В момента чета... 97

• 33 643
  • 512
  •   6
Отговори
# 510
Вчера прочетох “Стъкленият похлупак” от Силвия Плат. Давам и 3.5/5.

Тази книга ме накара да се чувствам неудобно и това ѝ е целта. Това е като учебник за истеричната жена, психично болната жена през 60-те и всичките ѝ перипетии през болници, опити за самоубийства, шокови терапии. Книгата е написана в стил “поток на мисълта”, тоест има много вътрешен диалог, спомени и по-малко действия. Има и автобиографични моменти, защото Плат е починала в същата година, в която е издадена книгата. На мен лично книгата ми хареса, ще я запомня, но със сигурност не е за всеки.

# 511
Започнах да чета „Непокорните“ на Емилия Харт – носителка на 1-2 награди в Goodreads Choice Awards. Прочела съм около 1/3, но нещата не вървят особено добре. На моменти стилът ми напомня Фрида Макфадън и нейната представа за феминизъм. Имам някои предположения за това как ще се развие историята, но тъй като вече съм я започнала, ще я довърша.

П.С. Корицата е страхотна!

# 512
  • София
Биле, на мен никак не ми хареса "Непокорните". Няма да се впускам в детайли да не ти спойлвам, но и аз установих съществено разминаване с авторката относно представата за феминизма.

В момента чета "Мигът на Дора" от Стефка Станчева. Книгата проследява събитията от подписването на Крайовската спогодба на 7 септември 1940 г. до пълното приобщаване на Южна Добруджа на 1 октомври същата година. Те са художествено пресъздадени през погледа на поетесата Дора Габе, която е била силно ангажирана с борбата за освобождаване на Добруджа от румънската окупация. Харесва ми, вплетени са много исторически подробности и детайли от личния живот на Дора Габе и Елисавета Багряна.

Общи условия

Активация на акаунт