Нашите кухни - тема 101

• 10 201
  • 187
  •   1
Отговори
# 150
Благодаря за идеите и отговорите! Kissing Heart
Ако знаех, че е толкова капризен тоя мдф мат, нямаше да го направя. Кухнята беше мечтана за мен от доста време. Наканихме се да я направим с втората ми бременност. Майсторът дори я сглобяваше докато аз бях в родилното, че разбира се, имаше забавяне от обявените срокове, та си беше голям екшън.  Smiley
Иначе за кухнята бая места и оферти взех, обиколих шоуруми, гледах материали. И всички много ми препоръчваха мдф мат. А и естетически най-много ми харесваше той,  а и не исках да има дръжки.
Предишната кухня беше с мдф лак, та такива проблеми нямах.
Все си мисля, че някой от всички дизайнери, майстори, при които ходих да гледаме за кухня с големия корем, би се сетил да спомене, че тая боя си е “Мис Каприз”, и че с малки деца не си е оферта, ама ето го резултата. По-добре да бях писала в тази тема по-рано Simple Smile
Иначе ето още малко от олюпването по ръбчетата. Не знам как са станали тези олюпвания точно. Сигурно аз съм закачила нещо неволно, но много ме дразнят. 🤷♀

# 151
Къде да си поръчам хубава кухня на добра цена? За София става въпрос.
В чуденка съм.

# 152
Качеството и цената зависят от материалите, които ще си изберете

# 153
  • София
😂 😂 😂 И добра цена е изключително субективно,според възможностите и разбиранията.
Иначе цената зависи от размер, материали, брой механизми, осветление и тн...за един размер кухня цената може и двойна да стане ако цялата е натъпкана с всевъзможни механизми, сравнение с проста кухня с шкафове с фиксирани рафтове.

# 154
  • Melmak

Здравейте, в крайна сметка се спрях на зелена кухня и гръбче+плот дъб. Нещо като на снимката (това не е моята кухня, снимката е от интернет). Не съм решила още какви ще са дръжките. Плочките ми са бял мрамор.
Спряла съм се на мивка Бланко, но още се чудя антрацит или черна.

# 155
Пандора, ако ще правиш подобна, помисли горния ред шкафове да са с по- малко и по- големи вратички. На мен точно тези ми изглеждат като шкафчета в детска градина.

Къде да си поръчам хубава кухня на добра цена? За София става въпрос.
В чуденка съм.
След като определите бюджета за ремонт и изработка на кухнята определете и допустими граници в които да го надвишите /почти сигурно/. В процеса на избор ще видите какво може да получите срещу тези пари и дали е това, което търсите. Ако ви устрои, поискайте оферта на поне още едно място за същия проект, материал и механизми. Ако не - разглеждате по- евтин материал или покритие  лишавате се от някой и друг механизъм, избирате друг плот и изобщо си подреждате приоритетите и свивате до разумни компромиси.

# 156
  • Melmak
Абсолютно си права, мимоза, няма да е така разположението. Моята ще е на Г, нямам идея защо са направили така шкафовете, но като цвят исках да покажа.

# 157
Момичета, вие придържате ли се към правилото хладилник-мивка-печка? Ние ще правим ремонт пролетта и не мога да ги измисля нещата и това е. Апартамента си го купихме преди дни буквално, имах огромен мерак всичко да е както трябва, разполагам с 13 квадрата отделна кухня с трапезария, която обаче е разкъсана от врати и прозорци, искам да сложа вътре и пералня и сушилня, но да са една до друга, не едното в единия край, другото в другия, и не става никак...накрая ще ги нашляпам как дойде и готово. Също така мислех пералнята и сушилнята да ги изгоня на терасата към кухнята, остъклена е, ама северна. Обаче ми казват, че през нощта ставало много студено зимата, уредите не трябвало да седят на по-малко от 10-12 градуса...

# 158
За нареждането на кухнята не мога да се изкажа. Но ако дадеш някакъв чертеж, бил той и на лист, "нарисуван" с химикал и размери, тук има мацки, които могат да дадат съвети. За пералнята и сушилнята, мислила ли си да са една върху друга? За температурата, в книжката на всеки уред си пише под какви градуси на помещението не е полезно за уреда.

# 159
Момичета, вие придържате ли се към правилото хладилник-мивка-печка? Ние ще правим ремонт пролетта и не мога да ги измисля нещата и това е. Апартамента си го купихме преди дни буквално, имах огромен мерак всичко да е както трябва, разполагам с 13 квадрата отделна кухня с трапезария, която обаче е разкъсана от врати и прозорци, искам да сложа вътре и пералня и сушилня, но да са една до друга, не едното в единия край, другото в другия, и не става никак...накрая ще ги нашляпам как дойде и готово. Също така мислех пералнята и сушилнята да ги изгоня на терасата към кухнята, остъклена е, ама северна. Обаче ми казват, че през нощта ставало много студено зимата, уредите не трябвало да седят на по-малко от 10-12 градуса...
Спазвам го триъгълника. Не бих си набутала пералня и сушилня в кухнята и да напълня долните шкафове с уреди. То като сложиш съдомиялна, мивка и още два уреда, отидоха 2.40 м от долния ред, а той е в пъти по-удобен от горните шкафове. Аз тях гледам да ги елиминирам.
Имам пералня и сушилня на терасата в два имота. На единия сложихме конвектор за всеки случай, но не сме го пускали. Бих помислила в тази посока. На моите уреди нищо им няма.

# 160
Да, ще пусна схема на стаята, може на някой да му хрумне нещо, което на мен не е. ❤️

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 10:51 от Слънце и море

# 161
Това правило е удобство, но не винаги може да се спази, и понякога е за сметка на друго неудобство. Сега се замислих, че при мен от 5 кухни е осъществено в две, и то случайно. Въобще не ми прави впечатление, че в сегашната ми кухня редът е- хладилник, печка, мивка. Ако бях спазила правилото, трябваше да имам още 3 метра тръба за аспиратор в горните шкафове. Не, мерси.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 11:24 от Чи лу

# 162
По- скоро е добре да се спази работния триъгълник, освен, ако кухнята не е линейна.
Порядката е според мястото и не мисля, че е от такова значение.
При мен кухнята е п-образна и триъгълника е спазен. При 7м² четирима могат да работят в независими зони без да си пречат.

# 163
  • София
mimoza, общо 7м2 кухня ли? Не си представям как хем е П-образна и могат да работят трима. Вероятно е отворена, т.е част от всекидневната?
Кухнята ми в апартамента е помещение 6.5 м2, правихме основен ремонт през 2020 г и след много мислене стана двуредова. Просто с Г-образна се губеше много място с ъгъла. На едната страна имам хладилник, плот 170 см (пос него чекмеджета и пералня). От другат страна имам готварски плот с фурна отдолу, плот 110 см (под него съдомиялна и шкаф) и шкаф 80 см с мивка.
Кухнята е толкова малка, че дори при тази подредба извън правилата всичко е на една ръка разстояние. Ромпромис беше и готварският плот да бъде в крайно ляво, съответно аспирацията е в съседен шкаф и половината е неизползваем горе. Но пък го реших така, за да имам по-голям работен плот.

Сега я мисля кухнята в къщата, но там позволява правилно подреждане, ъглова, 340х280 см. При този размер наистина ще бъде неудобно, ако не се спази последователност хладилник-плот-мивка-плот-готвене.

# 164
Да, отворена е, даже и петима могат. Имаш ЛС

Общи условия

Активация на акаунт