетох я, но има още една глава( извън книгата). Ако някой я има, може ли да ми я прати на лични, моля!

Започвам Всичко, което не ви казах. Пак по препоръки от темата

# 543
Довърших сутринта "Лехуса" на Васил Попов. Преди да кажа какво мисля искам да спомена, че аз бях от хората, които много харесаха "Мамник" и го прочетох за 3 дни.
В "Лехуса" има много повече митични създания, за които ми беше интересно да разбирам, но в този голям обем хем се случваха някакви неща, хем нищо съществено. Такова чувство остави в мен книгата. Оцених я по-ниско от първата и се надявам в третата всичко да си дойде на място.
Още се чудя какво да започна сега.

# 544
  • в сърцето на един мъж...
Започнах "Шест дни в Бомбай" на Алка Джоши. За сега ми харесва и върви доста интересно. Отново разглежда темите за насилието в семейството, за мястото на жените в Индия.

# 545
Скрит текст:
Цитат на: Sparks [b
[/b]link=topic=1830403.msg50721930#msg50721930 date=1768831994]
Довърших сутринта "Лехуса" на Васил Попов. Преди да кажа какво мисля искам да спомена, че аз бях от хората, които много харесаха "Мамник" и го прочетох за 3 дни.
В "Лехуса" има много повече митични създания, за които ми беше интересно да разбирам, но в този голям обем хем се случваха някакви неща, хем нищо съществено. Такова чувство остави в мен книгата. Оцених я по-ниско от първата и се надявам в третата всичко да си дойде на място.
Още се чудя какво да започна сега.
Едно към едно съм на вашето мнение. И аз с голям интерес прочетох "Мамник", изчетох някак си "Лехуса", "Аждер" едвам го изтърпях. Според мен, ако го пропуснете, нищо няма да изгубите. Ще си спестите отегчение и разочарование.

# 546
Два пъти започвах "Кралството" и ме отегчи на около 20% и двата пъти. Вторият опит беше заради многото позитивни мнения, но пак не успя да ме грабне. По принцип не съм щур фен на скандинавските трилъри, еднообразни са в мрачността си, поне тези, които съм чела. Признавам, че все пак се отбих във Фелбака преди мнооого години, когато имах тази възможност и откривах този жанр. Много ми бяха харесали първите книги от поредицата на Лекберг и с интерес се разходих из пейзажите, описани в тях. После се отегчих и въпреки множеството скандинавски автори, не открих кой знае какво разнообразие.
Слушам "Мъртвешко парти" на Димитър Цолов - към средата става повече от интересна. Ще видим нататък.
На хартия чета "Пакетът" на Фитцек - ако имах време, щях да я прочета за един следобед - пълна лудница. Харесвам!

# 547
И аз в момента слушам “Терапията” на Фитцек - направо не мога да я оставя, ето стана късно, утре трябва да ставам рано, но не мога да заспя, без да съм разбрала какво се случва! Отдавна не съм чела/слушала нещо толкова завладяващо. Това е първата ми негова книга и напълно разбирам защо е толкова популярен автор.

# 548
  • София
Сега чета "Министерство на времето" от Калиан Брадли. Книгата е избор на читателите в Goodreads за научна фантастика на 2024 г. Действието се развива в близкото бъдеще, когато тайно министерство набира "преселници" от различни исторически периоди. Млада държавна служителка получава ново назначение - да съжителства с капитан Греъм Гор, който исторически е загинал в полярна експедиция през 1845 г. Анотацията обещава "пътуване във времето, щипка романтика и шпионски трилър" , но засега нищо интересно не се случва. Smile

# 549
Чета "Тайната на Диор", някъде до средата съм в момента. Харесва ми книгата, даже ме изненада много приятно.
Започнах я без да чета резюме предварително, само по препоръка. Очаквах да е за мода и модни дизайнери и много се чудих дали ми се чете нещо подобно, но се оказа, че всъщност се разказва и за по-важни неща.

# 550
Чета "Да срежеш камъка“ на Ейбрахам Вергезе. Интересно ми беше от къде идва заглавието и какво означава.
Оказа се,че  идва от медицинската клетва и символизира готовността на лекаря да поеме риск и отговорност за живота на другия.
Книгата е написана бавно и емоционално, с много описания, но и доста медицински детайли.
Но аз харесвам реалистични, човешки истории и четенето на книгата ми доставя удоволствие. Усещането ми засега е добро.

# 551
На "Кралството" бих дала 3/5. Не зная и какво очаквах, но след тези суперлативи тук кошницата беше препълнена. Установих за сетен път, че този жанр не мога да го чета и повече няма и да пробвам. Иначе криминални филми гледам и харесвам.

# 552
  • София
Чета "Да срежеш камъка“ на Ейбрахам Вергезе. Интересно ми беше от къде идва заглавието и какво означава.
Оказа се,че  идва от медицинската клетва и символизира готовността на лекаря да поеме риск и отговорност за живота на другия.
Книгата е написана бавно и емоционално, с много описания, но и доста медицински детайли.
Но аз харесвам реалистични, човешки истории и четенето на книгата ми доставя удоволствие. Усещането ми засега е добро.

Ще видиш по-натам , всъщност към самия край, какво е Cutting for Stone Simple Smile

# 553
  • София
Чета "Тайната на Диор", някъде до средата съм в момента. Харесва ми книгата, даже ме изненада много приятно.
Започнах я без да чета резюме предварително, само по препоръка. Очаквах да е за мода и модни дизайнери и много се чудих дали ми се чете нещо подобно, но се оказа, че всъщност се разказва и за по-важни неща.

Всички книги на Наташа Лестърн - са с подобна тематика и стилистика. Други подобни книги развиващи се паралелно в миналото и настоящето са някои от книгите на Карън Суон. В момента чета -  " Всичко, което искам за Коледа" и приятно ме изненадва и държи в интерес / второстепенната история с тайната на картината. Препоръчвам книжката - и не е банална коледна история. /над половината съм - и коледа се е споменала 1-2пъти /

# 554
  • София
Когато нещо, което на други е харесало - но не на вас, не се колебайте толкоз: четивата и вкусът, настройката и възприемането, опитите да "идеш" и да "влезеш" там при персонажите са различни при всеки.
Но се отбивам, понеже чувствам дълг към 2 книги, които не само аз четях, ама май не споделихме кой знае какво.

"Алхимизирани". Остават ми малко над 50 стр. и предпочитам да ви напиша сега. Разбира се, да сте наясно: фентъзи, паранормални и ментални герои и дейности. Не е Толкин, не е Фийст (няма пролуки в пространство/време), има всякакви "уроди" - но не са симпатични като в Света на диска. Много дълго е, но аз исках още мъничко (като да ми остават не 50, а поне още 250 стр.). История има, не е приказка, а е война и любов. Има терор и хорър сцени, има магия (която не е вълшебство - а "видове" телепатия, дистанционно сканиране, телекинеза, лоши и добри енергии). Но почти във всяка страница - особено след понавлизане в сюжета, добре, след І-та част, всеобхващащото чувство е тъга, мъка, яд - че даже с параспособности, не можеш да ги преодолееш и на показ остават войната, смъртта, жестокостта. (Не ми се впрягайте, но) бих я сравнил не с епосите за "Войната на...", а с Ле Гуин. Е, драконът тук е "химера". А зомбита, некроманти, магове, безсмъртни - просто са с други имена/термини. И Гед е жена, лечителка. Без да го иска, без избор (освен на авторката), поставена в центъра на рухващата й вселена. И разказът е за любовта, когато е уж невъзможна в свят с похитени души. Както и да свърши (оставащите ми странички), радвам се, че живях в техния свят. Жесток, тъжен, прекрасен (за по-изчанчени фентъзи мераклии). В моя "списък" си е абсолютна книга на годината.
"Носорог в банята" (Милков). Хубава и любопитна е като първата ("багажа"), има повече география - отколкото личности. Има и повече лично-авторови моменти, в които той ни споделя по-интимния си свят на политика, размисли, разследващата журналистика. Има глави и за "светото краекожие" и Царичина. Хуморът на Милков не липсва. Чете се леко и неусетно понаучаваш по нещо ново. Първата, все пак, ми хареса мъничко повече. Но - мисля си - който я е минал, трябва да прочете и тази.

Общи условия

Активация на акаунт