За благотворителността

• 7 028
  • 150
  •   1
Отговори
# 105
Организаторът на кампанията с капачките не може да въведе никакви рестрикции в нормативната база. Затова събира капачки и говори по темата. От една страна е нещо дребно, което позволява включване на много хора, обединява, намалява конкретно този вид отпадък; от друга се събират пари, които наистина са от голяма полза. Лазар прави много, при това доста успешно. Капачките не са единствената му инициатива. Лятото с други добролци участваха в гасене на пожари с тяхна техника и организация.

Аз не казвам, че той има или трябва да има права. Законотворческите органи трябва да имат обаче тази възможност. А не някакви личности да манифестират по студията. Далеч по-лесно е да има рестрикции срещу производителите и вносителите на напитки в пластмасови опаковки.

Инак човекът... видял е незаета ниша в страната и я е заел. По всяка вероятност е бил спонсориран за това. Обикновено точно такива лица се търсят - усмихнати, млади, неизвестни дотогава, незабъркани в нищо. Защото фитнес инструктор без финансова подкрепа трудно ще разгърне национална кампания. Но оставете това... Не зная защо никой не се пита - защо от нас, та ние все пак нали затова данъци плащаме - за да може за някои неща държавата пък да се погрижи. Защо не се събират средства от корпорациите, боравещи с милиарди? Или хайде поне от депутатите. 240 бройки по 300 лева да свалят ежемесечно от всеки. Да им го сложат и в договорите ако трябва, да го превърнат в задължителен дан на народните избранници към обществото.
Защо никой не се пита в ред ли ни е здравеопазната система след като чакаме на капачките за да се купят кувьози.

Никой нищо не пита защото от телевизора ни заливат с усмихнати репортажи за капачки. И народът заспива, просълзен от умиление. Мдааа.

# 106
  • До хладилника, който обичам
Никой нищо не пита защото от телевизора ни заливат с усмихнати репортажи за капачки. И народът заспива, просълзен от умиление. Мдааа.
Е, как да не пита? Хората не са идиоти. Всички сме напълно наясно колко е развалена ЗК, и който не е лекувал тежко болен близък, той не знае на какви хиляди става дума, само за да има някакъв шанс. Но колкото и да им пука на хората, на управляващите им е все тая, не им е изгодно за далаверите ЗК да работи, затова и се насърчават капачки и български коледи и се замазват очите.

Merri_An, знаеш ли колко малко им пука на хората например за детската болница, която се дъвче вече близо 5 години? Или за заплатите на младите лекари, медицински сестри, акушерки? Виж само последния бюджет, който бутна правителството днес, къде са парите за кадрите - няма ги. Не си права, че хората не протестират - но протестират много по-малко хора от нужното, и останалите често се хващат на въдицата на популистката показаност на управляващите, вместо още повече да се ядосат, и да идат да гласуват над 70%. Но темата за политика не е тази, та  по-добре да говорим по същество по въпроса от първия пост Simple Smile

# 107
Разбира се, че се питаме, не сме толкова глупави, нито слепи. Виждаме, питаме се, възмущаваме се, коментираме. Държавата е огромен длъжник на болните, на хората в затруднено положение. На всички ни се иска държавата да си е на мястото и да си върши работата. Но това не означва, че не трябва да помагаме. Няма как да променя държавата, но мога да помогна с малко на някой, който има нужда. Точно заради държавата.

Спосориран или не, конкретно кампанията с капачките очевидно работи. Не изисква кой знае какви усилия от хората, а се събират пари. Нищо лошо не виждам, даже напротив.

# 108
Капачки се събират и в Португалия, и в Испания. Не знам какъв е механизма,регулациите, но факт- действа. Тук купуват предимно електронни инвалидни колички.

# 109
Ами всеки си знае. Аз няма как да харесам успиващ механизъм. Даже и да работи.

# 110
Аз съм съгласна, че голяма част от хората са инертни, не се интересуват какво се случва, нямат позиция и т.н.  Но за това не са виновни кампаниите за събиране на капачки или пращането на смс-и на Коледа. Другаде е заровено кучето, темата е обширна и мястото й не е точно тук.

Много неприятни са подобни квалификации по адрес ефективни кампании и участниците в тях.
Предпочитам да съм участник в "успиващ механизъм", отколкото само да мрънкам от дивана колко е смотана държавата.

# 111
Капачки се събират и в Португалия, и в Испания. Не знам какъв е механизма,регулациите, но факт- действа. Тук купуват предимно електронни инвалидни колички.

А там случва ли се парите да се пренасочват към други каузи? Примерно даряваш за нещо си, но парите отиват за друго нещо? Не казвам, че другото е лошо, просто остава горчив вкус. Все пак събраните пари не са лична печалба на организаторите, за да решават самолично за какво да ги харчат...

# 112

А там случва ли се парите да се пренасочват към други каузи? Примерно даряваш за нещо си, но парите отиват за друго нещо? Не казвам, че другото е лошо, просто остава горчив вкус. Все пак събраните пари не са лична печалба на организаторите, за да решават самолично за какво да ги харчат...
Не е съвсем ясен механизма, предимно отчетността на финалната сума.
Говорили сме с бивша колежка, която беше толкова вманиачена, че обикаляше и съседните офиси, за да събира капачки.
Обаче, организацията е почти 100% от организации с нестопанска цел, общини, даже от училища,  детски градини.

# 113
Аз съм съгласна, че голяма част от хората са инертни, не се интересуват какво се случва, нямат позиция и т.н.  Но за това не са виновни кампаниите за събиране на капачки или пращането на смс-и на Коледа. Другаде е заровено кучето, темата е обширна и мястото й не е точно тук.

Много неприятни са подобни квалификации по адрес ефективни кампании и участниците в тях.
Предпочитам да съм участник в "успиващ механизъм", отколкото само да мрънкам от дивана колко е смотана държавата.
Eeee, Birdflower, както казах - всеки с неговото си. На мен пък ми е страшно неприятно от екраните да ме облъчват с подобни неща.

Впрочем аз не мрънкам колко е смотана държавата. Не си ме разбрала тук. По-скоро съжалявам за затриването ѝ.

# 114
Решението е много лесно - спираш екраните и готово, никой не те облъчва Simple Smile

# 115
  • До хладилника, който обичам
И по света има подобни кампании. В Англия най-популярни са Red nose day & Children in need day. По подобен начин на Капачки за бъдеще и българската Коледа хората набират пари, онлайн, чрез офиси, училища, сувенири в големите магазини, различни кампании в рамките на всяка кампания (технически един ден, на практика се набират средства за 2-3 седмици). И накрая по телевизора обявяват колко са събрали тая година. Разликата е, че тези кампании са допълнителни към работата на държавата и отиват за допълващи държавата каузи - локални проекти, работещи с деца, живеещи в бедност, младежи или онеправдани възрастни, а не функционират вместо държавата, принуждавайки гражданите да я заместят. Патерици, ръце, с които давещите се сами се [опитваме да се] вадим за косите.  С две ръце съм за капачките и събирам, защото е гражданска инициатива; за коледата си казах защо ме дразни.

# 116
Разбирам, Бу. Но няма как да приема нещо само защото се прави и в чужбина и го дават и там по телевизията.
Със събирането на капачки се измества фокуса за наличето им изобщо, замаявайки хората с кампании от сорта докато  усмихнатите "създатели" на инициативите манифестират по студия и се снимат до премала. А всякакви електронни издания, подкасти и пр. не спират да ги канят за интервюта. В днешните времена лесно се създава информационен шум, герои на деня и пр.

Което пак ме връща на основното лично мое схващане за благотворителност - такава е, когато е тиха.

# 117
Аз пък получих СМС от номер 1511 за протести в цялата страна и си давам сметка, че са налети доста пари в тия доброволни и непринудени протести - плаща се за размирици, купува се национална база данни с номера, закупува се такъв номер...

# 118
Какво ти пречат капачките?
Хем се ползват за рециклиране, хем се купуват с тях кувьози.
За мен това е кауза, моето дете е било 50 дни в кувьоз и събирам всяка капачка.
Но, пък на пияница няма да дам нищо, за разлика от теб. Мен пияниците и въобще зависимите ме отвращават.

# 119
Ами хубаво. Очевидно мнението ти за тази инициатива е пречупено през призмата на личното преживяване. За мен обаче инициативата е мега популистка. Всеки има право на мнение.

Що се касае до предизвикващите отвращение пияници и наркомани едно ще ти кажа - никой не се е родил такъв и със сигурност не го е искал. А никой и не знае дали няма да се случи на неговв близък - дете, внуче, друг роднина.

Общи условия

Активация на акаунт