Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 46

• 31 162
  • 799
  •   1
Отговори
# 420
Аз не бих подписала 2г договор ако съм ноемател и да не знам втората год колко ще ми е  наема....
Да, да....знам че моб.оператори така правят...ама не ми е честно и не ме кефи нещо лично мен.

# 421
В чужбина и за 5 се подписва ако двете страни се срещнат в преговорите за размера на наема. Но става въпрос за необзаведени жилища все пак и това е фактор.

# 422
  • Варна
В някои чужбини и 10, и 20 годишни договори се подписват, но наемът е замразен за целия период. Затова попитах каква е идеята на питащата.

А и за мобилните оператори - едно е да ти вдигнат сметката от 21 на 22 лева, друго е да ти вдигнат наема от 1000 на 1050 лв, нали? И в двата случая увеличението е с един и същи процент.

# 423
Смисълът на срока е да има предвидимост и сигурност в договорените условия и за двете страни! Едната че ще има наемател за срока. Другата че ще има жилище на Х цена пак за срока.

Диди, аз съм съгласна с теб. Това казвам и аз...оставя ми лош привкус тая индексация...

Иначе кой както иска да си ги договаря....опции бол. Grinning

# 424
Договорът е подписан през декември 2024 г., т.е. сега е минала вече първата година. А подписахме двугодишен, защото наемателите искаха така. Но тогава аз включих в договора клауза за актуализация с инфлацията след първата година. Просто сега се чудя дали да я упражня или не, защото съм доволна от тях. Но все пак тази клауза защитава поне донякъде, защото в противен случай, ако беше едногодишен, сега трябваше да преподпишем и може би нямаше да се актуализира само с инфлацията, а щях да се съобразя донякъде и с текущите пазарни нива, които са по-високи.

# 425
Договорът е подписан през декември 2024 г., т.е. сега е минала вече първата година. А подписахме двугодишен, защото наемателите искаха така. Но тогава аз включих в договора клауза за актуализация с инфлацията след първата година. Просто сега се чудя дали да я упражня или не, защото съм доволна от тях. Но все пак тази клауза защитава поне донякъде, защото в противен случай, ако беше едногодишен, сега трябваше да преподпишем и може би нямаше да се актуализира само с инфлацията, а щях да се съобразя донякъде и с текущите пазарни нива, които са по-високи.
Няма какво да се чудиш, имаш го в договора. Индексирай с 10-12%.
Това е бизнес все пак.

Аз да се похваля, нашите хазаи тази година за първи път не ни увеличиха наема. От 4 години всякя година го увеличават спрямо пазарните цени, и те са доволни от нас, обаче сиренето е с пари.

# 426
  • Варна
Значи наемателите са искали. А те със сигурност са искали, за да си замразят цената. Но са подписали договора със съответната клауза. Дали изобщо са я прочели? Обсъдена ли е с тях устно?
Щом имате подписа им, е повече от ясно, че имате право да актуализирате. В случая няма редно - нередно, морално - неморално. Мислите и действате. За вас има риск да решат да напуснат, да ви връчат предизвестие и да ви се наложи февруари да си търсите нови наематели. Може да намерите за ден, а може и за месец. Може новите да платят дори повече. Може да са още по-свестни. А може и да са измекяри. А може и тези да нямат против и да останат. Сама трябва да вземете решение.
Щом са от декември 2024та и вече са живяли 12 месеца, ако сега напуснат, как е решен в договора въпросът за депозита им?

# 427
При двугодишен договор, не вярвам напускането предсрочно да им излезе без пари. Не съм чела договора, но допускам че депозита го губят.

# 428
Инфлацията /официалната/ за 2025 излиза чак края на януари .
Какви 10%.предлагате...че и 12..??
Какво пише...по чия инфлация ще индексираш? На НСИ ? По твоята субективна? По тази у фейсбука?

# 429
Тета обаче, кралица си на двойните стандарти.

За скока на цените при хранителните стоки, надаваш вик до Бога, и там увеличението на някои неща е много над 10%.
България влезе в еврозоната. Инфлацията за последната година /РЕАЛНАТА/  е над 10 -те скромни процента, които предлагам.

Ако наема декември 2024 е бил 1000лв, сега януари 2026 -та си е съвсем скромни 1100лв +/- или евровата равностойност.

# 430
Значи наемателите са искали. А те със сигурност са искали, за да си замразят цената. Но са подписали договора със съответната клауза. Дали изобщо са я прочели? Обсъдена ли е с тях устно?
Щом имате подписа им, е повече от ясно, че имате право да актуализирате. В случая няма редно - нередно, морално - неморално. Мислите и действате. За вас има риск да решат да напуснат, да ви връчат предизвестие и да ви се наложи февруари да си търсите нови наематели. Може да намерите за ден, а може и за месец. Може новите да платят дори повече. Може да са още по-свестни. А може и да са измекяри. А може и тези да нямат против и да останат. Сама трябва да вземете решение.
Щом са от декември 2024та и вече са живяли 12 месеца, ако сега напуснат, как е решен в договора въпросът за депозита им?

Не помня как съм го записала, но ако си спазят едномесечното предизвестие и ако всичко е наред, ще им го върна. Всъщност аз винаги процедирам така, независимо от срока на договора.
Инфлацията /официалната/ за 2025 излиза чак края на януари .
Какви 10%.предлагате...че и 12..??
Какво пише...по чия инфлация ще индексираш? На НСИ ? По твоята субективна? По тази у фейсбука?

Разбира се, че с официалната на НСИ, не с моята лична🙂

# 431
Лъки, това е моето мнение. И съм го аргументирала.
Може да коментираш него, не й мен ...Wink..каква съм, що съм..не е твоя работа принципно.

Не е никакъв двоен стандарт. А съм напълно последователна....не ми харесва увеличението в никоя сфера! Кое не разбираш...и къде е двойният стандарт, като "рева" за едно и също Grinning ..нещо бъркаш понятията.

Към дамата горе...ти на практика си на безсрочен, щом не спазваш срока...в смисъл все едно няма срок при теб.

# 432
  • Варна
Аа чакайте малко. Въпросната клауза се отнася само за официален инфлационен индекс от сайта на НСИ, не за това че луканката ви е поскъпнала от 12 на 15 лева... Joy

# 433
Ей ги едни се чудят....писали ами и те не знаят кво са писали...
И ся оле, мале...как...

# 434
Ей ги едни се чудят....писали ами и те не знаят кво са писали...
И ся оле, мале...как...

Изрично съм записала в договора с годишната инфлация според индекса на НСИ🙂

Общи условия

Активация на акаунт